2019. október 16.

Városi fatelepítés – a gyökércella védi a fát és védi a burkolatot

Városi fatelepítés – a gyökércella védi a fát és védi a burkolatot

A gyökércella a gyökérteret tehermentesítő statikai rácsszerkezet, aminek alkalmazásával a telepített fák nagyobb arányban maradnak életben, gyorsabban fejlődnek, lombozatuk élénk színű lesz és kevésbé hajlamosak a betegségekre. Alkalmazása elsősorban olyan beépített területekre ajánlott, ahol a beépítés részeként fákat is szeretnénk telepíteni (közterek, parkok, út széli fasorok, burkolt belső udvarok stb.).

A gyökércellák tehermentesítik a gyökerek életterét, így a cellában a talaj laza, átszellőzött maradhat akkor is, ha fölötte (mellette) a szilárd burkolat miatt tömörítik a talajt. A cellákban a talaj tervezett módon szellőztethető, nedvesíthető (a cellában kiépített megfelelő rendszerek segítségével), így a talaj mikroflórája is egészséges lesz. A cellák oldalfalaira beépített gyökéhatárolásoknak köszönhetően a gyökerek nem feszítik szét a környező burkolatokat, közműveket. A megfelelő gyökértér-kialakítás lehetővé teszi szebb és érzékenyebb fák városi telepítését is. A gyökércellák javítják a talaj vízgazdákodását, és részt vehetnek a viharvizek elvezetésében is.

Városi fatelepítés – a gyökércella védi a fát és védi a burkolatot Városi fatelepítés – a gyökércella védi a fát és védi a burkolatot

A rendszerhez gyökércella-modul (0,5×0,5×0,6 m), gyökérhatároló, teherelosztó, fatörzsvédelem, gyökérlabda-horgonyzó, öntözőelem és termőközeg szellőztető tartozik. A gyorsan telepíthető és az adott viszonyokhoz (épített műtárgyakhoz, közművekhez) jól illeszthető rendszer betervezését és telepítését CAD rajzok és filmek segítik.

Városi fatelepítés – a gyökércella védi a fát és védi a burkolatot

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog