Építészkongresszus

2023. december 05.

MaryAnn lakóépület, Drezda, Németország

MaryAnn lakóépület, Drezda, Németország

Időtállóság. Esztétika. Energiahatékonyság. A modern épületekkel és azok nyílászáróival szemben standard elvárások. Izgalmas példája ennek a drezdai MaryAnn társasház, amelynek környezetét hangulatos kettősség jellemezi.

Környezet és építészet egyensúlya

A hét emeleten 191 lakással és egy hatalmas, 250 férőhelyes mélygarázzsal kivitelezett épület lokációja már önmagában is izgalmas: míg a szomszédos utcákat a nyugalom jellemzi, a város nyüzsgő kulturális és művészeti központja csupán karnyújtásnyira helyezkedik el. Ezt a két világot ötvözi az építészeti megvalósítás, a földszinti soron további 3400 négyzetméteren biztosítva helyet galériák, butikok és éttermek számára. Az társasház belső elrendezését kisebb-nagyobb, egy-, két- vagy négyszobás lakások formálják, balkonos és trendi tetőteraszos kialakítással. Az épület burkolatai és színvilága szolid árnyalatokkal dolgozik, anyaghasználatában dominál a meleg hatású tölgyfa. A 2021-ben elkészült épület visszafogott eleganciáját azonban nemcsak a különleges elhelyezkedés és építészet adja, homlokzatának megragadó megjelenését a Gealan aranyszínezésű ablakprofiljainak is köszönheti.

Elegáns arany izgalmas környezetben

 

Magas műszaki hatékonyság szép keretek között

A meghatározó méretű ablakelemek a Gealan S 9000-es rendszer földtől mennyezetig érő profiljaival készültek, amelyek az épület színvilágához igazodva arany akrilfelülettel teszik különlegessé a megjelenést. A keskeny, szimmetrikus profilok akár három tömítési szinttel és akár 52 mm vastag, háromrétegű üveg befogadására alkalmas kivitelben is elérhetők, azonban már az alapverzió is magas hő- és hangszigetelési teljesítményt nyújt, támogatva az épület optimális energiafelhasználását. Ezt tovább javítja a profilba integrált Gealan-Caire szellőztető rendszer, amelynek hővisszanyeréses, okosotthon-kompatibilis, hőmérséklet- és páratartalomérzékelő szenzoralapú kivitele csukott ablakok mellett is biztosítja a légcserét.

Elegáns arany izgalmas környezetben

A nyílászárókeretek rendhagyó aranyszínezése az egyedi megjelenés mellett a hosszú élettartamot is szolgálja. A különleges felület a gyártó innovatív akrilüveges technológiájával, a Gealan-acrylcolor bevonattal készült. Ennek alapját PVC és színes akrilüveg összeolvasztása adja – így létrehozva egy extrém ellenálló, színtartó és lepattogzásmentes homogén anyagot, melyen a szennyeződések is jelentősen nehezebben tapadnak meg, így garantálva hosszú időre a karbantartásmentességet.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog