Deceuninck

 

2020. november 20.

Hőszigetelés: szarufák alatt, között vagy fölött?

Hőszigetelés: szarufák alatt, között vagy fölött?

Hol legyen a hőszigetelés és főleg milyen vastagságban, ha meg akarunk felelni a 2021. január 1-je után életbe lépő, az új építés esetén alkalmazandó hőtechnikai előírásoknak?

A szigorodó előírásoknak megfelelni, és a megfelelő épületszerkezetek beépítésével energiamegtakarítást elérni épületszigeteléssel, nyílászárócserével és átgondolt, méretezett gépészettel lehet. Komplex gondolkodásra van tehát szükség, így érhető el a szükséges ráfordítással valódi eredmény. Alábbiakba a tetőfelújítást energetikai és hőtechnikai oldaláról vizsgáljuk, statikai, tűzvédelmi, páratechnikai szempontok részletes ismertetésére nem térünk ki. Szakmai információkkal a hőszigetelő anyagokat gyártó Bachl szakértői voltak segítségünkre.

Hőszigetelés: szarufák alatt, között vagy fölött? Hőszigetelés: szarufák alatt, között vagy fölött?

Hagyományos magastetőknél (például nyeregtető, sátortető) a ferde tetősíkon a szarufák közé és alá tett hőszigetelés a jellemző. A csak szarufák közé tett hőszigetelés a mai kor hőtechnikai követelményeinek már nem tesz eleget, és régi tetőknél gyakran az elvárásoknak nem megfelelő, nem szakszerű a rétegrendi kialakítás sem. Nincs átszellőztetett légrés, ami például a tető nyári átmelegedése ellen véd. Nincs páraáteresztő alátétfólia, amely szükséges például a nedvesség, pára elvezetése, kezelése miatt, vagy mindez többé már nem megfelelő tulajdonságú, minőségű. A tetőszerkezet belső oldalán lég- és párazárást kell kialakítani, ami régi tetők esetében szinte minden esetben hiányos, vagy nem jó állapotú, illetve rosszul kivitelezett.

Ez sok eseteben csak drágán, külső oldali megbontással javítható. Figyelembe kell venni továbbá, hogy a szarufa közel tízszer rosszabbul szigetel, mint a modern hőszigetelések. Minden olyan rész, ahol azonos vastagságú fa és hőszigetelés helyezkedik el, a fa hőhidat képez a szerkezetben, ami a hőveszteségen túl páralecsapódáshoz, penészesedéshez vezet. Fémtartók esetén hatványozódik ez a probléma, hiszen a fémek jó hővezetők révén, minimum 1000-szer, de akár 2000-szer is rosszabb hőszigetelő képességgel rendelkeznek, mint a hőszigetelő anyagok.

 

Szarufák feletti hőszigetelés

Gyakorlatilag a mai, illetve közeli jövőben érvényes előírásoknak biztosan meg tudunk felelni és a beruházás valódi energiamegtakarítást ígér, ha a szarufák feletti hőszigetelés mellett döntünk. A modern technológiával gyártott anyagok már azt is lehetővé teszik, hogy akár a szokásoshoz képest fele vastagságban készüljön el a hőhídmentes tetőrétegrend. Ilyen megoldás a Bachl PIR keményhabbal történő szigetelés a szarufák felett.

Ez a megoldás felújításnál is alkalmazható - kombinálva a már meglévő és használható szarufák közötti hőszigetelléssel. További előny, hogy nem kell a tetőtér belső burkolatait megbontani, nem veszünk el helyet a jellemzően amúgy is alacsony belmagasságból és nem utolsó sorban a tetőben fellépő egyéb problémákat is orvosolja. Ez a rétegfelépítés csak magas szilárdsági paraméterekkel rendelkező hőszigetelésekkel valósítható meg, hiszen a tetőre nehezedő terhek, erőhatások a hőszigetelést is jelentősen igénybe veszik.

Hőszigetelés: szarufák alatt, között vagy fölött? Hőszigetelés: szarufák alatt, között vagy fölött?

 

Padlásfödém szigetelése

Amennyiben nem használjuk tárolásra a padlásteret (vagy búvóteret), akkor üveggyapot, kőzetgyapot, könnyű polisztirol termékek megfelelőek annak szigetelésére. Előny, hogy igény esetén minimális megbontással növelhető a hőszigetelés vastagága. Meglévő épületek kapcsán számolni kell azzal, hogy főleg az alacsony testsűrűségű és roskadásra hajlamos üveg- és kőzetgyapot hőszigetelések akár töredékükre eshetnek össze, így ezt nagyobb testsűrűségűre vagy merev polisztirol habra ajánlatos cserélni. A szükséges vastagság, anyag és terméktípustól függően, legalább 25, de inkább 30 cm legyen!

Ha szeretnénk tárolni is a padlásfödémen, akkor a teherviselést végző favázat kell készíteni és a hőszigetelés azok közé kerül. Ez azonban plusz anyagköltséget és munkadíjat jelent, ráadásul összességében hőhidas szerkezetet eredményez. Ha magas szilárdságú és kedvezőbb műszaki tartalommal rendelkező hőszigetelést, például PIR keményhabot használunk, akkor szinte fele vastagságú lap is elégséges, és elhagyható a vázszerkezet is.

Hőszigetelés: szarufák alatt, között vagy fölött? Hőszigetelés: szarufák alatt, között vagy fölött?

További információ: www.bachl.hu

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog