2022. mjus 30.

A közmûvezetékek védelme a fák gyökérzete közelében

A közmûvezetékek védelme a fák gyökérzete közelében

Nagyobb közterület-felújításoknál szinte állandó és sokszor megoldhatatlan probléma, hogy – a vonatkozó szabványok és rendeletek szerint – a közmûvek többségétõl fa csak bizonyos védõtávolságra ültethetõ, és ez a távolság gyakran nem tartható. Pedig erre léteznek technológiák, melyekkel szinte kizárhatók a közmûvek (kábelek, csövek) fák okozta sérülései.

A védõtávok kiváltásának lehetõségei:

  1. védõcsövek és utólagosan elhelyezhetõ védõcsövek (meglévõ közmûvekre utólag rápattintható burkolatok),
  2. gyökérhatároló lemezek, fóliák,
  3. gyökércellák.

Manapság egyébként a mûszaki megoldásokat elbíráló közmûcégek is engedékenyebbek, mert jobb minõségûek a földalatti vezetékek, és lassan tudatosul az az elv is, hogy a városok „zöldítése” közös érdekünk, és ez nem mûködik a védõtávok mindenkori rigorózus betartása mellett.

A közmûvezetékek védelme a fák gyökérzete közelében

 

Védõcsövek

A védõcsövek erõs mechanikai védelmet nyújtanak a vezeték törése, nyírása, hajlítása ellen, illetve ha a védõcsõ meg is sérül, a benne lévõ – lényegesen kisebb átmérõjû – vezeték el tud mozdulni a mechanikai hatással ellenirányba. Másrészrõl a védõcsövek védik a fákat is a közmûjavításoknál, kábelcseréknél szükséges gyökerek közötti talajmunkáktól, valamint sokkal olcsóbbá teszik a késõbbi javításokat, mivel a csövek, kábelek kihúzhatók a védõcsõbõl, illetve cserélhetõk a gyökerek bolygatása nélkül.

A közmûvezetékek védelme a fák gyökérzete közelében

Fák telepítésekor célszerû lenne a fák környezetében, legalább a leendõ koronaátmérõ hosszában, védõcsövet használni. És ez persze a fák melletti közmûcseréknél is ajánlatos lenne…

 

Gyökérhatároló lemezek

A gyökérhatároló lemezek, fóliák a felszín alatt bizonyos határt szabnak a gyökerek növekedésének, elirányítják azok növekedési mozgását.

A közmûvezetékek védelme a fák gyökérzete közelében

 

Gyökércellák

Amennyiben a fatelepítés gyökércellába történik, a gyökércella akár közvetlenül is érintheti a közmûvezetést, vagy a közmûvezeték át is vezethetõ a cellán.

Mert:

  • A cella mellett vagy felett akár közvetlenül is vezethetõ közmû, ugyanis a fa gyökereinek elegendõen nagy élettere van a cellában, így nem vagy csak sok évtized múlva és a „megengedett” irányban fog onnan kinõni (köszönhetõen a gyökérterelõ, határoló burkolatnak is).
  • Elõfordulhat, hogy a cellán mégis át kell vezetni egy közmûvezetéket. A jobb gyökércellák építhetõk úgy, hogy kialakítható bennük egy gyökerektõl elhatárolt alagút, ami helyet adhat akár több, fokozottan védendõ közmûnek.
  • A kevésbé érzékeny és eleve nagyon stabil közmûvezetékek (például KPE csõ) át is vezethetõk a cellán, ugyanis a cellában lévõ laza ültetõközeg a gyökerek növekedésével engedi az esetleg útban lévõ vezetéseket elmozdulni. (Így például egy vízcsõ enyhén elmozdulva, 20-40 év múlva, kitérhet a vastagodó gyökerek elõl.)

A közmûvezetékek védelme a fák gyökérzete közelében

Természetesen mindhárom estben célszerû a fa közelében lévõ közmûszakaszokat utólagos védõcsõbe helyezni, és a közmûvek tulajdonosaitól is hozzájárulás kell.

A közmûvezetékek védelme a fák gyökérzete közelében A közmûvezetékek védelme a fák gyökérzete közelében

Kapcsold cikkek:

hrlevl-feliratkozs

épjog