2019. november 28.

Hogyan befolyásolja az ablakválasztást a tájolás?

Hogyan befolyásolja az ablakválasztást a tájolás?

Lakásfelújításkor, építkezéskor egy halom fontos kérdésben kell döntést hoznunk, és az ablakok kiválasztására sokszor csak minimális energiát fordítunk. Pedig érdemes egy kicsit több időt és akár magasabb összeget szánni a nyílászárókra. Nemcsak azért, mer a jó minőségű ablakok tartósabbak, hanem mert a legnagyobb hőveszteség az ablakokon keresztül távozik, így a jó minőségű nyílászárókkal rengeteg energia takarítható meg, ami akár a rezsiköltségeken is látszódhat. Búcsi János, a Deceuninck szakértője segít eligazodni a nyílászárók világában.

Mit várunk és mit várhatunk el az ablakoktól?

Az ablakoknak két alapvető, ám annál fontosabb funkciója van: a fény beengedése és a kinti időjárástól való védelem. Azonban több lehetőségünk van, mint gondolnánk annak terén, hogy ezeket milyen mértékben várjuk el: nagy ablakokkal sok természetes fényt engedhetünk be az otthonunkba, és a modern technológiának köszönhetően ma már akár minimális energiaigényű, sőt passzívházak is kialakíthatók a jól megválasztott nagyméretű nyílászárókkal.

Hogyan befolyásolja az ablakválasztást a tájolás?

A Deceuninck dizájn Oscar-díj nyertes, PVC-ből készült Elegante ablakprofiljaival például kivételesen nagy, egybefüggő üvegfelületek alakíthatók ki, így természetes fényben úszhat az otthonunk. A kivételes hőtechnikai értékekkel rendelkező ablakprofil pedig ráadásul különböző famintázatoktól kezdve akár alumíniumhatású variációban is választható. Sőt, a belga nyílászáróprofil-gyártó kínálatában az Elegantén kívül az Eforte termékcsaláddal is teljesíthetők a rendkívül szigorú passzívház sztenderdek, amelyek nemcsak rezsiköltséget spórolnak nekünk, de a minimális energiaigénynek köszönhetően a környezetet is kímélik. Ezek a profilok kicsit költségesebbek ugyan, azonban az energia – és ezzel pénz – megtakarításával a magasabb ár hamar megtérülhet.

 

Az épület fekvése

Akár passzívházban gondolkozunk, akár pénztárcabarát, alapvetőbb megoldásokban, mindenképp vegyük figyelembe az épület elhelyezkedését. Erre különösen érdemes hangsúlyt fektetni, ha még csak most épül a ház, de a meglévő otthonunk adottságait is előnyünkre fordíthatjuk.

Vegyük figyelembe mind az épület, mind az egyes helyiségek tájolását, ugyanis a Nap hőenergiája jóbarátunk lehet, ha együttműködünk vele: a tájolástól függ ugyanis, hogy a napsugarak mennyire melegítik fel az otthonunkat.

A déli és nyugati irányba néző ablakok különlegessége, hogy rajtuk keresztül sok napsugár érkezhet az otthonunkba, így például az őszi-téli hónapokban kaphatunk egy kis segítséget a Naptól a lakás melegen tartásában, különösen akkor, ha nagyobb ablakokat teszünk ide. Azonban ne feledjük, hogy ebben az esetben gondoskodnunk kell a megfelelő árnyékolásról és/vagy légkondicionálásról, hiszen a Nap nyáron is melegíti ezeket a szobákat. Ha ezt inkább elkerülnénk, válasszunk alacsony hőátbocsátású nyílászárókat ezekbe a helyiségekbe, mert azok nyáron kevésbé engedik be a meleget, viszont télen jól bent tartják.

Az északi homlokzatokon lévő nyílászárók jellemzően erősebb hőszigetelést igényelnek, azaz az ablak és ajtó hőátbocsátásának minél alacsonyabbnak kell lennie. Ez függ az üvegezéstől is, ám nagymértékben hatással van rá az is, hogy milyen nyílászáróprofilt választunk. Az Elegante Uf=0,93 W/m²K-es, illetve az Eforte Uf=0,95 W/m²K hőátbocsátásával kiemelkedő szigetelésűek, akár passzívházakhoz is alkalmazhatók, így megfelelő beépítésükkel jelentős energiamennyiség takarítható meg.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

2021. január 1-jétől jelentősen változtak az egyszerű bejelentésre vonatkozó előírások

2021 januárjától új szabályok alapján adják ki a lakóházak hatósági bizonyítványát

A szomszédok már tájékozódhatnak az egyszerű bejelentésű épületekről is

2021-től nem csak 25 % megújuló energiával lehet teljesíteni a Közel Nulla Energiaigény követelményét

Továbbra is elektronikusan folytathatóak le a településképi és településrendezési eljárások

épjog