2022. szeptember 21.

A kiváló acélcsarnok gazdaságos építésének titkai

A kiváló acélcsarnok gazdaságos építésének titkai

Manapság a mezőgazdasági és az ipari csarnokok legnagyobb része acélból épül. Hogy miért? Ezek a vázszerkezetek rendkívül gyorsan szerelhetők a szárazszereléses technológia és az előregyártottság magas foka miatt. Ráadásul a legkülönbözőbb funkciók kiszolgálására rugalmasan alkalmas az egyedi tervezhetősége által.

Az iparban, a mezőgazdaságban és a logisztikában az acélcsarnokoknak egyre kevésbé van versenyképes alternatívája. Tisztán látható, hogy a gazdaságos, minőségi megvalósításhoz elengedhetetlen a profi együttműködés az iparág értékes szereplőivel.

Hogy miért és miként? – ennek a körbejárásához segítségül hívtunk egy acélipari könnyűszerkezetes gyártót és egy statikus építőmérnököt, akik több mint negyed évszázada acélcsarnokokkal és rendszerekkel dolgoznak.

A kiváló acélcsarnok gazdaságos építésének titkai

 

Lényeges kérdések tisztázása

Már az első lépéseknél, legkésőbb az engedélyezési terveknél rendkívül értékes bekapcsolódni a közös gondolkodásba a statikus tervezőnek és a gyártónak is. Ilyenkor ugyanis időben fel lehet tenni a megfelelő kérdéseket, akár olyanokat is, amelyekről a megrendelő azt gondolja, hogy ráér később is tisztázni.

Ilyen például: akarja-e bővíteni a későbbiekben az épületet, mekkora targoncák közlekednek, milyen teherautók beállását kell biztosítani, napelemeket szeretne-e a tetőre.

Ezen kérdések tisztázása azért is lényeges, mert ha már készült engedélyes terv és leszerződtek egy kivitelezővel, akkor utólag kellene valahogy beleerőltetni a végleges műszaki megoldások költségét a megállapodott keretbe, ami ma már legtöbbször szinte lehetetlen.

A kiváló acélcsarnok gazdaságos építésének titkai

 

Tudatos tervezés=Milliós megtakarítás

 Hogyan lehet akár drasztikusan csökkenteni a költségeket?

A statikus a gyártó műszaki támogatásával megadja a „hogyanokat” praktikus, költséghatékony lehetőségekkel, minden részletet feltárva tudja, hogyan lehet megalkotni a szerkezetet a benne ható erők egyensúlyban tartásával.

 

Két példa, amely alátámasztja a megtakarítási lehetőségeket

Egy kisebb alapterületű csarnokot függőleges falpanellel, Z150 falszelemennel terveztek meg. A falszelemenek (vagy másképpen falvázgerendák) a pillérek elé voltak helyezve, tartószerkezetileg ez rendben is volt. Ekkor jött a felvetés, hogy hasznos lenne fekvő paneleket alkalmazni. Így a teljes falszelemen-rendszer elhagyható lenne, amelynek költsége 3-4 millió forint körül volt.

Sőt, így a hasznos alapterület is nőtt volna, ami újabb pár millió megtakarítást vont volna maga után. Ez a módosítás nem engedélyköteles és a projekt nem pályázati pénzből épült, tehát a változtatásnak nem lett volna akadálya. Mivel azonban az ötlet későn érkezett, az építészterveket már nem akarták módosítani. Így ez a megtakarítási lehetőség elveszett. Ezért roppant fontos, hogy a statikus és a gyártó a tervezés elejétől részt vegyen a folyamatban.

Egy másik tanulságos helyzet az agrárium épületeinél teremthet nagy megtakarítást. Ezek az épületek általában nagyobb alapterületűek, ezért az apróbb megtakarítások a terület nagyságával arányosan megsokszorozódhatnak. Ha egy 2000 m2-es épület vázszerkezetének fajlagos (alapterületre vetített) tömege két kilogrammal csökkenthető, az a teljes szerkezetre kivetítve négy tonnával kevesebb acél felhasználását jelenti. Mit is jelent ez gyakorlatban? Azt, hogy a beruházó mai áron kb. tíz milliós nagyságrendeket spórolhat. Nem is beszélve arról, hogy egy környezettudatosabb megoldás jegyében épül meg a kívánt csarnok.

A fenti példák Kovács László statikus, Generál Statika Bt. alapítója és vezetőjének a tapasztalata, aki a Swedsteel kiemelt szaktervező partnere.

A kiváló acélcsarnok gazdaságos építésének titkai 

Néhány további specialitás, ahol a tudás és az együttműködés, tudatos tervezés meghozza a gyümölcsét:

 

Nagy belmagasság, széles fesztáv

A nagyobb belmagasság az épület vízszintes irányú alakváltozására van nagy hatással, hiszen egy 7-8 m magas csarnoknál már komoly elmozdulások lehetnek, főleg, ha keskenyebb változatról van szó. Ilyenkor gyakran kell tervezni befogott oszlopokat, amelyeket viszont speciális, éppen ezért drágább alapozás képes fogadni.

A nagyobb fesztávnál pedig már a tervezés elején érdemes meghatározni az előregyártott szerelési egységek helyszíni toldási helyeit, és rácsos tartók esetében a tartó magasságát is. Hogy miért? Mert kellemetlen meglepetés lehet, amikor kiderül, hogy egy nagyobb elem közúton nem, vagy csak különlegesen drágán szállítható. A gyártmánytervezés során egy-egy készregyártott szerkezeti egység méretének gátat szabhat az egyszerű tény, hogy egyáltalán elfér-e a horganyzó kádban vagy sem (tűzihorganyzott korrózióvédelem esetén). 

 

Híddaru

Ez az az önmagában is jelentős súlyú emelő szerkezet többletterhelést jelent a vázszerkezet és a merevítés számára. Ráadásul nem is kevés hely kell neki. Amikor megvan, hogy mekkora terheket és milyen magasra kell emelni, utána azt is meg kell nézni, hogy a keretsaroknál, ahol a legkisebb a belmagasság, el is fér-e a daru. A tervekben a kiékelés berajzolását ellenőrizni, pótolni kell. Ennek hiányában a keretsarok nehezen tervezhető gazdaságosan.

A kiváló acélcsarnok gazdaságos építésének titkai

 

Nyitott vagy mozgatható oldalfalak

A mezőgazdasági nyitott-zárt színeknél – mint például bála-, géptárolók és szarvasmarha istállók – minden apró tényezőre gondolni kell tartószerkezeti szempontból. A szél könnyen alájuk kap, teljesen megfordítva a jellemző, fentről lefelé irányuló terhelést. Az ilyen speciális hatások nyomán keletkező erőhatások kezelése a szokottól eltérő statikai megoldásokat igényel.

 

Szem előtt a csarnokok

A megrendelő számára kulcsfontosságú, hogy lássa a leendő csarnok terveit. Az AxisVM és a Tekla Structures modellező szoftverek látványos, 3D-s modellezés formájában (videós formában is) megmutatják a leendő csarnokot. Az építtető méretpontosan láthatja, hogy milyen lesz az általa megálmodott csarnok a valóságban.

Például Kovács László létrehozott egy bálatárolóról készített modellt, amibe virtuálisan elhelyezett pár munkagépet. A megbízó nem volt biztos benne, hogy lesz elég hely a gépnek, megtekintve a videót, megbizonyosodott.

 

Gyorsaság és együttműködés

A mindenkinek gyümölcsöző win-win helyzetek megteremtése a cél a megrendelő és a tervező (építész, statikus, tűzvédelem, gépészet stb.) + gyártó+ kivitelező szakmai együttműködésével, már az első lépésektől kezdve, hogy a megrendelő elképzelése valósággá váljon, minél optimálisabb megoldással. Érdemes integrálni a gyártó műszaki tudását és a statikus mesterfogásait, és a költségvetésben is kalkulálni az egyedi megoldásaikkal. A munka így a szakmai összefogással lesz a leggördülékenyebb, legeredményesebb és költséghatékony.

 

3D statikus látvány - könnyűszerkezetes acélvázas csarnok statikus tervek 3D-ben

Daruzott csarnok

 

3 hajós bálatároló agrárcsarnok

 

Üzemcsarnok

 

 

Csarnoképítés - könnyűszerkezetes acélvázas csarnokok több kivitel, funkció

Vékonyfalú acélvázas üzemcsarnok

 

Hagyományos acélvázas raktárcsarnok

 

www.swedsteel.hu

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog