2022. május 30.

A közművezetékek védelme a fák gyökérzete közelében

A közművezetékek védelme a fák gyökérzete közelében

Nagyobb közterület-felújításoknál szinte állandó és sokszor megoldhatatlan probléma, hogy – a vonatkozó szabványok és rendeletek szerint – a közművek többségétől fa csak bizonyos védőtávolságra ültethető, és ez a távolság gyakran nem tartható. Pedig erre léteznek technológiák, melyekkel szinte kizárhatók a közművek (kábelek, csövek) fák okozta sérülései.

A védőtávok kiváltásának lehetőségei:

  1. védőcsövek és utólagosan elhelyezhető védőcsövek (meglévő közművekre utólag rápattintható burkolatok),
  2. gyökérhatároló lemezek, fóliák,
  3. gyökércellák.

Manapság egyébként a műszaki megoldásokat elbíráló közműcégek is engedékenyebbek, mert jobb minőségűek a földalatti vezetékek, és lassan tudatosul az az elv is, hogy a városok „zöldítése” közös érdekünk, és ez nem működik a védőtávok mindenkori rigorózus betartása mellett.

A közművezetékek védelme a fák gyökérzete közelében

 

Védőcsövek

A védőcsövek erős mechanikai védelmet nyújtanak a vezeték törése, nyírása, hajlítása ellen, illetve ha a védőcső meg is sérül, a benne lévő – lényegesen kisebb átmérőjű – vezeték el tud mozdulni a mechanikai hatással ellenirányba. Másrészről a védőcsövek védik a fákat is a közműjavításoknál, kábelcseréknél szükséges gyökerek közötti talajmunkáktól, valamint sokkal olcsóbbá teszik a későbbi javításokat, mivel a csövek, kábelek kihúzhatók a védőcsőből, illetve cserélhetők a gyökerek bolygatása nélkül.

A közművezetékek védelme a fák gyökérzete közelében

Fák telepítésekor célszerű lenne a fák környezetében, legalább a leendő koronaátmérő hosszában, védőcsövet használni. És ez persze a fák melletti közműcseréknél is ajánlatos lenne…

 

Gyökérhatároló lemezek

A gyökérhatároló lemezek, fóliák a felszín alatt bizonyos határt szabnak a gyökerek növekedésének, elirányítják azok növekedési mozgását.

A közművezetékek védelme a fák gyökérzete közelében

 

Gyökércellák

Amennyiben a fatelepítés gyökércellába történik, a gyökércella akár közvetlenül is érintheti a közművezetést, vagy a közművezeték át is vezethető a cellán.

Mert:

  • A cella mellett vagy felett akár közvetlenül is vezethető közmű, ugyanis a fa gyökereinek elegendően nagy élettere van a cellában, így nem vagy csak sok évtized múlva és a „megengedett” irányban fog onnan kinőni (köszönhetően a gyökérterelő, határoló burkolatnak is).
  • Előfordulhat, hogy a cellán mégis át kell vezetni egy közművezetéket. A jobb gyökércellák építhetők úgy, hogy kialakítható bennük egy gyökerektől elhatárolt alagút, ami helyet adhat akár több, fokozottan védendő közműnek.
  • A kevésbé érzékeny és eleve nagyon stabil közművezetékek (például KPE cső) át is vezethetők a cellán, ugyanis a cellában lévő laza ültetőközeg a gyökerek növekedésével engedi az esetleg útban lévő vezetéseket elmozdulni. (Így például egy vízcső enyhén elmozdulva, 20-40 év múlva, kitérhet a vastagodó gyökerek elől.)

A közművezetékek védelme a fák gyökérzete közelében

Természetesen mindhárom estben célszerű a fa közelében lévő közműszakaszokat utólagos védőcsőbe helyezni, és a közművek tulajdonosaitól is hozzájárulás kell.

A közművezetékek védelme a fák gyökérzete közelében A közművezetékek védelme a fák gyökérzete közelében

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog