2016. december 01.

Acélcsarnok-tervezés rugalmasan, a megrendelői igényekhez igazodva

Acélcsarnok-tervezés rugalmasan, a megrendelői igényekhez igazodva

Mikor lesz egy ipari csarnokkal elégedett a megbízó? Ha a szükségletek felmérése után a standard elemekből a legjobb csarnokkombinációt kapja – ehhez pedig az igényeit jól értő építészre és a kivitelezést segítő gyártó cégre van szükség. Erre találtunk egy jó példát a gödöllői ipari parkban.

Az ipari és elektromos gépek piacán nem ismeretlen a Fein márkanév, amely 150 éves múlttal rendelkezik. A Fein márkájú termékek kereskedelmi és szerviztevékenységét itthon már több mint 20 éve az EW 1867 Kft. látja el. A sikeres évtizedek bővülést hoztak az üzletmenetben, így a raktározási területen is felmerült az igény, hogy a telephely fizikai értelemben is bővülhessen. Korábban egy bérelt szadai telephelyen dolgoztak, innen költöztek át 2016. augusztusában a közeli ipari parkban lévő, saját tulajdonú telekre. A költözés után az 528 m2 alapterületű raktár-, szerviz- és irodahelyiség segíti a hatékony munkavégzést, ami 50 százalékos tárolókapacitás-növekedést jelentett. A cég ügyvezetője, Gombás Tibor, megbízható megoldást keresett az új épülethez: „Már 1992 óta üzleti kapcsolatban állunk a Frisomattal, ezért a személyes kapcsolat és a két évtized alatt kialakult bizalmi viszony segítette az acélcsarnok gyártójának kiválasztását. De nemcsak a gyártó személye nem volt így kérdés, mert a Frisomat tervezői ajánlással és komplett kivitelezéssel is segítette a megvalósulást.” Az építkezés sem igényelt hosszú időt: a 2016. márciusában kezdődött kivitelezés összesen 6 hónapig tartó folyamatából a Sigma acélcsarnok felépítése csak 4 hetet vett igénybe, így a dolgozók nyár végére be is költöztek az új irodába, raktárba.

Acélcsarnok-tervezés rugalmasan, a megrendelői igényekhez igazodva

 

A kulcs a tervezői és kivitelezői együttműködés

A csarnokok standardizáltsága ellenére szükség van az értő szemre, mert az ügyféligényt, a helyi adottságokat és előírásokat itt is folyamatosan szem előtt kell tartani, és jobban halad az előkészítés és a tervezés, ha a tervező jól ismeri az acélszerkezetet. A gödöllői ipari parkban sem volt ez másként, a beruházói igényeket figyelembe vevő tervező mellett szükség volt a kivitelezés pontosságát ellenőrző műszaki ellenőrre, aki a megbízó nevében eljárva körültekintő munkájával támogatta a projekt időben történő megvalósítását és a közös munka hozta meg a kívánt eredményt. A Frisomat tapasztalt kivitelező csapata pedig összeszokottan dolgozott, így épült fel egy hónap alatt az acélcsarnok. Az együttműködést így értékelte a cégvezető: „Ahogy bármely más beruházásnál, nálunk is voltak technikai, időjárási és koordinációs fennakadások, de a jó kommunikáció és a kivitelezők rugalmas és gyors reakciója elhárított minden nehézséget. A végeredmény így természetesen elképzeléseink szerint alakult – ezért is ajánlottam az ipari parkban másoknak is a Frisomat acélcsarnokait.”

Acélcsarnok-tervezés rugalmasan, a megrendelői igényekhez igazodva

A Sigma csarnok terveit a budapesti RÓF Építész Kft. készítette, akik a Frisomat Tervezői Hálózatának tagjaként kaptak megbízást a telephely épületének tervezésére. Ifj. Farkas Zoltán építész így nyilatkozott az acélcsarnok tervezéséről: „Nagyon korrekt megbízóval dolgozhattunk együtt, ami jelentősen megkönnyítette munkánkat. Az építtető kérésére zárt, magastetős épülettömeg készült, 33×16 méteres csarnokjellegű, földszintes épület, ami nemcsak a raktárrészt foglalja magában, hanem az oktatótermet, bemutatótermet, irodai és szociális épületrészt is.”

Acélcsarnok-tervezés rugalmasan, a megrendelői igényekhez igazodva

 

Acélcsarnok ipari felhasználásra

A Frisomat Sigma nevű csarnoka hagyományos megjelenésű ipari épület, mely hidegen hengerelt HSS acélból készített Sigma profilokból áll. Ez biztosít stabilitást és szilárdságot az akár 22 méter széles csarnoknak. Sokféle alkalmazhatóságát a kiegészítők segítik, a tetővilágítótól a szigetelt panelekig, a széles kapuktól a szintosztó födémekig. A belga Frisomat cég az elmúlt 25 évben már hazánkban is számtalan ipari és mezőgazdasági KKV vállalkozás esetén járult hozzá a raktár- vagy termelőkapacitás fejlesztéséhez, iroda- vagy gyárépület kivitelezéséhez az 500-1000 négyzetméteres acélcsarnok kategóriában.

A Frisomat a kiszámíthatóságot nyújtja, mert a tervezéstől a kivitelezésig kíséri végig az építmény elkészülését. Az innovatív hátteret nyújtó belga cég a garancia arra, hogy a pontosan illesztett elemek a használatot segítik, míg a kutatás-fejlesztésre fordított erőforrások biztosítják, hogy az acélcsarnokok igazodjanak az igényekhez.

További információ >>

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog