2016. április 13.

Csarnoktervezés egyszerűen – az Economytól a Prémiumig

Csarnoktervezés egyszerűen – az Economytól a Prémiumig

Akár kisebb mezőgazdasági termény- vagy géptárolóra van szükség, akár nagyobb, komolyabb műszaki tartalommal tervezett üzemcsarnokra, raktárépületre, lovardára, esetleg repülőgéphangárra, a Frisomat Economy és Prémium kategóriás csarnokai között biztosan megtalálható az a változat, amely a tervezett csarnok egyszerűen adaptálható alapja lesz.

Gyakori helyzet, hogy bármilyen funkciójú csarnok tervezésekor az egyszerű szerkezet, a gyors és költséghatékony kivitelezés a fő szempont. Néha mindehhez, a beruházó igénye alapján magasabb műszaki tartalomnak is társulnia kell. A legegyszerűbb csarnokok tervezése során is számos tényezőt kell figyelembe venni, a beruházói igényektől kezdve az épület funkcióján át a tűzvédelmi előírásokig.

Csarnoktervezés egyszerűen – az Economytól a Prémiumig Csarnoktervezés egyszerűen – az Economytól a Prémiumig

Az elkövetkező hónapokban, a megnyíló pályázatoknak köszönhetően, várhatóan jelentősen megélénkül a mezőgazdasági célú épületek iránti kereslet. Legyen ez gabona- vagy géptároló, állattartó épület vagy kertészet, a tervezés során sokféle elvárásnak kell megfelelni. Egy biztos: az egyszerű gép- vagy terménytárolók, a minden állategészségügyi és élelmiszer-higiéniai előírásnak megfelelő élelmiszer-feldolgozó üzemek vagy hűtőházak esetén is, megrendelőinknek egyaránt gazdaságos és költséghatékony megoldást kínálhatunk, a Frisomat Economy és Prémium kategóriás csarnokainak választékában keresgélve.

Világszerte több tízezer, a gazdaságossági szempontokat maximálisan figyelembe vevő, a standardizált szerkezetekre alapozott ipari, mezőgazdasági és logisztikai célú Frisomat csarnok épült meg az elmúlt 38 év alatt. A standardizáltság haszna éppen az a gazdaságosság, amely a Frisomat csarnokokat jellemzi, hiszen könnyű belátni mekkora előny ez a gyártás során. A magas fokú standardizáltság ellenére a Frisomat csarnokai megfelelő rugalmassággal alakíthatók a megrendelői igényre a tervezés során.

A folyamatos innovációnak köszönhetően a Frisomat mérnökei mára az olcsó Economy és a dizájnos Prémium kategóriában több alaptípust fejlesztettek ki. Ezek együttesen több, mint 200 szélesség-magasság variációban érhetők el. A kívánt funkciónak megfelelő alaptípus kiválasztása, helyszínre adaptálása, megtervezése, legyártása majd kivitelezése akkor sem jelenthet megoldhatatlan kihívást, ha mindezt Afrika sivatagos területein vagy az északi jeges tájakon kell megvalósítani. De Magyarországon is lehetnek olyan különleges körülmények, amelyek megoldása körültekintő tervezői munkát igényel. Az első lépés annak meghatározása, hogy a funkciónak és a megrendelői igényeknek milyen műszaki tartalom és látvány felel meg leginkább. Fontos kritérium, hogy egy acélszerkezetes csarnok ne csak a funkciójának feleljen meg teljes mértékben, hanem megjelenésével, tömegével, tetőlejtésével a környezetébe is esztétikusan illeszkedjen.

 

Megtervezi, legyártja, felépíti

A Frisomat két kategóriában kínálja tehát könnyűszerkezetes acélcsarnokait.
- A Prémium kategória típusai (Sigma, Astrigma, Astra, Ceptra, Flatrigma, Flatro) komolyabb szerkezeti kialakításúak. 8 m-től 35 m szélességig, sőt akár 50 m-ig, szinte minden igényre találunk a választékban megoldást.

Csarnoktervezés egyszerűen – az Economytól a Prémiumig
Sigma csarnok

Csarnoktervezés egyszerűen – az Economytól a Prémiumig Csarnoktervezés egyszerűen – az Economytól a Prémiumig
Astra csarnok                                                   Astrigma csarnok      

Csarnoktervezés egyszerűen – az Economytól a Prémiumig Csarnoktervezés egyszerűen – az Economytól a Prémiumig
Ceptra csarnok                                                  Flatro csarnok

Ezek a csarnokok a megrendelő igényei szerint bármilyen burkolattal, kapuval, ajtóval, ablakkal, előtetővel, kirakattal, szintosztással felszerelhetőek. Ezen túlmenően az egyes épületeket egyedivé tevő bármilyen dizájnelem is betervezhető. Színek széles választéka áll rendelkezésre ahhoz, hogy a csarnokot még különlegesebbé tegye. Mondhatnánk úgy is, a megrendelő megálmodja, a Frisomat megtervezi, legyártja és felépíti.

Az Economy kategóriában a méretek és egyéb kiegészítők tekintetében több kötöttséggel találkozunk, viszont cserébe ezen épületek költséghatékonysága még inkább találkozhat a megrendelők elvárásával. Mezőgazdasági gép- vagy terménytárolónak és olyan funkciókra, ahol nincs szükség hőszigetelésre, az Omega és Omega Plus típusok ideálisak.

Csarnoktervezés egyszerűen – az Economytól a PrémiumigCsarnoktervezés egyszerűen – az Economytól a Prémiumig
Omega csarnok                                                Delta csarnok

Ezek a legjáratosabb színekben (zöld, fehér, szürke és barna) rendelhetők, leginkább egyszerű tolókapuval felszerelve. A másik Economy kategóriás csarnok, a Delta Plus esetén már számolhatunk egyszerű, 10 cm vastag, PUR habos szendvicspanellel készülő hőszigeteléssel is. A fehér és szürke színben rendelkezésre álló nyeregtetős csarnok egyszerű kapukkal és igény esetén néhány ablakkal, raktárak vagy kisebb műhelyek, gyártócsarnokok számára ideális. Mindezt úgy foglalhatnánk össze: a csarnok már készen van, csak ki kell választani a megfelelőt, amit a Frisomat a helyszínre szállít és felépít.

Az acélszerkezetes Frisomat épületek további fontos előnye a megrendelők számára a környezet- és költségkímélő szállítás, valamint a gyors és szakszerű összeszerelhetőség. Utóbbi szakszerűségét és gyorsaságát a cég jól képzett szerelői mellett a minőségi gépek és szerszámok biztosítják. Az utómunkálatok időigényétől függően a csarnok néhány héten belül használatba vehető.

További információ www.frisomat.hu

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog