2020. október 05.

A lapos az új zöld

A lapos az új zöld

Ha a tetők és a környezettudatosság kapcsolata kerül szóba, a többség napelemekkel tarkított magastetős fedésekben gondolkodik, miközben a lapostetőkben is hatalmas zöld potenciál van.

A klímaváltozás már a mindennapokban is érezhető hatásai (egyre gyakoribb és hosszabb hőhullámok, extrém esőzések), valamint a leginkább a városainkra jellemző káros környezeti hatások (szennyezett levegő és a zöldterületek hiánya) új kihívások elé állítják a tetőrendszerek tervezőit és gyártóit is. A lapostetős megoldásoknak a biztonságos vízszigetelés mellett már az ökológiai kérdésekre is választ kell adniuk.

 

A tető, ami szmogot eszik reggelire

A BMI Group tetőrendszergyártó vállalatcsoport fejlesztése az a különleges felületvédelemmel ellátott bitumenes lemez, amely képes az egyik legkárosabb szennyezőanyag, a nitrogén-oxidok (NOx) semlegesítésére. A jellemzően az autók kipufogógázaként, illetve az ipari termelés során kibocsátott, az üvegház hatást és a szmogot is erősítő részecskéket a BMI Villas Noxite Eco-Active bitumenes lemezének TiO2 adalékanyaga a nap sugarainak segítségével a természetben is jelenlévő, vízzel oldható sókká alakítja, melyeket aztán az esővíz mos le a tetőről. Laboratóriumi körülmények között, néhány óra leforgása alatt a nitrogén-oxidok közel 90 százalékát semlegesíti a speciális bitumenes lemez. Mit jelent ez a gyakorlatban? Egy 100 m2-es lapostető Noxite bevonata éves szinte annyi NOx-ot képes elbontani, amennyit egy Euro-4-es besorolású autó 15.000 kilométer futásával kibocsát. Az itthon is elérhető Noxite Eco-Active lemezek ráadásul a márka BiELSo (Bitumen Endless Solutions) programja részeként 100 százalékban újrahasznosított, épületfelújítások során begyűjtött és speciális eljárással feldolgozott bitumenből készülnek, jelentősen csökkentve ezáltal a gyártási folyamat CO2-terhelését.

A lapos az új zöld

 

Biológiai fegyver a hőség ellen

A high-tech kémiai megoldásokon túl hagyományosabb és egyben természetesebb módszerek is a környezettudatos tervezők és kivitelezők rendelkezésére állnak. A zöldtetők növényei nemcsak a látképnek és a levegőnek tesznek jót, de az épület fenntarthatóságát is növelik. Az ültetőközeg hőszigetelő képessége, a növénytakaró árnyékoló hatása és az elpárolgó nedvesség miatti hőelvonás jelentősen csökkenti a hőterhelést és így a klímahasználatot, a kisebb hőingadozás pedig az épületelemek megóvásában is segít. Emellett a nyári szuperzivatarok idején is tehermentesítik a csapadékvíz-elvezető és csatornarendszereket. A BMI Villas szakértői szerint a lényegében önfenntartó extenzív zöldtetők kivitelezési szempontból is egyszerűbbek. A tető hosszú távú működésének kulcsa a megfelelő gyökérállósági tulajdonságokkal rendelkező, speciális szigetelőlemezek használata.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog