Deceuninck

 

2018. április 05.

Modulrendszerű komopozit szerelőaknák

Modulrendszerű komopozit szerelőaknák

Az MCL szerelőaknák – korszerű SMC, illetve DMC rétegzett eljárással készülő – üvegszál erősítésű műanyag elemekből építhetők össze a megfelelő méretre a helyszínen. Egy-egy aknakeret magassága 150 mm, az összeszerelt akna súlya mintegy 16 kg.

Az SMC és DMC technológiáknál többféle műanyagot, valamint üvegszálat termoplasztikusan, igen nagy nyomással préselnek egymásra. Az aknapanelek – a tartósság és a vegyszerállóság fokozására – teljesen zárt polietilén burkolatot kapnak. Ezekkel a technológiákkal a fémekhez hasonló szilárdságok érhetők el, kis súly mellett.

 

A kompozit szerelőaknák előnyei:

  • gazdaságos megoldás;
  • rendkívül gyorsan telepíthető (a telepítés gépekkel, minimális élőmunkával végezhető);
  • csekély súly és szállítási költség;
  • nagy méretválaszték (tűzálló kivitelben is);
  • bevizsgáltan nagy (>160 Mpa) oldalnyomásra méretezettek;
  • tartós (nem korrodál, reped, mohásodik).

Modulrendszerű komopozit szerelőaknák

 

Telepítés, bekötések

Az aknapanelek a helyszínen csavarozással építhetők össze keretekké, majd a keretek egymásra helyezve alkotják az aknapalástot. A keretek pontos illeszkedéséről illesztőperemek gondoskodnak. (Panelhosszak: 450, 600, 675, 750, 850, 900, 1000, 1220, 1300, 1500, 1800, 2000 mm. Terhelhetőség: D kategória /EN124 (400 kN).)

A keretek elhelyezhetők előre elkészített betonaljzatra, illetve alkalmazható a gyártó által forgalmazott fenéklemez, de a tömörített talajra helyezett első keretbe is önthető készbeton.

A keretek a – tömítésekkel lezárt – kilépő lyukasztásoknál „ráhúzhatók” az előkészített kábelekre Az ajkas gumitömítéseket először a kábelre vagy a védőcsövére kell felhúzni, majd visszahúzva úgy beállítani, hogy a tömítés gumiajka kifelé kúposodjon beillesztett állapotban. A szerelőakna utólagos kábelbevezetésekre is lehetőséget nyújt.

Nagy oldalirányú terhelések esetén, illetve ha a kivitelezési technológia ezt megköveteli, az egyes keretek az illeszkedő peremeknél elhelyezett speciális idomokkal biztosíthatók lebillenés ellen. Az aknapalástok földbe süllyesztett beépítése keretenkénti talajtömörítéssel végezendő. Amennyiben géppel tömörítünk, a munkagödör méretezésénél a tömörítő eszköz szabad mozgásáról is gondoskodni kell. Nagyobb terhelési osztályoknál a koronaréteget 150 mm betonnal kell kiönteni.

Modulrendszerű komopozit szerelőaknák

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog