2021. november 09.

Az alapanyagimport megkönnyítésével stabilizálódnának a nyersanyagárak

Az alapanyagimport megkönnyítésével stabilizálódnának a nyersanyagárak

A nyersanyaghiány és a kínálat csökkenése okozta válsághelyzetben hosszú távon csak az EU-ba irányuló alapanyagimport feltételeinek könnyítésével orvosolható a drasztikus acél építőanyag-áremelkedés a könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó Swedsteel-Metecno szerint. Bár bizonyos építőipari alapanyagok elérhetősége és ára esetében már érezhető némi stabilizáció, az acél alapanyagok ára további 10-15 százalékkal emelkedett az ősz folyamán.

A Swedsteel-Metecno tapasztalatai szerint a pandémia sosem látott bizonytalanságot okozott az üzleti döntések terén. A koronavírus-járvány kitörésekor az emberek védelme miatti általános leállás ellehetetlenítette a megszokott pénzügyi, és így a beruházásokkal kapcsolatos tervezést. Az első hullám utáni időszak az építőiparban ugyanakkor nem hozott azonnali fellendülést, a KKV szektort különösen érintő keresletcsökkenés 2021-re is megmaradt.

Az alapanyagimport megkönnyítésével stabilizálódnának a nyersanyagárak

A helyzetet tovább súlyosbította a 2021 eleje óta tartó drasztikus építőanyag- és nyersanyag-áremelkedés, ami a Swedsteel szerint különösebb előjel nélkül, hirtelen érkezett. A nagyobb beruházásoknál viszont nem feltétlenül az elszálló építőanyagárak okozták a legnagyobb problémát, hanem az azok előállításához szükséges nyersanyagok általános hiánya. A KKV szektorban ezzel szemben az erőteljes drágulás egyértelműen visszafogta a keresletet, és ez a KKV-k körében jellemző finanszírozásra, a pályázatokra is kihatott, hiszen az áremelkedések előtt igényelt és megnyert pályázati keretösszegből nem volt finanszírozható a tervezett beruházás, illetve pályázati késések is előfordultak. „A 2021 tavaszára időzített építéseket sokan őszre halasztották abban a reményben, hogy a harmadik, illetve a negyedik negyedévre az árak mérséklődnek, de ez a széleskörű stabilizáció még várat magára. Az áremelkedés negatív hatását jól mutatja, hogy 2021-ben a KKV projektjeink hozzávetőlegesen 34 százalékát halasztották el a megbízók” – mondta Nabeel Alyyan, a Swedsteel-Metecno ügyvezető igazgatója.

A vállalat szerint ugyanakkor vannak pozitív előjelek. A Swedsteel tapasztalatai alapján bizonyos alkotóelemek beszerzésében, így például a beton és az acél esetében érzékelhető némi stabilizáció, de ez továbbra sem egységes, függően az anyag jellegétől. A tűzihorganyzott nagyszilárdságú, illetve a vékonyfalú, festett acél profilok esetében további 10-15 százalékos áremelkedést történt ősszel. Ennek az elsődleges oka szintén a nyersanyaghiány, hiszen az acél tekintetében Európa importra szorul. A Swedsteel szerint az európai tulajdonban lévő európai gyártás jó, ha a meglévő kereslet 4-5 százalékát képes kiszolgálni.

Az alapanyagimport megkönnyítésével stabilizálódnának a nyersanyagárak

Mindezek ellenére az acélanyagú épületek iránti érdeklődés nem csökkent, különösen a nagyobb vállalatok körében. A technológiai fejlesztésű, cégbővítési vagy egyéb stratégiai céllal tervezett, vagy már megkezdett beruházásokat nem állíthatták le a cégek, így kénytelenek voltak magasabb költséggel is megoldani a finanszírozást. Ezekben a folyamatokban nagy nehézséget az építkezés éppen aktuális fázisához szükséges építőanyagok beszerzése okozott. Ebből a szempontból a Swedsteel kedvező helyzetben van, ami a vállalat vezetője szerint az alkalmazott építési technológia gazdaságosságának és a cég piaci adottságainak köszönhető. „Az építőelemek gyártása nagymértékben automatizált, a száraztechnológiájú építés miatt pedig a kivitelezési idő rövidebb, és jóval alacsonyabb az energiaigénye is. A cégünk egyedi piaci adottsága, hogy a saját gyártás mellett a szaktervezőinkkel és szakkivitelezőinkkel szorosan együtt dolgozunk, így a tervezés-megvalósítás során műszakilag és gazdaságilag is tudjuk optimalizálni a létesítményeket, így az építés teljes bekerülési költségét egyensúlyhoz közelebbi állapotba hozzuk a magasabb anyagárak ellenére is” – osztotta meg tapasztalatait a téma kapcsán a szakember.

A Swedsteel a fejlett technológiára, a mérnöki tudásra és partneri csapatmunkára építve igyekezett megőrizni piaci pozícióját ebben a kihívásokkal teli időszakban is. Ehhez a szektorban szokatlannak számító módon kellett újraterveznie a stratégiáját és az értékesítését. Szerkezeti és infrastrukturális fejlesztést végezve létrehozta új divízióját, amellyel immár az acél építőelemek és a csarnok építőanyagok beszállítása mellett komplett létesítményeket, csarnoképületeket kínál a beruházóknak, azokhoz szaktervezőt, illetve szakkivitelezőt is biztosítva. Ezáltal megerősíti a szaktervezőkkel, szakkivitelezőkkel való együttműködését is, hogy átfogóbb és jobb kiszolgálást nyújtson a beruházóknak. A vállalat ezzel a lépéssel a nagyobb vállalati szektorra, az ipari, a logisztikai és az agrár csarnokokra fókuszál.

Az alapanyagimport megkönnyítésével stabilizálódnának a nyersanyagárak

A komplett csarnoképületekkel a Swedsteel szerint nagyon hatékonyan tudják kezelni a beruházóknál most is jellemző bizonytalanságot. A beruházó ugyanis így az építőanyag gyártójával, a Swedsteellel kötheti meg a projektszerződést, bevonva a szaktervezőt és szakkivitelezőt is. Ennek köszönhetően az építtető egy kézből kapja meg a csarnokához a beszállítást, a gyártást, a tervezést és a kivitelezést műszakilag optimalizáltan, a Swedsteel mérnöki irányításával a megvalósítás minden fázisában. Mindezeken túl a vállalat a határidők tartásához szükséges logisztikai folyamatokat is szervezi a projekt határidőre történő átadásához. „Az új szolgáltatásnak köszönhetően a beruházó biztonsága sokkal nagyobb, a kockázata kisebb, a késések pedig minimalizálhatók, a műszaki egyeztetések és újratervezések elkerülhetőek. Tapasztalataink szerint ebbe az irányba mutatnak a mostani beruházói igények is: a piac egyre tudatosabban tervez” – tette hozzá Nabeel Alyyan.

A Swedsteel szerint azonban ahhoz, hogy érdemben és tartósan konszolidálódjanak az acélárak, az európai döntéshozóknak mérlegelniük kellene az acélnyersanyag-gyártás európai kapacitásainak korlátait, és könnyíteniük kellene a behozatal feltételeit. Ezzel jelentősen csökkennének a készletezés miatti költségek, és ez gyors stabilizálódást hozhatna az árak terén is.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog