Deceuninck

 

2019. július 15.

Megfontolandó a szarufák feletti és közötti hőszigetelés együttes alkalmazása

Megfontolandó a szarufák feletti és közötti hőszigetelés együttes alkalmazása

A szarufák felett alkalmazott keményhab hőszigetelés beépítésével hatékonyan javíthatók az épület energetikai tulajdonságai, és akár az épület magasságára és a belső tér nagyságára, vagy a tető biztonságos hajlásszögére is hatással lehet, hogy pontosan milyen szerkezeti kialakítást választunk.

A hőhídmentes magastetők kialakítására a legjobb megoldás a szarufák feletti hőszigetelés. A faanyag hőszigetelő képessége körülbelül tízszer rosszabb, mint a hőszigetelő anyagoké, továbbá a szarufák közé elhelyezett hőszigetelés esetén a zsugorodások következtében megjelenő rések is hőhidassá teszik a szerkezetet – egyértelmű, hogy nem ez az ideális megoldás. A legjobb a megszakítások nélküli hőszigetelő réteg, ennek optimális helye pedig a tartószerkezet külső síkja. Vagyis a szokásos rétegrend ilyenkor a következő: a tartószerkezetre – azaz a szarufákra – deszkázatot helyeznek, erre párazáró fólia kerül, és ezután következik a keményhab hőszigetelés. Erre helyezik el az ellenléceket (méretezett csavarokkal a szarufákhoz rögzítve), majd a tetőléceket, melyek a tetőcserepek elhelyezésére szolgálnak.

Hőszigetelésként feltétlenül keményhab (PIR) anyagot javasol a Bachl Kft., hiszen ebben a felépítésben megfelelő teherbíró képességgel kell rendelkeznie ennek a rétegnek is. A cég olyan keményhab hőszigetelő táblákat forgalmaz, melyek mindkét oldalon fóliakasírozással van ellátva; ennek anyaga a felhasználás céljától függ. A felső oldali kasírozás az alátéthéjazat szerepét tölti be: a táblákra ragasztott fóliát 10 cm-es átfedéssel, öntapadó módon lehet egymáshoz rögzíteni. Magyarán a szigetelés és az alátétfólia elhelyezése egy munkafázisban történik, és ez egyszerűsíti, gyorsítja, pontosabbá teszi a kivitelezést. Ezáltal a tető vízzárása és szélzárása biztonságosabbá válik, vagyis bátrabban lehet kisebb hajlászöget tervezni az ilyen tetők esetében.

A hőszigetelés biztonságát (hőhídmentességét) pedig az garantálja, hogy a Bachl keményhab táblái nútféderesen csatlakoztathatók egymáshoz. E táblák lambda-értéke egyébként mindössze 0,022 W/mK, vagyis a szálas hőszigetelő anyagokénál 30–50 százalékkal jobb, így azokénál kisebb rétegvastagsággal lehet elérni a kívánt épületenergetikai szintet.

Megfontolandó a szarufák feletti és közötti hőszigetelés együttes alkalmazása Megfontolandó a szarufák feletti és közötti hőszigetelés együttes alkalmazása

Fontos kérdés még a rétegek rögzítése a fent említett csavarozással: erre a célra a Bachl olyan speciális elemeket ajánl, melyek szárán kétmenetes szakasz található, az egyik az ellenlécet rögzíti, a másik – a csavar hegyénél található szakasz – a szarufába fúródik be. A Bachl által ajánlott jó minőségű csavar esetében elegendő négyzetméterenként két darab alkalmazása, ami azt jelenteni, hogy az ellenléceken körülbelül 1,2 méteres csavartávolságot kell tartani (rosszabb, illetve ismeretlen minőségű rögzítőelem esetében ennek a duplájára is szükség lehet).

Bizonyos esetekben érdemes megfontolni, hogy ne csak a szarufák fölé, hanem azok közé is kerüljön szigetelőanyag; ez esetben a szarufák fölötti szigetelés vastagsága értelemszerűen csökkenthető, azaz a tetőrétegrend összvastagsága kevesebb lesz. (Így az épület magassága kisebb lehet, avagy a belső tér lehet nagyobb – ilyen szempontok is gyakran felmerülnek.)

Hasonló kérdés felmerülhet tetőfelújítások esetén is: alapesetben – amennyiben megfelelő állapotú a meglévő hőszigetelés – érdemes ezt a szarufák között meghagyni, illetve a teljes szarufamagasságig kipótolni, és efölött (párafékező fólia elhelyezése után) a plusz keményhab hőszigetelő réteggel javítani az épület energetikai tulajdonságait. Gyakran azonban indokolt lehet a régi, károsodott szigetelés eltávolítása a szarufák közül, majd (szintén párafékező fólia beépítése után) újra cserélése, és ezt követően a szarufák feletti rétegek elhelyezése a fent leírtak szerint.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog