2017. április 21.

Gipszkarton, tetőtéri igényekhez alakítva

Gipszkarton, tetőtéri igényekhez alakítva

A tetőtér kialakításakor, átépítésekor a gipszkarton a leggyakrabban használt anyag. Azonban ebben az esetben is igaz, hogy a beépítendő anyagokkal szemben – mind mechanikai, mind tűzvédelmi szempontból – egyre magasabbak a követelmények. Összegyűjtöttük, milyen felületeken, hogyan segítenek ebben a Siniat gipszkaron lapjai.

A hanghatások ellen a gipszkarton súlya számít

Egy tetőtértől ugyanazok az elvárások, mint egy átlagos lakástól. A tetőtérben azonban több forrásból is megjelenhetnek külső hanghatások, amelyek csökkenthetik a komfortérzetet: forgalmas környék, az időjárás zaja (szél, vihar). Ezért fontos a tetőtér hangszigetelése, aminek hatékonysága nagyban függ a használt ásványgyapot vastagságától, a megfelelő kivitelezéstől és a gipszkarton lap súlyától is. A korszerű gipszkarton a súlyával járul hozzá a tetőtér hangszigetelési értékének javításához. Például a Siniat gipszkarton lapok esetén: a NIDA Zwikla lap súlya körülbelül 7,5 kg/m2, a NIDA Tűzgátló lapé körülbelül 10,3 kg/m2, a NIDA Twarda súlya pedig körülbelül 12,6 kg/m2. Ha az építkezési költségeket is szem előtt tartjuk, akkor az egyrétegű, 12,5 mm vastag NIDA Tűzgátló lap biztosítja a szükséges hanggátlási értéket, elérhető áron. Amennyiben igény mutatkozik jobb hangszigetelésre, akkor a lapok dupla beépítése nyújt megoldást.

Gipszkarton, tetőtéri igényekhez alakítva Gipszkarton, tetőtéri igényekhez alakítva

 Gipszkarton, tetőtéri igényekhez alakítva Gipszkarton, tetőtéri igényekhez alakítva

 

Ha mechanikailag szilárd, akkor a gyerekszobát is bírja

Családi házakban a tetőtérben legtöbbször a hálószobák és a gyerekszobák kapnak helyet. Gyerekszobáknál figyelni kell arra, hogy oda sporteszközök, létrák, bordásfalak is bekerülhetnek, és a falak is erősen ki vannak téve a mechanikai sérülések veszélyének (labda vagy a műanyag játékok ütésére). Nemcsak a keménysége, de a tűzvédelem miatt is jó választás a NIDA Tűzgátló lap vagy a NIDA Twarda típusú lap, melyek nagy ütőszilárdsággal is rendelkeznek. Főként a NIDA Twarda gipsz-forgács lap ajánlott nagyobb igénybevételnek kitett helyekre, tehát nemcsak tetőtérbe, de akár folyosóra, öltözőkbe, tornatermekbe is, mert a megfelelő alszerkezettel akár a labdák ütésének is ellenáll.

 

Tűzbiztonság számokban

Az „Épületekre és elhelyezésükre vonatkozó műszaki feltételekről szóló rendeletben” foglalt különleges tűzvédelmi követelmények részletezik külön a családi házak előírásait, így a ház tulajdonosának kell gondoskodnia családja biztonságáról. Ha a tulajdonos és a kivitelező ebben egyetért, akkor a hozzáértő szakember által javasolt, nagyobb tűzállósággal rendelkező NIDA Tűzgátló lap vagy NIDA Twarda gipszkarton lapok nyújthatnak megoldást: ezekkel a speciális lapokkal már egy rétegben, 12,5 mm vastagságban biztosítható a REI 15 tűzállósági érték, míg két rétegben akár a REI 45 is. Ez a REI15-ös besorolás pedig azt jelenti, hogy tűz esetén van idő a segélyhívásra, illetve az épület biztonságos kiürítésére.

 

A felfüggesztés sem probléma

Tetőtéri gipszkarton falaknál a terhelhetőség az állandó kérdés. Amennyiben megfelelő szilárdságú és teherbírású gipszkarton lapokat használunk, akkor a polcok, felfüggesztések sem okoznak gondot. Nagyobb teherbírásuk miatt a nagyobb tömegű és sűrűségű gipszkarton lapok beépítése adja a megoldást, így itt is érdemes betervezni a tűzvédelmi NIDA Tűzgátló lapok vagy NIDA Twarda típusú lapok alkalmazását.

 

Dupla burkolat a repedések elkerülésére

Gyakran előfordul, hogy az elkészült fal vagy mennyezet berepedezik a csatlakozásoknál és ez mégsem kivitelezői hiba. Ennek legtöbbször a tetőtéri faelemek természetes mozgása az oka, ami egy kis odafigyeléssel megelőzhető a kivitelezéskor. Legjobb, ha két rétegben használjuk a NIDA Tűzgátló lapokat vagy a NIDA Twarda típusú lapokat, mert a két hézagolt lapréteg, melyek egymáshoz képest eltolva helyezendők a falra, jelentősen növelheti a tetőtér burkolatának szilárdságát. A NIDA Tűzgátló lap és NIDA Twarda lap pedig a szerkezeténél fogva jobban ellenáll a tető mozgásának. Beépítéskor törekedjünk a CD profil és különböző függesztőelemek használatára.

Gipszkarton, tetőtéri igényekhez alakítva

 

Pénzkérdés a komolyabb műszaki tartalom?

Természetesen igen, mert ezek a komolyabb műszaki tulajdonságokkal rendelkező termékek drágábbak. De ha végiggondoljuk azt, hogy egy átlagos tetőtér beépítésénél a gipszkarton lap az egyik legolcsóbb alapanyag, és éppen ezért a magasabb műszaki tartalommal rendelkező Sinait gipszkarton terméket választják, akkor az építkezés teljes költségét ez mindössze néhány százalékkal változtatja meg. Cserébe viszont magasabb tűzvédelmi, akusztikai és teherbírási tulajdonságokkal rendelkező gipszkarton megoldást kapunk a lakók kényelméért és biztonságáért.

Gipszkarton, tetőtéri igényekhez alakítva

 

Részletes információt a NIDA Twarda és NIDA Tűzgátló lapokról a Siniat honlapon talál.

(x)

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog