2023. szeptember 04.

A fényvisszaverő bevonatok jelentősen csökkentik a felületek felmelegedését

A fényvisszaverő bevonatok jelentősen csökkentik a felületek felmelegedését

Az elmúlt évek során megtapasztalhattuk, hogy a globális felmelegedés hogyan befolyásolhatja életkörülményeinket: kiszáradó folyók, eltűnő szigetek, aszály és ivóvízhiány világszerte. Ezek szemmel látható és erőteljes változások – de a városi hőszigetek kialakulása nem feltétlenül szembeötlő, „csak” akkor, ha már drasztikusan befolyásolja a komfortérzetünket.

Mi is az a hősziget?

A napfény hatására az épített szerkezetek, műtárgyak, burkolt felületek felmelegednek, és az elraktározott hőt az este beálltával nagy intenzitással sugározzák ki magukból, csökkentve ezzel a levegő lehűlésének lehetőségét. Ezért aztán hiába a szellőztetés, csak a zárt rendszerben működő klímaberendezések és hűtési rendszerek képesek elviselhetővé tenni az éjszakai pihenést. De mit tehetünk, ha elődeink erre a problémára nem voltak felkészülve?

A megoldás valójában pofonegyszerű: a hőt nagymértékben felszívó aszfalt-, bitumen- és betonfelületeket be kell vonni magas fényvisszaverő képességű anyagokkal, melyek akár 30-40 °C-kal is csökkenthetik az adott anyagok felmelegedését, ezzel a későbbi hősugárzását is!

A fényvisszaverő bevonatok jelentősen csökkentik a felületek felmelegedését

 

Milyen anyagokat és milyen színeket érdemes választani?

A Mapei TNS bevonatrendszerei egy- és kétkomponensű anyagok professzionális választékát kínálja a feladathoz, RaceTrack és Extreme termékeivel. Mindkét termék könnyen és gyorsan felvihető a felületekre, és tartós, időjárásálló megoldást nyújt a hősziget kialakulása ellen. A színeket SRI index alapján sorolják be, ami az egyes színek napfényvisszaverő képességét jelenti. Ebben az esetben a több a jobb! Tehát érdemes minél magasabb értékkel bíró terméket választani, hogy a napsütéssel járó felmelegedés kockázatát minimálisra csökkentsük.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog