Építészkongresszus

2022. szeptember 25.

Mi az a falhoronymaró, és mire használható?

Mi az a falhoronymaró, és mire használható?

A falhoronymaró igazán praktikus szerszám, ami elsősorban kábelek, csövek fali csatornáinak elkészítését segíti. Egyenletes, széles és mély csatornák kialakítását teszi lehetővé – ellentétben a kalapáccsal vagy a vésővel. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, mi mindent érdemes tudni a falhoronymaró felhasználásáról, működéséről, és mi alapján érdemes típust választani.

 

 

Mire jó?

Az elektromos kábelek, a víz, a gáz vagy a fűtőcsövek vakolat alatt történő elhelyezése önállóan is elvégezhető. Egy új ház építése során is jó eséllyel még nincs kialakítva az a fajta horonyrendszer, amivel létrehozható az elektromos hálózat. A falhoronymaró olyan speciális gép, ami hornyok, csatornák kialakítására alkalmas a falban. Mondhatni egy többfunkciós sarokcsiszoló, amivel egyenletes mélységű és szélességű vágásokat lehet ejteni. Mindez felgyorsítja a munkavégzést, és csökkenti az azzal járó erőfeszítéseket.

 

A falhoronymaró fajtái, típusai

Többféle falhoronymarót is megkülönböztethetünk. Az eltérés általában a motor, a védelem és a kiegészítők mikéntjében mutatkozik meg. Napjaink újabb típusai például komplexebbek, mint a hagyományos típusok. Lágy indítású motorral rendelkeznek, kényelmesebb használni is ezeket a darabokat. Nem utolsósorban akár olyan biztonsági óvintézkedések tartoznak hozzá, mint a túlterhelés elleni védelem, vagy a porszívó csatlakoztatásának lehetősége.

 

Működése és felhasználása

Használat közben a gép a falhoz van tartva, majd a vágókorongok a falba kerülnek. Az előre beállított mélység akadályozza meg, hogy az elkészült csatorna túl mély legyen. A horonyvágót a burkolaton lévő görgők segítségével lehet mozgatni a falon. Egy jobb minőségű gyémántkoronggal még a vasbeton vágása sem feltétlenül okoz problémát.

Figyelni kell továbbá a horony mélységének és szélességének beállítására is. Előbbit egyenletesen, utóbbit több fokozatban célszerű testre szabni. Az optimális pozíció azonban függ az előzetes tervezéstől és az adott csőrendszer szélességétől, amit a falban alakítunk ki.

Ne feledkezzünk meg természetesen a biztonsági előírások betartásáról sem. Az egyéni védőfelszerelés semmi esetben se hiányozzon, mielőtt nekilátunk a munkának. A por mellett például kisebb kövek is kijöhetnek a falból. A falhoronymaró pedig nem a csendes munkavégzésről híres, ezért fülvédőt is erősen ajánlott hordani. Fordítsunk figyelmet továbbá a megfelelő szellőzésre és a munkaterület tisztán tartására.

 

A kiválasztás fő szempontjai

A munka elvégzésekor, és a megfelelő típus kiválasztásakor érdemes az összképet nézni, vagyis mennyi idő alatt, és hogyan tudjuk megcsinálni a szükséges hornyokat. A költségcsökkentés érdekében pedig célszerű a kábelek és csövek egymás mellett történő elhelyezését is figyelembe venni.

A por elszívásáról sem szabad megfeledkezni. Egyes gépek védőburkolatán található porszívó csatlakozási pont, így a keletkező por nem marad a felületen. Megfelelő por elszívás nélkül viszont nem biztos, hogy szakszerű munkát tudunk végezni, mert romlanak a látási viszonyok. Ez tehát egy lényeges szempont a kiválasztás során is.

 

 Mi az a falhoronymaró, és mire használható?

Képek forrása: Zákány Szerszámház

 

Falhoronymaró vásárlása a Zákány Szerszámháztól

Bármilyen termék online vásárlása esetén fontos, hogy megbízható szerszám webáruház oldaláról rendeljünk. A Zákány Szerszámház széles választékában falhoronymaró, és egyéb gépek beszerzésére is adott a lehetőség. További kérdés esetén kollégáink készséggel állnak rendelkezésre, akiktől a garanciával, rendeléssel és átvétellel kapcsolatban is lehet érdeklődni.

 

(X)

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog