2014. március 31.

Grafitadalékkal javul a hőszigetelő képesség

Grafitadalékkal javul a hőszigetelő képesség

A hőtechnikai követelmények szigorodása és az egyre energiatudatosabbá váló beruházói igények miatt fokozódnak az elvárások a hőszigetelésekkel szemben. A hőszigetelő anyag vastagítása azonban sok épületszerkezeten nem valósítható meg, ilyenkor jobb hőszigetelésű termékek alkalmazása nyújt megnyugtató megoldást.

A hagyományos polisztirol (fehér színű EPS) keményhabok mellett Európa számos országában elterjedtek a szürke színű, grafitadalékos polisztirol elemek. A grafitszemcsék hozzáadásával javul a termék hőreflexiós képessége, így a hagyományos fehér EPS-hez képest közel 25 százalékkal kedvezőbb hővezetési tényező érhető el. Homlokzatra használt EPS termékek esetén a normál fehér EPS hővezetési tényezője: 0,039 W/mK, míg a grafitos EPS-é: 0,032 W/mK. Többi anyagtulajdonságát tekintve (éghetőség, szilárdsági jellemzők stb.) a két termék megegyezik. Ár-érték arány tekintetében gazdaságosabb döntés a grafitos polisztirol, hiszen a 25 százalékkal vékonyabb mérethez körülbelül 25 százalékkal magasabb ár tartozik, továbbá a vékonyabb méret rövidebb dübeleket igényel a rögzítéshez, és logisztikai (szállítás, anyagmozgatás, beépítés) költségek tekintetében is lényegesen előnyösebb.

A felhasználási területeket tekintve – mint azt a normál EPS termékeknél már megszoktuk – szinte minden épületszerkezet hőszigeteléséhez felhasználhatóak a lapok.

 

Grafitadalékkal javul a hőszigetelő képesség

Grafitadalékkal javul a hőszigetelő képesség

28 cm grafitos EPS homlokzatra beépítve

 

Vannak olyan épületek, melyeknél nem lehet korlátlan vastagságban hőszigetelést beépíteni. Az energiahatékonyság fontosságának térnyerése miatt terjedőben vannak az alacsony energiafelhasználású épületek, aktív-, passzívházak, melyeknél elengedhetetlen a fokozott hőszigetelés, azonban fennállhatnak méretbeli korlátok. Műemlékvédelem alatt álló épületek felújításánál is gyakori, hogy kötöttségek vannak a hőszigetelés vastagságát illetőleg. Sok esetben pedig a telek korlátozott beépíthetősége akadályozza a nagymértékű szigetelés kialakítását. Példaként U=0,12 W/m2K hőátbocsátási tényező eléréséhez 30 cm nútféderes, modern, vázkerámia falazatra fehér EPS-ből 29 cm, míg szürke, grafitos EPS-ből 21 cm szükséges, ami 6 cm megtakarítást jelent. (A vastagság meghatározásánál a dübelek pontszerű hőhidassága +10 % vastagságnöveléssel lett figyelembe véve.) Ez 100 m2 hasznos alapterületre vonatkoztatva 2,5 m2 területmegtakarítást eredményez. 2,5 m2 hasznos alapterület 300 ezer Ft/m2 árral számolva 750 ezer forint többletmegtakarítás. Bizonyos épületek kapcsán a túlzott méretű hőszigetelés az épületarányok torzulásának veszélyével fenyegethet.

Lapostetőknél is előfordulhat, hogy a kívánt hőszigetelési igényhez szükséges elemvastagságon spórolni kell. Tipikus példa: felújításoknál az attikafal meglévő magassági mérete határt szab a beépíthető hőszigetelés vastagságának. Az attikafal magasításának költsége nagyságrendekkel növelné meg a beruházás költségét. Lapostetőre használt EPS100 termékek esetén a normál, fehér EPS hővezetési tényezője: 0,038 W/mK, míg a grafitos EPS100-é: 0,031 W/mK. Grafitos termékek ugyanúgy lejtésbe vághatók, mint a hagyományos fehér EPS termékek.

Összességében elmondható, hogy a grafitos EPS termékek bármely épületszerkezet hőszigeteléséhez kedvezőbb ár-érték arányú megoldást kínálnak.

 (x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo