2022. május 30.

A közművezetékek védelme a fák gyökérzete közelében

A közművezetékek védelme a fák gyökérzete közelében

Nagyobb közterület-felújításoknál szinte állandó és sokszor megoldhatatlan probléma, hogy – a vonatkozó szabványok és rendeletek szerint – a közművek többségétől fa csak bizonyos védőtávolságra ültethető, és ez a távolság gyakran nem tartható. Pedig erre léteznek technológiák, melyekkel szinte kizárhatók a közművek (kábelek, csövek) fák okozta sérülései.

A védőtávok kiváltásának lehetőségei:

  1. védőcsövek és utólagosan elhelyezhető védőcsövek (meglévő közművekre utólag rápattintható burkolatok),
  2. gyökérhatároló lemezek, fóliák,
  3. gyökércellák.

Manapság egyébként a műszaki megoldásokat elbíráló közműcégek is engedékenyebbek, mert jobb minőségűek a földalatti vezetékek, és lassan tudatosul az az elv is, hogy a városok „zöldítése” közös érdekünk, és ez nem működik a védőtávok mindenkori rigorózus betartása mellett.

A közművezetékek védelme a fák gyökérzete közelében

 

Védőcsövek

A védőcsövek erős mechanikai védelmet nyújtanak a vezeték törése, nyírása, hajlítása ellen, illetve ha a védőcső meg is sérül, a benne lévő – lényegesen kisebb átmérőjű – vezeték el tud mozdulni a mechanikai hatással ellenirányba. Másrészről a védőcsövek védik a fákat is a közműjavításoknál, kábelcseréknél szükséges gyökerek közötti talajmunkáktól, valamint sokkal olcsóbbá teszik a későbbi javításokat, mivel a csövek, kábelek kihúzhatók a védőcsőből, illetve cserélhetők a gyökerek bolygatása nélkül.

A közművezetékek védelme a fák gyökérzete közelében

Fák telepítésekor célszerű lenne a fák környezetében, legalább a leendő koronaátmérő hosszában, védőcsövet használni. És ez persze a fák melletti közműcseréknél is ajánlatos lenne…

 

Gyökérhatároló lemezek

A gyökérhatároló lemezek, fóliák a felszín alatt bizonyos határt szabnak a gyökerek növekedésének, elirányítják azok növekedési mozgását.

A közművezetékek védelme a fák gyökérzete közelében

 

Gyökércellák

Amennyiben a fatelepítés gyökércellába történik, a gyökércella akár közvetlenül is érintheti a közművezetést, vagy a közművezeték át is vezethető a cellán.

Mert:

  • A cella mellett vagy felett akár közvetlenül is vezethető közmű, ugyanis a fa gyökereinek elegendően nagy élettere van a cellában, így nem vagy csak sok évtized múlva és a „megengedett” irányban fog onnan kinőni (köszönhetően a gyökérterelő, határoló burkolatnak is).
  • Előfordulhat, hogy a cellán mégis át kell vezetni egy közművezetéket. A jobb gyökércellák építhetők úgy, hogy kialakítható bennük egy gyökerektől elhatárolt alagút, ami helyet adhat akár több, fokozottan védendő közműnek.
  • A kevésbé érzékeny és eleve nagyon stabil közművezetékek (például KPE cső) át is vezethetők a cellán, ugyanis a cellában lévő laza ültetőközeg a gyökerek növekedésével engedi az esetleg útban lévő vezetéseket elmozdulni. (Így például egy vízcső enyhén elmozdulva, 20-40 év múlva, kitérhet a vastagodó gyökerek elől.)

A közművezetékek védelme a fák gyökérzete közelében

Természetesen mindhárom estben célszerű a fa közelében lévő közműszakaszokat utólagos védőcsőbe helyezni, és a közművek tulajdonosaitól is hozzájárulás kell.

A közművezetékek védelme a fák gyökérzete közelében A közművezetékek védelme a fák gyökérzete közelében

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (3. rész) - Településtervek határideje

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (2. rész) - Településrendezési illeszkedés

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (1. rész) – A telektömb előírásai

Megismerhető az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény tervezete

Módosultak a gázárkedvezmény igénybevétele során alkalmazandó szabályok

épjog