2017. szeptember 26.

Eredményes a hazai szolárcserép-fejlesztés, bemutatták a prototípust

Eredményes a hazai szolárcserép-fejlesztés, bemutatták a prototípust

A magyar családi vállalkozásból nemzetközi céggé nőtt Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. közel másfél éve zajló kutatás-fejlesztése már ott tart, hogy bemutatták a tetőcserépbe integrált napelem prototípusát. A Terrán szolármegoldásának különlegességét az adja, hogy a napcellákat úgy integrálják a tetőcserepek felületébe, hogy azok felhelyezése és megjelenése szinte megegyezik majd a normál tetőcserepekkel. A Terrán Futuron fejlesztésének végső célja egy esztétikus, környezetbarát, kompromisszumok nélküli energiatermelő tetőrendszer megalkotása.

„Az építőiparnak hatalmas a környezetre gyakorolt hatása, ezt a múltban is és most is komolyan szem előtt tartva fejlesztjük a Terrán Futuron termékünket. Úgy gondolom, hogy az új Terrán know-how hatással lehet az iparág innovációs irányaira is. Ezt indokolhatja, hogy a közép-kelet-európai régióban az egyik legnagyobb tetőcserépgyártónak számítunk, több mint 50 millió cserepet állítunk elő évente" – mondta a cég sajtótájékoztatóján Gódi Attila ügyvezető igazgató.

A hazai vállalat szakemberei a napelemes tesztrendszert 2017 tavasza óta, Bólyban monitorozzák. Az eredmények biztatóak, azt mutatják, hogy az innováció a kívánt irányba halad.

Mivel a fejlesztés folyamatos, fontos szerepet tölt be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszékének nemzetközileg elismert szakértő csapata, akik a mérnöki szaktudást, a laboratóriumi hátteret és a megfelelő mérési technológiát biztosítják a fejlesztéshez.

A sajtótájékoztatón dr. Mizsei János és dr. Plesz Balázs is részt vett a BME Elektronikus Eszközök Tanszék képviseletében, akik a fejlesztés tudományos hátterét biztosítják. Egy normál cserép mintegy 16 watt energiát képes leadni, így egy átlagos, 10-15 ezer forintos villanyszámla 2-300 cseréppel „nullázható ki". A nagy volumenben, automatizált gyártással készülő cserepet 2018-ban kívánják piacra dobni, inverterrel, valamennyi kiegészítővel, komplett szereléssel kínálva a korábbiaknál esztétikusabb, de hasonló teljesítményű rendszert. Az eseményen bejelentették azt is, hogy az erdélyi Aranyosgyéresen már zajlik a próbagyártás a Terrán új üzemében.

 


 

Lapunk kihasználta az alkalmat, hogy szakemberektől kérdezze meg, a már világszerte (és a Tervlap portálon is) szenzációként tálalt perovszkit alapú napelem miért is nem tört be a piacra, s dr. Plesz Balázstól megtudtuk: az anyag nem eléggé stabil, pára hatására hamar elbomlik. Ezért egyelőre sorozatgyártásba nem kerül.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo