2021. március 09.

A hőhíd és a nyílásáthidalások

A hőhíd és a nyílásáthidalások

Az egyes épületszerkezetek létesítésekor és összeépítésekor az egyik legfontosabb feladat a hőhidak elkerülése, legalábbis hatásuk minimalizálása. Mivel a csatlakozásoknál elkerülhetetlen a különböző anyagok találkozása, azok eltérő épületfizikai tulajdonságai miatt (anyagváltásból adódó hőhíd) a hő nem egyenletesen áramlik a külső tér irányába, így az adott szerkezetre jellemző hőátbocsátás is megváltozik a csatlakozás környezetében. Ugyanez a jelenség lép fel az épületsarkok, átfordulások vagy a nyílászárók beépítésének helyén is (geometriai hőhíd), ezeket összefoglalóan nevezzük hőhídnak.

Annak érdekében, hogy a hőhidak mentén minél kisebb legyen a hőveszteség, a hő áramlásának irányában jó hőszigetelő képességű anyagokat kell beépíteni. Az egyik legjellemzőbb ilyen hely a nyílászárók találkozása a fallal. A Porotherm áthidalók alkalmazásával, megfelelő hőszigetelés beépítése mellett, a hőhíd mértéke minimálisra csökkenthető.

Az áthidalók kiválasztásakor is érdemes a Porotherm termékekre jellemző minőséget, megbízhatóságot választani, hiszen a falazatnak ez hőszigetelés szempontjából is nagyon fontos része, valamint szintén fontos szempont, hogy a Porotherm áthidalók alkalmazásával a falazatban – a vakolat fogadása szempontjából – egységes kerámiafelület alakítható ki, ráadásul a termékcsalád minden tagja tűzvédelmi szempontból is bevizsgált, kiváló minőségű, magyar gyártású termék.

A Porotherm kerámiaáthidalók minden nyílásfelülethez alkalmazhatók – akár kompozit, akár egyszerű áthidaló formában. Jól illeszkednek a Wienerberger építési elemei közé.

 

Folyamatos termékfejlesztés

A Porotherm márkára jellemző, hogy a termékeket folyamatosan tökéletesítik – az áthidalóknál sem áll meg a termékfejlesztés. Tavaly az új NEO áthidaló jelent meg, az idei év aktualitása pedig a márciustól a magyar piacra bevezetett M-25-ös áthidaló.

Az új Porotherm M-25 áthidaló a fejlesztéseknek köszönhetően optimálisan felhasználható felújításokkor, de új építés esetén is. Korlátlanul darabolható, így egyedi nyílásméretekhez is jól alkalmazható.

 

A Porotherm kerámiaáthidalók termékválasztéka

  • Porotherm egyszerű áthidalók:

Az egyszerű áthidalók kiegészítő ráfalazás vagy rábetonozás nélkül képezik a nyílásáthidalást, így – az eldőlés, kiborulás elleni biztosítása mellett – már beépítés közben is, utána pedig egyből terhelhetőek. További előnyük, hogy építés közben nem kell az áthidalót alátámasztani, így gyorsabban és költséghatékonyabban építhető be.
Ilyen termék a Porotherm M-25 áthidaló, mely a korábbi Poorterm elemmagas áthidaló továbbfejlesztett tagja és a jelenleg elérhető Poortherm áthidalók között a legnagyobb teherbírással rendelkezik.

  • Porotherm Kompozit áthidalók:

Az úgy nevezett kompozit áthidalók ráfalazással vagy rábetonozással együtt biztosítják a nyílások áthidalását. Ebben az esetben a Porotherm áthidaló képezi a szerkezet alsó húzott övét, a felső nyomott övét pedig a kisméretű tömör tégla vagy üreges falazóelem ráfalazása vagy rábetonozás biztosítja.
Ilyen termékek a Porotherm A10 NEO áthidaló, a Porotherm A-12 áthidaló és a Porotherm Thermo áthidaló.

A Porotherm áthidalók tervezéséhez, méretezéséhez (illetve kivitelezéséhez is) valamennyi releváns műszaki információ megtalálható a Wienerberger által kiadott Alkalmazási és tervezési útmutatóban, amelyben mintapéldák, csomóponti rajzok is segítik a tervezők munkáját. Még nagyobb tervezői szabadságot ad, hogy az áthidalók 12,5 cm, illetve 25 cm-es felfekvési hosszal is alkalmazhatók, a szükséges teherbírási táblázatok mindkét szituációra rendelkezésre állnak, illetve a két érték között interpolációval további értékek is előállíthatók.

További információért, illetve a kiadvány eléréséért látogasson el a weboldalunkra >> 

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo