cemix

2012. január 27.

Amit a mélyépítési szigetelésekről tudni kell

Amit a mélyépítési szigetelésekről tudni kell

Milyen irányelvek alapján kell megtervezni, illetve kivitelezni az alépítményi szerkezetek szigetelését? Melyek a leggyakrabban előforduló hibák a mélyépítési szigetelések tervezése és kivitelezése során? Készíthető-e egyáltalán olyan szigetelés, melynek élettartama azonos lesz a védendő alépítményi szerkezet elvárt élettartamával?

Napjaink építéseinél nem ritka eset, hogy az első kapavágásnál derül ki: senki nem tudja, hol van a talajvíz szintje, és a megrendelő fejében meg sem fordul, hogy ez az ismerethiány milyen kockázattal jár. De az is előfordul, hogy a talajmechanikai szakvélemények értelmezésekor – ha az talajvíz jelenlétét nem is említi például egy lejtős területen megvalósuló épületnél – a réteg- és szivárgó vizeket mind a tervező, mind a kivitelező figyelmen kívül hagyja. Pedig e vizek időszakos talajvíznyomást fejtenek ki a szerkezetekre, és megfelelő módon védekezni kell ellenük.

Az alépítményi szerkezetek szigetelésekor talajnedvesség esetén ajánlott, talajvíz jelenlétekor kötelező szigetelési tervet készíttetni. A bitumenes szigetelés anyagát – a hordozóanyag típusával együtt – ennek megfelelően kell megválasztani.

A szigetelések vonalvezetését és rétegszámát az ÉMSZ: Talajnedvesség és talajvíz elleni szigetelések tervezési és kivitelezési irányelvei pontosan követelmény szinten tartalmazza, amely mind a tervezőknek, mind pedig a kivitelezőknek egységes szabály.

A Mérnökszakmai megoldások konferenciasorozaton olyan egyedi és különleges anyagokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, amelyekkel speciális követelmények is teljesíthetők, és alkalmazásukkal valóban megvalósítható az az elvárás, hogy a szigetelés élettartama azonos lehessen a védendő alépítményi szerkezet elvárt élettartamával.

A Mérnökszakmai megoldások konferenciasorozat helyszínei és programja.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog