2023. június 02.

Vredeskerk újragondolva: szakrális terekből modern élettér

Vredeskerk újragondolva: szakrális terekből modern élettér

A hollandiai Tilburg egyik különleges épülete a műemlék jellegű Vredeskerk. Az eredetileg templomként szolgáló épület több mint fél évszázad után új formát öltött, uralkodó, szakrális stílusjegyei azonban részben megmaradtak. A változás az ablakok terén azonban szembetűnő: itt a kortárs és tradicionális építészet határterületét jelenti a keskeny, szinte láthatatlan keretek alkalmazása.

A Tilburgban 1953-ban épült Vredeskerk évtizedeken keresztül egyházi szerepet töltött be, állagromlása miatt azonban a város vezetése 2022-ben az épület teljes revitalizációja mellett döntött. A munkára a Bedaux de Brouwer Architekten építészirodát kérték fel, Thomas Bedaux vezető tervező irányításával. A munkálatok során az egykori templom áttervezésénél nagy hangsúlyt fektettek az eredeti atmoszféra megtartására, amelynek sikerességét a látványos végeredmény is tükrözi.

Vredeskerk újragondolva: szakrális terekből modern élettér

 

Templomból lakóépület

A korábbi oldalhajókban összesen 39 apartmant alakítottak ki. A volt főhajó, amely eredetileg az imádkozás helyéül szolgált, hatalmas belső tartóoszlopaival modern közösségi térré változott, emellett a kortárs arculatot az épület eredeti, letisztult jegyei is fokozzák. Az egyetlen jelentősebb átalakítás az ablakokat érintette: az eredeti templomablakok kis nyílásukkal csekély mennyiségű napfényt engedtek be, így érthető volt a csere iránti igény. Thomas Bedaux, a felújítási projekt vezetője a következőképp foglalta össze az új nyílászárók szükségességét és a mögöttes építészeti elképzelést: „Tisztában voltunk azzal, hogy a templom korábbi ablakai nem biztosítanak elég fényt az épület új funkciójához, ezért újakat terveztünk. Irodánk munkásságának egyik védjegye az ablakkeretek szemek előli elrejtése. A megoldást itt a Gealan-Kubus profilrendszer nyújtotta. A Gealan prémium rendszere nagyméretű üveglapok megtartására képes, miközben a keskeny keretek szinte láthatatlanok maradnak.”

Vredeskerk újragondolva: szakrális terekből modern élettér

 

Kemelkedő műszaki tartalom, elegáns keretbe rejtve

A tervezés során kiemelt szempont volt a szakrális múlt és a jelen kortárs stílusjegyeinek megtartása, összehangolása. A látványos vagy éppen láthatatlan teljes üveges ablakok sok fényt engednek az épületbe, modern hatást érve el ezzel, ugyanakkor a keretek Gealan-acrylcolor kvarcszürke színezéssel igazodnak az eredeti hangulatvilághoz. A kiemelkedő szépségű megjelenéshez minőségi műszaki tartalom is párosul: a gyártó az átlagosan 100 mm széles Gealan-Kubus kifejlesztésénél körültekintően járt el annak érdekében, hogy az elegáns összkép ne menjen a szerkezeti minőség kárára. Ennek megfelelően a Gealan-Kubus profilok csúcsértékeket kínálnak az időjárásállóság, zaj- és hőszigetelés, illetve betörésvédelem terén.

Az innovatív rendszerrel a Vredeskerk ódon templomépülete napjaink igényeinek megfelelő hőszigetelési jellemzőket kapott a Gealan IKD habtechnológiás tömítéssel és az STV (statikus szárazüvegezés) ragasztási módszerrel, ami a lakóépület jövőbeni optimális energiafelhasználását segíti.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog