2022. március 23.

Csontvázak a tetőben – egy siófoki villa felújítása

Csontvázak a tetőben – egy siófoki villa felújítása

Néha nem várt problémákkal tarkított izgalmas feladat egy régi épület felújítása, ahol akár a tervezésig vissza kell nyúlni egy azonnali beavatkozást igénylő, nem várt helyzetben. Ilyen tetőfelújítás részleteibe tekinthetünk be egy siófoki villa felújításának apropóján.

Az eredeti épület keletkezésének pontos idejére vonatkozó adat nem állt az új tulajdonos rendelkezésére, ám a felújítás során talált „nyomokból” következtethető volt a változások ideje, sorrendisége. Az építési helyszín lecsupaszítása után feltételezhető volt, hogy az épület 4-5 fázisban érhette el mai állapotát. A nagyjából 120 éve épült, református lelkészi lakként funkcionáló alapépület a két háború között új szintet kapott. A következő fázisban egy eredetileg lépcsőnek készült, később szélfogóként használt résszel, és a tetején egy szép baluszter korlátos terasszal egészült ki. Az, hogy a terasz ekkor, vagy egy következő fázisban épült-e nem állapítható meg biztosan. Annyi azonban feltételezhető, hogy a toronyszoba készült el utoljára, amelynek kulcsszerepet szán a jelenlegi tulajdonos.

Csontvázak a tetőben – egy siófoki villa felújítása Csontvázak a tetőben – egy siófoki villa felújítása

 

Funkcióváltás a mai igényekre

A felújítás egyik apropója a funkcióváltás. A korábban magáncélra használt épület egy részében apartmanokat alakítanak ki úgy, hogy a toronyszoba továbbra is a tulajdonos saját használatában marad. A projektnek ugyanakkor a komplex felújítás és a modernizáció is célja volt. Mindez a belső terek újragondolásával kezdődött, majd a homlokzat megújítása, az energetikai korszerűsítés, az ezzel járó gépészeti korszerűsítés, a nyílászárók csereréje, valamint a tetőtér beépítése is alapvető feladat volt. Utóbbival párhuzamosan a teljes tetőszerkezet megerősítése és persze modern héjazat kialakítása sem maradhatott ki.

 

Csontvázak a tetőtérben

A toronyszoba kialakítása kiemelt figyelmet kapott Kosaras Anikó tervező és a belső építészetért felelős Galamb Zsuzsa (Fodróczy Design) együttműködése során. Oroszlánrész jutott a látványterveket készítő Szőke Levente Ivánnak is, a projekt ugyanis folyamatosan feladattal látta el.

A toronyszoba kapcsán az egyik döntő kérdés volt, hogyan lehet majd feljutni oda. Erre több lehetséges megoldás is született, többek között egy panorámalift terve is képbe került, ami bár látványos, de költségei miatt azonnal el is vetették, és hagyományos lépcsős megoldás mellett döntöttek. A lépcső eredeti kialakítása anno nem túl átgondoltan történt. A helyét egy 20×20-as fa födémgerenda kettévágásával alakították ki, így a tartófunkciót valamivel pótolni kellett, ezért nemes egyszerűséggel acéldrót segítségével egy pallóhoz erősítették. A hőszigetelés problémáját is igen „kreatívan” oldották meg a korabeli „szakemberek”: amit találtak, minden átgondoltság nélkül felhasználtak e célra.

Csontvázak a tetőben – egy siófoki villa felújítása Csontvázak a tetőben – egy siófoki villa felújítása Csontvázak a tetőben – egy siófoki villa felújítása

A tető vizsgálata során további „csontvázak estek ki a szekrényből”: ilyen volt például a szabálytalanul elbontott kémény, vagy a födémbe épített vadrács. Ezeken túl szinte mindenhol az idő múlásának romboló hatásaival szembesült a felújítással megbízott szakembergárda. A tetőbe számos helyen bele kellett nyúlni: először is könnyített betonaljzatot kapott, a szarufákat megerősítették a manzárd részen, könyökfákat és tetősík ablakokat építettek be.

Csontvázak a tetőben – egy siófoki villa felújítása Csontvázak a tetőben – egy siófoki villa felújítása

Az eredeti elképzeléseket azonban a szaruzat adta lehetőségekhez kellett igazítani – ebből adódott, hogy a tulajdonos által megvásárolt tetősík ablakok sem feleltek meg az építész által kialakított koncepcióhoz, emiatt a belső terekben elképzelteket is módosítani kellett.

Természetesen végül összeállt a tulajdonos által óhajtott kis „ékszerdoboz”, és a toronyszobában helyet kapott egy ízléses, vintage stílusú fürdőszoba, egy hálószoba és egy étkezővel és konyhával összevont nappali.

Csontvázak a tetőben – egy siófoki villa felújítása  Csontvázak a tetőben – egy siófoki villa felújítása

 

Szerkezeti megoldások tetőre

A tetőszerkezet megújítása a PREFA javaslatai alapján történt. A cég leggyakrabban javasolt két alapvető rétegrendje közül azt alkalmazták, ahol a szarufák közét szálas hőszigeteléssel töltik ki, amire páraáteresztő fóliát, majd 5×5 cm ellenlécet helyeznek, rá deszkázatot, amire a PREFA Prefalz kettős állókorcos fedése került P.10 grafitszürke színben, és ami alá az előírt bitumenes elválasztóréteget építették be.

Csontvázak a tetőben – egy siófoki villa felújítása Csontvázak a tetőben – egy siófoki villa felújítása

A deszkázatnál réselt megoldást használtak. Fontos tudni, hogy a deszkázat csakis legalább 22 mm vastagságú OSB3 vagy OSB4 lapokkal váltható ki, és további szabály, hogy a 7 fokos hajlásszög alatti tetők esetében a korcokat falczselével is tömíteni kell. Szintén jó tudni, hogy az ereszvonal mentén kötelező hófogót használni, ami jelen esetben kétcsöves megoldással valósult meg.

Csontvázak a tetőben – egy siófoki villa felújítása

 

Szellőzés és villámvédelem a PREFA javaslatai szerint

Az átszellőzés páratechnikai szempontból rendkívül fontos, hiszen a kicsapódó pára jelentős károkat tud okozni a szerkezetben. A PREFA erre egy klasszikus épített megoldást és egy kész elemet is kínál. Utóbbival bonyolultabb tetőformák is könnyen és gyorsan kivitelezhetők, csak egy ügyes bádogos kell hozzá.

Mivel a PREFA kettős állókorcos és kiselemes rendszerű tetőket a villámvédelelmi rendszerben természetes levezetőként fogadja el a szabvány, ezért csak a felfogást és az ereszvonal alatti levezetést kell kiépíteni.

 

Siófoki villa
Tervező: Kosaras Anikó
Belsőépítész: Galamb Zsuzsa (Fodróczy Design)
Látványtervek: Szőke Levente Iván
Tető és homlokzat: Prefalz P.10 grafitszürke

 

További információ a PREFA honlapján.

(x)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog