cemix

2018. december 13.

A budafoki remíz új épülete

A budafoki remíz új épülete

Az új budafoki kocsiszín épületének extravagáns „közlekedési sárga” színét a budapesti villamosok színe ihlette. Mindenki mást lát az 50 új villamosnak helyet adó épület különleges formájában: egyesek szerint egymás mellett parkoló villamosokra emlékeztetnek. Az épület tetőjét különleges sárga színű PREFA alumíniumburkolat fedi.

 

Takács Ákos építész szó szerint új színt vitt a környékre a Budapest délnyugati városrészében épült villamos kocsiszínnel. A fővárosban 1910 óta most épült először ilyen funkciójú épület.

A budafoki remíz új épülete

Sokan nem is hitték, hogy a budapesti villamosok korszerűsítése hamarosan egy teljes városrészt ébreszt fel Csipkerózsika álmából. A fejlesztés nyomán az új szerelvények hossza a régiek többszöröse lett.

 

Új épület 50 új villamosnak

A fővárosiak mintegy 60%-a naponta jár tömegközlekedéssel, ezért elvitathatatlan jelentőségű. A budapesti tömegközlekedés egyik fontos eszköze a villamoshálózat, amely az elmúlt évtized jelentős fejlesztésén van túl, viszont több mint egy évszázada nem épült új kocsiszín a budapesti villamosok számára. Az új villamosoknak csak a harmada fér be a régi épületetekbe, mivel az új szerelvények hossza a régiek többszöröse. Mindenki mást lát az 50 új villamosnak helyet adó épület különleges formájában: egyesek szerint egymás mellett parkoló villamosokra emlékeztetnek.

A budafoki remíz új épülete A budafoki remíz új épülete

Az épület tetőjének színesnek kell lennie, ez számomra az első pillanattól kezdve egyértelmű volt. A szín a koncepció fontos részét képezi. A városnak nem kell minden esetben szürkének lennie, egy szín meghatározó lehet a teljes környezet közérzete szempontjából. Mivel a budapesti villamosok „közlekedési sárgák”, így a kocsiszín számára is ezt a színt választottuk. A PREFA által bemutatott anyag tökéletesen megfelelt mind a technikai, mind pedig az esztétikai elvárásainknak, és biztosított volt az egyedi szín szállítási határideje és rendelkezésre állása is. További fontos szempont volt számunkra a szintén garantált hosszú anyagélettartam.” – indokolta az anyag- és színválasztást Takács Ákos építész, a kocsiszín építész tervezője, a budapesti CÉH ZRt. kreatív építész igazgatója, aki először dolgozott a PREFA anyagaival, de már most biztos benne, hogy nem utoljára.

A budafoki remíz új épülete A budafoki remíz új épülete

A tető fedését a Horex Kft., valamint a Puskás Művek Kft. készítette. „Az épület irányt mutat a környék újonnan létesülő épületei számára, műszaki és esztétikai szempontból is emeli a kerület építészeti színvonalát.” – mondta Reznicsek Zoltán építész, a kivitelezést végző Horex Kft. bádogos üzem tulajdonosa. „Szívesen dolgozunk a PREFA termékeivel. Az anyag megmunkálása könnyű, jól harmonizál az építészeti elképzelésekkel és koncepciókkal mind a tetők, mind a homlokzatok területén. Felújításhoz is szívesen alkalmazzuk a PREFA termékeit.” – mondta Reznicsek Zoltán. A tetőre 0,7 mm vastag alumíniumból készült Prefalz kettős állókorcos fedés került, egyedi színben.

A budafoki remíz új épülete A budafoki remíz új épülete

www.prefa.hu

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog