2017. november 22.

Frisomat a legek világában

Frisomat a legek világában

Ugyan 2017 a legek éve volt a Frisomatnál a Kárpát-medencében, de továbbra is a vállalkozásra szabott, jól használható és költséghatékonyan készülő kis- és középméretű acélcsarnokok jelentik a gyártás és kivitelezés fő irányát. Természetesen a csarnokóriások is vevői igényekhez igazodva készülnek, nézzünk meg két különleges példát az idei év rekorderei közül itthon és Szlovákiában.

 

Az Alacsony-Tátra lábánál, nem messze a magyar határtól egy autóipari beszállítónak készült el a Frisomat nyár végére Európában a legnagyobbnak számító teljes egészében hidegen hengerelt, horganyzott acélprofilokból álló acélcsarnokával. A projekt a Frisomatnak több szempontból is szokatlan, kihívásokkal teli feladat volt. Az épület méreteiből adódtak a tervezési kihívások, hiszen ennek a 50×200 m2 alapterületű és 12 m belmagasságú csarnoknak alkalmazkodnia kell a jövőben nemcsak a gyártó- és összeszerelő üzem feladataihoz, hanem a hegyvidéki jellegű éghajlati körülményekhez, hó- és szélterheléshez is. Az elkészült 10 fokos hajlásszögű, vízszintes övtartós rácsos szerkezetű tető esetén a nagy fesztávolságot középső oszlopsoros alátámasztással stabilizálták, ami ebben az esetben a gyártástechnológia tervezésénél még segítséget is nyújtott.

Frisomat a legek világában

A két csarnokrészbe egy-egy tíz tonna teherbírású híddaru is betervezésre került, így a terhelést csökkentendő a Frisomat mérnökei a tetőszerkezethez hasonlóan még a főtartó oszlopokat is rácsos szerkezettel tervezték. Az egész évi komfortos beltéri klíma érdekében pedig a homlokzat és a tető is 12 cm szendvicspanel burkolatot kapott. A másik nagy kihívás az összeszereléshez kapcsolódott, mert 50 kamionnyi acéláru helyszínre szállítása és logisztikája után a csarnok felépítését egy 20 fős nemzetközi csapatra bízták, melynek „magját” a 9 fős magyar szerelőgárda alkotta. Csapatuk az elmúlt évtizedekben itthoni és külföldi projekten is pontosan és határidőre oldotta meg a feladatokat, ami most a projekt mérete miatt nagy előnyt jelentett.

Térben és időben ugorva egyet, a civil szférából is van egy rekorddöntögető magyar példánk. Idén szeptember a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjába készült el egy teljesen más jellegű Frisomat acélcsarnok. A gyermekek és az oktatók közös munkájának, valamint a versenyek még hatékonyabbá és élvezhetőbbé tétele érdekében tető került a homokos pálya fölé mindössze 3 hét alatt.

Frisomat a legek világában

A mérete alapján pedig ez lett Közép-Európa legszélesebb fesztávú, teljes egészében hidegen hengerelt, horganyzott acélprofilból készült Frisomat csarnoka trapézlemez burkolattal. Az oldalán nyitott lovarda 43 méter belső alátámasztás nélküli szabad fesztávjával, 72 méteres hosszúságával és 6,2 méteres magasságával már messziről igen impozáns látványt nyújt. Azonban a szerelőknek itt is akadt fejtörést okozó feladatuk nemcsak az első keretállások felállításával, de már az ahhoz használt daru mozgatásánál is. A homokos pálya ugyanis vízelvezető csövezéssel rendelkezik, melynek épségére vigyázni kellett, így a 40 tonnás darut előregyártott betonpanelekből kirakott ideiglenes úton mozgatták a területen, hogy a súlyeloszlás egyenletes legyen. A végén pedig a szerelők arra is odafigyeltek, hogy a gyermekek és állatok egészsége érdekében a homokból is összeszedték a lehullott darabokat és csavarokat, felgereblyézték a területet.

Frisomat a legek világában

A Frisomat tűzihorganyzott profilokból készült, hidegen hengerelt acélcsarnokainak tartószerkezetét mindig csavarozással szereli össze, ezzel is hozzájárulva a gyors kivitelezéshez és a környezetvédelméhez. Helyszíni hegesztés és darabolás nélkül áll össze a tartószerkezet, melyek összeállításához csak csavarozógép szükséges, és csak a tető- és falvázszelemenek felállításhoz használnak darut és emelőgépeket.

26 éves magyarországi szerelési és 40 éves belga gyártási tapasztalattal az ipari csarnoktól a bemutatóteremig számos vevőigényre kínálnak megoldást a Frisomat horganyzott, hidegen hengerelt könnyűszerkezetes épületei. A GO széria termékei gyors és költséghatékony csarnokmegoldást nyújtanak meglepően rövid szállítási határidővel, míg a PRO széria elemei inkább vállalkozásra szabhatóak, maximálisan alkalmazkodva az igényelt műszaki megoldásokhoz.

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog