Deceuninck

2013. március 16.

Aljzatokban futó vezetékek hő- és hangszigetelése

Aljzatokban futó vezetékek hő- és hangszigetelése

Míg korábban az aljzat fogalmához csak a terhelést közvetítő merev szerkezet tartozott, addig mára e fogalomkörbe került a vízszigetelés, a hő- és hangszigetelés, valamint a padlófűtés is. Az új szerepkör olyan további feladatok ellátására is alkalmassá teszi az aljzatot, mint például világítási és gyengeáramú elektromos vezetékhálózat, víz- és szennyvízvezetékek stb. elhelyezése.

Az új feladatok megfelelő teljesítése érdekében már a tervezés fázisában figyelembe kell venni, hogy a padlófűtés csővezetékein kívül egyéb csövek nem futhatnak az esztrichben, sőt a tervezett hangszigetelő réteg vastagságát sem csökkenthetik. Az egyre szigorodó energiatakarékossági előírások miatt viszont egyre vastagabb hőszigetelő rétegeket alkalmaznak, ami lehetőséget nyújt még a nagyobb átmérőjű lefolyócsövek megfelelő lejtésben történő elhelyezésére is.

 

Amikor a táblás hőszigetelések nem elég hatékonyak

Előregyártott táblás hőszigetelő anyagokkal (polisztirol, ásványgyapot) nehézkes a bonyolult formájú felületek követése, ráadásul meglehetősen lassú a kivitelezés. Ilyenkor az előzetesen a födémhez rögzített csövek mentén általában durván beszabják a hőszigetelő táblákat, majd a hézagkitöltést egyéb segédanyagok (perlit, EPS gyöngy, PUR hab) alkalmazásával végzik el. (Sokszor nem is állnak rendelkezésre műszakilag megfelelő segédanyagok, és a helyszínen fellelhető egyéb anyagok valamelyikét használják erre a célra.) A táblás hőszigetelő rendszerek – különösen a táblák illesztéseinél – rendkívül sérülékenyek, így az elhelyezésüket követő munkaműveletek során csökkenhet hő-, illetve hangszigetelő képességük. Külön gondot okoz a táblák beszabásakor keletkező hulladékok kezelése is.

Felújításokkor gyakran találkozhatunk olyan fogadófelületekkel (például boltozatos födém, poroszsüveg boltozat, felülbordás födémek), amelyek kiegyenlítése és térkitöltése táblás anyagokkal szintén nehezen oldható meg.

Aljzatokban futó vezetékek hő- és hangszigetelése

 

Hő- és hangszigetelés gördülékenyen

E feladatokra nyújt megoldást a hőszigetelő adalékanyagból és rugalmas kötőanyag keverékből álló hő- és hangszigetelő Isofloor. A helyszínen összekeverhető, legfeljebb 8 mm-es szemcséket tartalmazó keverékkel bonyolult formájú fogadófelületek is egyszerűen kiegyenlíthetők és könnyen elvégezhető a kívánt térkitöltés.

Az Isofloor újrahasznosított polisztirol gyöngyöt tartalmaz, a kötőanyag keverék pedig rugalmas műgyanta, speciális gyorskötő cement és bedolgozást segítő adalékanyagok keveréke. Testsűrűsége 97 kg/m3, és az általa elérhető lépéshanggátlás javulás mértéke 5 cm-es rétegvastagság esetén 20–26 dB. A speciális adalékoknak köszönhetően a bedolgozáshoz szükséges vízmennyiség a szokványos polisztirol betonok vízigényének körülbelül harmada. Esztrich alatti terhelhetősége 8 kN/m2, az öszszenyomódás mértéke 6,5 kN/m2 terhelés mellett 1,5 mm.

Az Isofloort nagyobb mennyiségek esetén úgynevezett Estrich-boy berendezésben célszerű megkeverni és a bedolgozás helyszínére juttatni, kisebb mennyiségek betonkeverőkben is megkeverhetők. A vízzel történő keverést követően a kívánt rétegvastagságban (3–30 cm) felhordott anyagot egyenesre kell húzni, a felületét mérsékelt erővel tömöríteni.

Aljzatokban futó vezetékek hő- és hangszigetelése

Az ily módon elkészült hő- és hangszigetelő réteg 2 nap múlva járható, az esztrich legkorábban 5 nap múlva, a technológiai választó réteg elhelyezése után hordható fel. A szakszerűen bedolgozott, kiszáradt Isofloor hővezetési tényezője (λ=0,0423 W/mK) megközelíti a táblás rendszerekét, így kiválóan alkalmas az aljzatokban előforduló hőszigetelési feladatokra is.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Vevő-szállító kapcsolatok a közbeszerzésben. Nemzetközi közbeszerzési kutatás a Corvinus Egyetemen

WTS Klient Newsflash – 2021 tax law amendments in Hungary – 2021. évi adómódosító csomag

Szeptemberben több mint kétszer annyi cég indult az építőiparban, mint amennyi megszűnt – Forrás: opten.hu

Lakossági hulladékégetéssel kapcsolatos ombudsmani állásfoglalás - Forrás: http://www.ajbh.hu/

Iparági kérdőív a Nemzeti Fenntartható Építésgazdasági Stratégiához – határidő: 2020. szeptember 25.

épjog