2016. augusztus 12.

A javítóhabarcsoktól a homlokzatfelújító vakolatrendszerekig

A javítóhabarcsoktól a homlokzatfelújító vakolatrendszerekig

„A magyar lakásállomány döntő többsége egyszintes családi ház. A városi bérházak, a hagyományos parasztházak és a tanyaépületek több, mint fele a második világháború előtt épült, új alig van közöttük” áll a KSH Lakásviszonyok az ezredfordulón kiadványában. Ezért kiemelten fontos külön hangsúlyt fektetni a felújítással kapcsolatos kérdések és problémák megválaszolására.

Meglévő épületállományunk olyan érték, aminek megőrzése elemi érdekünk. Annak érdekében, hogy az ingatlanjaink élettartama meghosszabbítható legyen, nem elég minőségi anyagokból építeni, folyamatosan ápolni, renoválni, illetve bizonyos időközönként felújítani, korszerűsíteni kell.

A javítóhabarcsoktól a homlokzatfelújító vakolatrendszerekig

A Lasselsberger-Knauf Kft. komplex rendszert kínál – többek között – a homlokzatfelújításokhoz. A ilyen jellegű munkák megkezdése előtt célszerű műszaki szakembert (tervező, műszaki ellenőr, szakértő) bevonni, valamint tisztázni kell az elérendő célokat. Más-más technológiára van szükség műemléki épületeknél, utólagos hőszigetelő rendszer építésénél, illetve állagmegőrző felületkezelésnél is.

 A javítóhabarcsoktól a homlokzatfelújító vakolatrendszerekig

Acélok tisztázását követően fel kell térképezni a meglévő szerkezet tulajdonságait. Ismernünk kell a szerkezet anyagát, a szerkezetet érő károsító hatásokat, és meg kell határozni a beavatkozás helyét. Ezek alapján biztonsággal kiválasztható a kitűzött cél eléréséhez legcélszerűbb technológia. Ehhez ad segítséget a Lassersberger-Knauf Kft. felhasználásspecifikus termékválasztéka.

 

Homlokzatfelújító termékek

  • Nedves, enyhén sóterhelt falak felújítása Eurosan szárító- és felújítóvakolat-rendszerrel lehetséges. Az Eurosan vakolatok hidrofób tulajdonsága miatt a falakban felfelé törekvő nedvesség nem képes mélyen a vakolatba hatolni, hanem a határfelület közelében elpárolog. A falfelület mindig száraz marad, a vízben oldott sók pedig a vakolat pórusaiban raktározódnak el, de nem jutnak a felszínre.

A javítóhabarcsoktól a homlokzatfelújító vakolatrendszerekig A javítóhabarcsoktól a homlokzatfelújító vakolatrendszerekig

  • Fokozottan sóterhelt falakhoz a WTA Eurosan rendszer alkalmazása javasolt, mely rendelkezik a műemléki épületek felújításához nélkülözhetetlen, Európában elfogadott WTA minősítéssel.
  • Festett, színezett, illetve vakolt homlokzatok foltos, repedezett és egyenetlen felületének újraszínezés előtti javítása a Renti és Renti Fein mészcement kötőanyagú javítóhabarccsal történik. A fehér színű, szálerősített habarcs kiváló tapadási és repedésáthidalási tulajdonságainak köszönhetően már vékony rétegben is alkalmas a régi felületek átvonására tapadóhíd alkalmazása nélkül. Festés előtti felület kialakítására is megfelelő, hiszen anyagában besimítható.

 A javítóhabarcsoktól a homlokzatfelújító vakolatrendszerekig  A javítóhabarcsoktól a homlokzatfelújító vakolatrendszerekig

  • Nagyobb környezeti igénybevételeknél, illetve betonfelületre tisztán cement kötőanyagú javítóhabarcsokat javasolt alkalmazni, melyek jobban ellenállnak a víz és a mechanikai hatások roncsolásának. Ilyen termék a RenDo, mely szürke, illetve fehér színű gyorscement felületjavító, valamint a ReCon CT Fix általános betonjavító.
  • Kimagasló igénybevételek esetén és vasbeton szerkezetekhez a ReCon termékcsalád R3-as minősítésű javítóhabarcs-rendszere a megoldás. A Kontakt CT a kiemelkedően jó tapadáson túl az acélbetétek korrózióvédelméről is gondoskodik. A CT Max és CT Mix betonjavító habarcsok a meglévő alapfelület anyagánál jobb minőségben pótolják a hiányzó betonszerkezetet. A termékcsalád a vasbeton szerkezetek javításán túl beton padlószerkezetek felületjavítására, illetve utólagos lejtésképzésre is alkalmas.

A javítóhabarcsoktól a homlokzatfelújító vakolatrendszerekig A javítóhabarcsoktól a homlokzatfelújító vakolatrendszerekig

A megfelelő felújítóvakolat-rendszer kiválasztásához célszerű a Lasselsberger-Knauf Kft. segítségét kérni, akik helyszíni mintavétel alapján laborvizsgálatot is végeznek, és a kiadott felújítási szakvéleményre és javaslatra időgaranciát vállalnak.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo