2016. július 07.

Amerikai álom a tiroli Alpokban

Amerikai álom a tiroli Alpokban

Mi a közös Aspen és Beaver Creek amerikai síparadicsomokban és az ausztriai Seefeldben? A nagy mennyiségű havon és a kellemes szezon utáni időszakon kívül újabban egy amerikai stílusú építészeti gyöngyszem is. A tiroli Alpok magashegyi területén 2013 júniusában készült el a fény és árnyék függvényében folyamatosan változó megjelenésű családi ház. Az épület tetőszerkezetéhez és homlokzatához a zord időjárási körülményeknek és a nagy hótehernek is ellenálló – a PREFA Aluminiumprodukte GmbH által 2012-ben kifejlesztett – FX.12 homlokzatburkoló panelt alkalmazták.

„Ember tervez, megrendelő végez” – gondolta Stefan Knabel, az innsbrucki „maaars architecture” építésze, mikor az engedélyezési terv sikeres benyújtását követően, az építkezés megkezdése előtt csupán egy hónappal a seefeldi telken állt. Építészirodája a faszerkezetek specialistája – de röviddel a munka megkezdése előtt az USA-ban élő tulajdonos a fa karbantartási igénye miatt inkább a hosszú élettartamú, időjárásálló, esztétikus, mégis erős FX.12 tetőfedő- és homlokzatburkoló panel mellett döntött. „Játék a kővel – ez volt a projekt lelke. Miután a tulajdonos lemondott a fáról, olyan anyag után kezdtünk keresni, ami kontrasztot jelent a kő mellett, és melynek mássága szembeötlő. Harald Kronthaler PREFA szaktanácsadó segítségével – aki a telfsi Spenglerei Christoph Hangl bádogosüzemhez is megteremtette a kapcsolatot – sikerült megtalálnunk a tökéletes anyagot, és minden úgy ment, mint a karikacsapás” – jegyzi meg Knabel.

Amerikai álom a tiroli Alpokban

 

Mínusz 20 fok – a PREFA számára nem akadály

2012 novemberében végre megkezdődhetett a 280 m2 tető és a 320 m2 homlokzat burkolása. A bejárat, a garázs- és a kertkapu is homokszínű FX.12 burkolatot kapott. „A legnagyobb kihívást végül az jelentette, hogy a kemény téli viszonyok között, -20 °C-os hőmérsékleten hogyan fog tudni dolgozni a bádogos az alapanyaggal” – meséli Kronthaler, a PREFA projektfelelőse. Az épület fölé műanyag fóliából sátrat építettek, amit hőlégbefúvóval fűtöttek. Mindössze nyolc hét alatt elkészült a munka legjava. Tavasszal már csak az ablakok körbeszegését és az ereszcsatorna munkálatait kellett befejezni.

Amerikai álom a tiroli Alpokban

 

PREFA-Know-How a hegyekben

A tető- és a homlokzatburkolat egyik különlegessége az ereszcsatorna rejtett rögzítése. „Ezen kívül az FX.12 panel új hófogó rendszerét választottuk. Ezzel a bőven 1.000 méter feletti fekvés és a nem ritkán két méteres hó mellett is biztonságos a tető” – egészíti ki Kronthaler. Az alapanyag kiválasztásának egyik meghatározó szempontja a Seefeldre jellemző hatalmas hőingadozás volt – ez Tirol egyik leghidegebb helysége. „Termékeink évek hosszú sora óta bizonyítanak az alpesi körülmények között. Időközben számos menedékházat és hegyi épületet burkoltunk be. Többek között Ausztria legmagasabban fekvő épületét, az Erzherzog-Johann-Hütte-t” – mondja a PREFA-specialista.

Amerikai álom a tiroli Alpokban Amerikai álom a tiroli Alpokban

 

Fény-árnyék játék az Alpokban

Az építtető leginkább megjelenése miatt döntött az FX.12 panel mellett. Az épület monolitikus kialakítása, a fényben úszó, nyitott terek, a saját wellness-részleg és a mintegy hat méter belmagasságú nappali tér mellett tökéletesen meggyőző az élő homlokzat. „A megjelenés reggeltől estig folyamatosan változik. Ez a fény-árnyék játék és a futurisztikus felületi megjelenés a különböző méretű panelek hossz- és keresztirányú hajtásainak köszönhető. Ezáltal olyan aszimmetrikus megjelenés jön létre, mely minden épületet feldob” – mondja Manfred Ossanna PREFA szaktanácsadó. Az építtető választása azért esett éppen a homokszínre, mert ez tökéletesen harmonizál a lenyűgöző környezettel és az épület monolitikus megjelenésével. „A homokszínen kívül összesen hét szín tartozik az új P.10-es színskálához. Ez az innovatív felületkezelés az alumíniumot még ellenállóbbá teszi, és jobban védi a tetőket és a homlokzatokat az Uvsugárzás és az időjárási hatások ellen” – egészíti ki Ossanna.

Amerikai álom a tiroli Alpokban

Amerikai álom a tiroli Alpokban

 

Természetes kabát a hideg Tirolban

Az épület alpesi jellege, mely tökéletesen illeszkedik a golfpálya feletti fekvéséből adódó látványhoz, meggyőző. „A megvalósítás során sikerült pontosan eltalálnunk a környezet durvasága és a kialakítás nyitottsága közötti egyensúlyt” – mondja a salzburgi építész, Knabel. És az épületnek van még egy hatalmas előnye a zord alpesi környezetben: az FX.12 panelekből készült átszellőztetett tető- és homlokzatburkolat tökéletes, természetes szigetelőrétegként működik, garantálva az ideális belső klímát. A betonfalra 20 cm vastag kőzetgyapot hőszigetelés került, erre szélzáró fólia, majd 5 cm vastag lécezés. Így olyan légrés jött létre, amiben a kicsapódó nedvesség elvezetődik anélkül, hogy kárt tenne a hőszigetelésben. A lécezésre 24 mm vastag deszkázatot rögzítettek, majd erre szerelték az FX.12 paneleket.

Amerikai álom a tiroli Alpokban

 

Tervezői ajánlás

A seefeldi családi ház egyike az első házaknak, melyek tetőfedése és homlokzatburkolata egységesen PREFA FX.12 panellel burkolt. A homokszínű anyag tökéletesen illeszkedik a környező hegyekhez, robusztus, tartós és ellenálló alapanyaga pedig igen meggyőző. Ezen kívül nemigen találunk más olyan anyagot, mellyel ilyen zord téli körülmények között is biztonságos a kivitelezés.

Stefan Knabel és Andreas Hausbacher, maaars architecture

 

Helység: Tiroler Oberland/Seefelder Plateau
Épület jellege: családi ház
Kivitelezés: 2012. március - 2013. június
Méret: tető körülbelül 280 m2, homlokzat körülbelül 320 m2
Tervező: maaars architecture, Innsbruck
Bádogos: Spenglerei HANGL Christoph, Telfs

(x)

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo