2015. október 22.

A mai igényekre fejlesztve: a továbbgondolt íves acélcsarnok

A mai igényekre fejlesztve: a továbbgondolt íves acélcsarnok

Az íves donga szerkezetű Frisomat csarnok népszerűségére és a mai kor igényeire alapozva került a Frisomat folyamatos fejlesztéseinek fókuszába az Omega csarnok. Egyszerű tervezés, adaptálás, minél kedvezőbb alapanyag-felhasználás, környezetkímélő megoldások. Ez jellemez minden Frisomat csarnokot, így a legújabb fejlesztésű, széles körben felhasználható Omega Plust is.

A mai igényekre fejlesztve: a továbbgondolt íves acélcsarnok

Az alapanyag költséghatékony felhasználására való törekvés, amely a beruházást olcsóbbá teszi, a gyors kivitelezés, sőt a környezettudatosság mára egyre többször tervezési szempont. Legyen szó bármilyen ipari, mezőgazdasági vagy logisztikai célra, felhasználásra készülő acélcsarnokról, ezekre az elvárásokra a könnyed, stabil, hidegen hengerelt alapanyagú, különböző felépítésű Frisomat csarnokok gazdaságos megoldást kínálnak.

A Frisomat csarnokok sokoldalú, széles választéka arra a standardizált rendszerre épül, amely a kedvező áron történő gyártás egyik alapja. Természetesen az épület szerkezetét minden esetben a megrendelő országban hatályos jogszabályokhoz és előírásokhoz igazítják, a konkrét éghajlati sajátosságoknak – hőmérséklet, szél, csapadék – megfelelően támogatják a tervezést a cég mérnökei.

Azt, hogy melyik forma és tetőhajlásszög a megfelelő, azt már a tervezés megkezdése előtt el kell dönteni, valamint meghatározni, hogy az egyszerűbb Omega vagy Delta szerkezet vagy a komolyabb megrendelői igényeket kielégítő, emelt szintű műszaki megoldásokat felsorakoztató Astra, Astrigma, Ceptra vagy Sigma típus, illetve ezek lapos tetős változatai a Flatro vagy Flatrigma lesz-e a végül teljesen a megrendelői igényekre szabott, egyedi csarnokunk alapja.

A mai igényekre fejlesztve: a továbbgondolt íves acélcsarnok

 

Frisomat evolúció kiinduló pontja: az Omega csarnok

Az evolúció az egyszerű íves, festett acél csővázas szerkezetű, faszelemenes, felülvilágítókkal ellátott Omega csarnokkal kezdődött. Ez a típus mai napig költséghatékony tárolási megoldásként szolgálhat, akár ideiglenesen is, hiszen könnyen átépíthető.

A mai igényekre fejlesztve: a továbbgondolt íves acélcsarnok

Néhány évvel ezelőtt a Frisomat mérnökei – megtartva a jól bevált íves kialakítást – az Omega típus fejlesztésébe kezdtek. A cél az volt, hogy a népszerűség alapjául szolgáló tulajdonságokat megtartva, a fejlesztés eredményeként létrejövő Omega Plus jobban igazodjon a modern kor igényeihez. A fejlesztés során mind a felhasznált anyagok köre, mind a csarnok külső és belső megjelenése górcső alá került. A Frisomat a fejlesztés eredményét, az Omega Plus változatot már Magyarországon is forgalmazza.

A mai igényekre fejlesztve: a továbbgondolt íves acélcsarnok

 

A továbbgondolt íves csarnok

Az Omega Plus által kínált újdonság, hogy a főtartó szerkezet teljes egészében tűzihorganyzott, hidegen hengerelt, vékonyfalú acél C szelvényekből készülnek, ami garancia az időtálló és minőségi épületre. Mindeközben a magasabb műszaki tartalom nem jelenti szükségszerűen a magasabb árakat. Az új típus szélessége 15 m-től 20 m-ig, egész méterenként változhat, hosszúsága 4 m-enként, bármekkora lehet, magassága pedig 5,8 és 6,8 m közé esik.

A burkolat ebben az esetben is – a jól bevált és a „régi” Omega típusnál már bizonyított – horganyzott, műanyag bevonatos acél hullámlemez, amiket önfúró lemezcsavarok rögzítenek a szintén horganyzott C szelemenekre. A nagyfokú tipizáltság egyik fontos hozadéka, hogy a csarnok a megrendelést követően akár 3 héten belül az építkezés helyszínére kerülhet, és kezdődhet az összeszerelés. A kivitelezési idő egy 1000 m2 alapterületű csarnok esetén kb. 2,5 hét. A széles és magas tolókapuk, valamint a tető-felülvilágító sávok az alapkiépítéshez tartoznak, megrendelői igény esetén tetőszellőzőkről, páramentesítő bevonatról, elektromos kapukról vagy a kapuk fölé előtetőkről is gondoskodik a cég.

Az Omega Plus típusú csarnok esetén a szerkezet kialakítása olyan, hogy a 15 perces tűzállósági határérték (R15) az eurocode ide vonatkozó számításaival igazolható. Ez nagyban bővíti a csarnok felhasználhatóságának körét, hiszen olyan csarnokok esetében is alkalmazható, ahol a tűzállóságra vonatkozó előírás 15 perc (R15).

A nagy fesztávolságok (25-30 m) lefedésére leginkább alkalmas rácsos tartós szerkezetek esetén is a 15 perces tűzállósági határérték (R15) az eurocode ide vonatkozó számításaival igazolható. Ez szintén újabb felhasználási területeket nyit a vékonyfalú rácsos szerkezetekből készülő Astra és Ceptra típusok számára.

A mai igényekre fejlesztve: a továbbgondolt íves acélcsarnok

 

www.frisomat.hu

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog