2015. szeptember 14.

A borvidék gyöngyszeme

A borvidék gyöngyszeme

A Smaragd a wachaui borászok legmagasabb minőséget képviselő márkája. Nevét azonban nem a drágakőről, hanem az alsó-ausztriai borvidék teraszos lejtőin élő smaragdgyíkról kapta, mely a wachaui borkülönlegességek szimbólumává vált. Amikor a termékeny teraszokon napozik, a gyík törékeny, elegánsan ívelő teste számtalan ragyogó színben pompázik.

Ezt az eleganciát tartotta Christian Mang, a kremsi Borkompetencia-központ tervezője szem előtt. A modern építészeti drágakövet, mely lenyűgöző hatással bír, a PREFA Prefalz lemezével valósították meg.

A borvidék gyöngyszeme

A gyönyörű, kék Duna partján fekvő borvidék nem csupán kitűnő boráról és egyedülálló fekvéséről híres – Wachau építészetileg is számos látnivalót kínál. Mivel a nemes bor egy nemes épületben még jobban ízlik, így Wachau a Borkompetenciaközpontnak köszönhetően új, építészeti különlegességgel is büszkélkedhet. A Christian Mang által tervezett, oktatási céllal épült többfunkciós épület műszakilag a legkorszerűbben kialakított borászat minden igényét kielégíti, csillogó fémburkolatával pedig exkluzív jelét adja a jó ízlésnek.

A borvidék gyöngyszeme

 

A természet az építészetben köszön vissza
Az épület kialakításánál izgalmas fényjáték teremtése és az épület környezethez való illesztése volt a cél. Ez a natúr alumíniumfelületű Prefalz szalagok segítségével valósult meg. Christian Mang: „Természetes, fémes külső burok mellett döntöttünk, ami felveszi és visszatükrözi a természet és a környező épületek különböző színeit és a napfényt.”

A borvidék gyöngyszeme

 

A megjelenés a használat eszköze – a PREFA biztosítja a kontrasztot
A fémes külső burok az épület felső szintjét öleli körbe. Csillogó felületével egyértelmű kontrasztot teremt a földszinti betonlábazathoz képest. Egy optikai választóvonal, mely az épület különböző funkcióit is kihangsúlyozza, hiszen a Borkompetencia-központban eladó- és előadótermek, borászati labor és az iskola számára kialakított borászat is található.

A borvidék gyöngyszeme

 

A jó bor cégére
A tervező számára fontos volt, hogy az építéshez csak magas minőségű anyagokat használjanak, hiszen az oktatási célú épületeknél különösen fontos, hogy bizonyos példamutatással járjunk elöl. „Jó terméket nem lehet silány helyen gyártani” – mondja a tervező. A nemes nedűnek nemes épület is dukál.

A borvidék gyöngyszeme

 

Sokoldalú alapanyag a többfunkciós épületen
Az emeleti szint tetejét és homlokzatát a PREFA Prefalz szalagja szépen és egyben izgalmasan burkolja be. Ez a termék legalább olyan sokoldalú, mint maga az épület, és mellyel a bonyolult műszaki megoldások és a meglepő építészeti ötletek is gond nélkül kivitelezhetőek. Így például a homlokzat téglalap alakú burkolóelemei – a gyík mintájára – pikkelyszerűen fedik az átszellőztetett homlokzatként kialakított deszkázatot.

A borvidék gyöngyszeme

 

A tartósság kötelez
A „minőség” kritérium a tervező számára csak akkor teljesül, ha az eredmény hosszú évtizedeken át meggyőző marad. Christian Mang: „A modern építészetnek egyrészről a mai kor szintjére kell emelkednie, másrészt az anyag- és formaválasztás tekintetében hosszútávú gondolkodást kell kifejeznie.” Ezek olyan követelmények, melyeket a PREFA termékeivel könnyedén teljesít. Hiszen 40 év garanciával rendelkező alumínium tetőfedései és homlokzatburkolatai az örökkévalóságnak készülnek.

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog