Építészkongresszus

2019. október 16.

Városi fatelepítés – a gyökércella védi a fát és védi a burkolatot

Városi fatelepítés – a gyökércella védi a fát és védi a burkolatot

A gyökércella a gyökérteret tehermentesítő statikai rácsszerkezet, aminek alkalmazásával a telepített fák nagyobb arányban maradnak életben, gyorsabban fejlődnek, lombozatuk élénk színű lesz és kevésbé hajlamosak a betegségekre. Alkalmazása elsősorban olyan beépített területekre ajánlott, ahol a beépítés részeként fákat is szeretnénk telepíteni (közterek, parkok, út széli fasorok, burkolt belső udvarok stb.).

A gyökércellák tehermentesítik a gyökerek életterét, így a cellában a talaj laza, átszellőzött maradhat akkor is, ha fölötte (mellette) a szilárd burkolat miatt tömörítik a talajt. A cellákban a talaj tervezett módon szellőztethető, nedvesíthető (a cellában kiépített megfelelő rendszerek segítségével), így a talaj mikroflórája is egészséges lesz. A cellák oldalfalaira beépített gyökéhatárolásoknak köszönhetően a gyökerek nem feszítik szét a környező burkolatokat, közműveket. A megfelelő gyökértér-kialakítás lehetővé teszi szebb és érzékenyebb fák városi telepítését is. A gyökércellák javítják a talaj vízgazdákodását, és részt vehetnek a viharvizek elvezetésében is.

Városi fatelepítés – a gyökércella védi a fát és védi a burkolatot Városi fatelepítés – a gyökércella védi a fát és védi a burkolatot

A rendszerhez gyökércella-modul (0,5×0,5×0,6 m), gyökérhatároló, teherelosztó, fatörzsvédelem, gyökérlabda-horgonyzó, öntözőelem és termőközeg szellőztető tartozik. A gyorsan telepíthető és az adott viszonyokhoz (épített műtárgyakhoz, közművekhez) jól illeszthető rendszer betervezését és telepítését CAD rajzok és filmek segítik.

Városi fatelepítés – a gyökércella védi a fát és védi a burkolatot

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog