2018. április 05.

Modulrendszerű komopozit szerelőaknák

Modulrendszerű komopozit szerelőaknák

Az MCL szerelőaknák – korszerű SMC, illetve DMC rétegzett eljárással készülő – üvegszál erősítésű műanyag elemekből építhetők össze a megfelelő méretre a helyszínen. Egy-egy aknakeret magassága 150 mm, az összeszerelt akna súlya mintegy 16 kg.

Az SMC és DMC technológiáknál többféle műanyagot, valamint üvegszálat termoplasztikusan, igen nagy nyomással préselnek egymásra. Az aknapanelek – a tartósság és a vegyszerállóság fokozására – teljesen zárt polietilén burkolatot kapnak. Ezekkel a technológiákkal a fémekhez hasonló szilárdságok érhetők el, kis súly mellett.

 

A kompozit szerelőaknák előnyei:

  • gazdaságos megoldás;
  • rendkívül gyorsan telepíthető (a telepítés gépekkel, minimális élőmunkával végezhető);
  • csekély súly és szállítási költség;
  • nagy méretválaszték (tűzálló kivitelben is);
  • bevizsgáltan nagy (>160 Mpa) oldalnyomásra méretezettek;
  • tartós (nem korrodál, reped, mohásodik).

Modulrendszerű komopozit szerelőaknák

 

Telepítés, bekötések

Az aknapanelek a helyszínen csavarozással építhetők össze keretekké, majd a keretek egymásra helyezve alkotják az aknapalástot. A keretek pontos illeszkedéséről illesztőperemek gondoskodnak. (Panelhosszak: 450, 600, 675, 750, 850, 900, 1000, 1220, 1300, 1500, 1800, 2000 mm. Terhelhetőség: D kategória /EN124 (400 kN).)

A keretek elhelyezhetők előre elkészített betonaljzatra, illetve alkalmazható a gyártó által forgalmazott fenéklemez, de a tömörített talajra helyezett első keretbe is önthető készbeton.

A keretek a – tömítésekkel lezárt – kilépő lyukasztásoknál „ráhúzhatók” az előkészített kábelekre Az ajkas gumitömítéseket először a kábelre vagy a védőcsövére kell felhúzni, majd visszahúzva úgy beállítani, hogy a tömítés gumiajka kifelé kúposodjon beillesztett állapotban. A szerelőakna utólagos kábelbevezetésekre is lehetőséget nyújt.

Nagy oldalirányú terhelések esetén, illetve ha a kivitelezési technológia ezt megköveteli, az egyes keretek az illeszkedő peremeknél elhelyezett speciális idomokkal biztosíthatók lebillenés ellen. Az aknapalástok földbe süllyesztett beépítése keretenkénti talajtömörítéssel végezendő. Amennyiben géppel tömörítünk, a munkagödör méretezésénél a tömörítő eszköz szabad mozgásáról is gondoskodni kell. Nagyobb terhelési osztályoknál a koronaréteget 150 mm betonnal kell kiönteni.

Modulrendszerű komopozit szerelőaknák

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog