2019. augusztus 26.

Mobil, legördülő füstkötényfal

Mobil, legördülő füstkötényfal

A hő- és füstelvezető rendszer (HFR) egyik fontos eleme nagyon sok esetben a füstszakaszok elválasztására szolgáló füstkötényfal.

Először is a rendszer szót szeretnénk kihangsúlyozni. Sokan azt hiszik, hogy a hő- és füstelvezetés egyenlő a füstelvezető berendezésekkel. Nem így van. A rendszernek az alábbi integráns részei vannak:

  • füstelvezető berendezések;
  • frisslevegő bepótló berendezések;
  • füstszakaszolásra szolgáló megoldások;
  • vezérlés.

Colt füstkötényfalak

Jól megtervezett rendszerről akkor beszélhetünk, ha az összehangolt, egyszerű működésű és centralizált. Mindenkinek az a legjobb, ha a kapcsolódó szakágak (tűzjelző, esetleg sprinkler) egyetlen egy, központi jelet adnak a HFR vezérlés felé, és azt már a HFR központ dolgozza fel, és indítja a HFR rendszer elemeit.

Jelen cikkben a rendszer egyik elemét, a füstszakaszolásra szolgáló megoldásokat szeretnénk Colt szemszögből körbejárni.

Egy légterű, egy tűzszakaszba tartozó zárt teret méreténél fogva, előírás szerint füstszakaszokra kell osztani, ezeket a füstszakaszokat, pedig füstkötényfalakkal kell egymástól elhatárolni. Mindaddig, amíg ipari környezetben 1, maximum 2 méter mélységű füstkötényfalról beszélünk, addig tökéletesen megfelelnek az épített, statikai tervezést annyira nem igénylő megoldások. (Önmagában már egy méteres, másfél méteres főtartó is szolgálhat füstszakaszhatárként, de akár gipszkartonból vagy trapézlemezből is építhetünk füstkötényfalat.)

Amikor ennek a mélységnek már 3-4, akár 5-6 méteresnek kell lennie, akkor már a statikailag méretezett, fix építmények drágává, a födémszerkezetet megterhelővé és a belső tevékenységet akadályozóvá válnak, illetve ahol darupálya szeli át a füstszakaszokat, ott pedig nem lehet fix, épített füstkötényt alkalmazni.

A Colt termékpalettáján fontos helyet foglalnak el a fentiekre kidolgozott rendszerek. Ilyen a mobil, legördülő füstkötényfal, amely nyugalmi helyzetében elfér egy 150×250 mm-es fémházban, azonban vész esetén akár 6 méteres mélységig vagy még mélyebbre legördülve elhatárolja a füstszakaszokat, így gátolva meg a tűz, füst, forró levegő átterjedését az egyébként tűz által közvetlenül nem érintett légtérbe.

Colt füstkötényfalak

(Sikeres kísérlet alapján a cégcsoport egészen 15 méteres mélységig legördülő szerkezetet is le tud gyártani, így már különleges, speciális igényeknek is meg tud felelni.)

Komfort környezetben (irodaházak, bevásárlóközpontok, repterek) is rugalmasan alkalmazhatóak a mobil szerkezetek, ilyen esetekben természetesen a látható elemek is komfort kivitelben készülnek. Amennyiben földig történő legördülés után biztosítani kell esetlegesen az átjárást, akkor már erre is van megoldás: az újgenerációs vezérlőközpontok erre fel vannak készítve. Nyomógombok párosításával, azok nyomva tartása alatt a függöny felgördül 2 méteres magasságig, majd ismét földig, miután áthaladtak alatta.

A mobil füstkötényfal könnyű szerkezet, így statikailag elhanyagolható tényező, alaphelyzetben nem zavarja a létesítményben zajló tevékenységet, és nagyon könnyen szerelhető. A rendszer lelke az a 600 ºC-on 120 percig tűzálló szövetanyag, amely legördülve füstkötényfalként szolgál.

Ipari környezetben, ahol a 3-4 méter mély füstkötény nem zavarja a belső tevékenységet, az említett szövetanyagot egyszerűen belógatva, fixként is kialakíthatunk füstszakaszokat, így jelentős költségeket takaríthat meg a beruházó egy statikailag méretezett tartószerkezethez képest. Szerencsére már több ilyen referenciával is rendelkezünk. Ugyanakkor az áttörések talán sokkal jobban megoldhatóak ezzel a rendszerrel, mint bármilyen más merev anyag alkalmazásával. Főleg bonyolultabb geometriáknál nagyon hasznos, és esztétikus.

Colt füstkötényfalak Colt füstkötényfalak Colt füstkötényfalak

Colt füstkötényfalak Colt füstkötényfalak Colt füstkötényfalak 

Fontos információ, hogy mindkét megoldás (legördülő és fix) rendelkezik EN-12101-1 szerinti minősítéssel.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog