2013. november 21.

Lapostetők korszerű poliuretán hőszigetelése

Lapostetők korszerű poliuretán hőszigetelése

Manapság sokfelől hallunk buzdítást házaink környezet- és pénztárcakímélő hőszigetelésére, de többségük nem tér ki a folyamat lényegére, azaz, hogy mit, milyen anyagokkal és milyen mértékben építsünk be. Rendszerint a homlokzati falak védelme kerül középpontba, háttérbe szorítva az épület további fontos szerkezeteit.

A vízszintes vagy ferde térelhatároló, illetve tartószerkezetek méltatlanul kevesebb hangsúlyt kapnak, pedig ezek figyelmen kívül hagyása számos probléma forrása lehet, és jelentősen energiapazarlónak bizonyulhatnak. E szerkezetek hatékony és gazdaságos hőszigetelésére nyújt megoldást a Bachl Kft. poliuretán (PIR) hőszigetelő termékcsaládja, amely kiváló műszaki tartalmának és kedvező ár-érték arányának köszönhetően Magyarországon és Európa szerte elismert mind hagyományos, mind passzívházak építésénél.

A poliuretán táblák 30-40 százalékkal kedvezőbb hőszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek a hagyományosnak mondható szálas vagy polisztirol anyagokkal szemben. E modern és innovatív anyagok alkalmazásával az épületek hosszútávon gazdaságosan és biztonságosan üzemeltethetők, legyenek azok családi házak, energiatudatos irodaházak vagy gazdasági épületek. A λ=0,022–0,026 W/m2K hővezetési tényezőnek köszönhetően a PIR anyagokkal még a legszigorúbb hőtechnikai elvárások is könnyedén teljesíthetők. Az alufóliával vagy üvegfátyollal laminált kis (1250x625 mm), illetve nagy méretű (2500x1250 mm), egyenes vagy lépcsős élképzéssel ellátott elemek könnyen beépíthetők.

Lapostetők korszerű poliuretán hőszigetelése

Lapostetők kialakításánál legáltalánosabb az egyhéjú (meleg) egyenes rétegfelépítés. Ebben az esetben a zárófödémre helyezett méretezett párazáró rétegeket követően kerül elhelyezésre a hőtechnikailag méretezett PIR alap hőszigetelés és PIR lejtésképzés. Az így létrejött hőszigetelés már megfelelő aljzatot ad a ráfektetendő csapadékvíz szigetelésnek. Amennyiben a vízszigetelés bitumenes lemezből készül, nem kell külön elválasztó rétegről gondoskodni a hőszigetelés és a vízszigetelés között, mert a PIR rövid ideig a 250 °C-ot is elviseli, ellenállva a forró bitumen okozta hőterhelésnek. Ha azonban PVC vízszigetelést alkalmaznak, az elválasztó réteg szintén kihagyható a szerkezetből, mert a polisztirol anyagoknál megjelenő lágyítóvándorlás nem jelentkezik a poliuretánra fektetett rétegek között.

A PIR jobb hőszigetelő képessége megmutatkozik a belőle készített hőszigetelés vastagságán is. Felújítandó lapostetők esetében nem elhanyagolható kérdés, hogy a meglévő szerkezetek magasságát szem előtt tartva milyen vastagságokkal kell megoldani bizonyos hőtechnikai követelményeket (például attikacsatlakozás).

A vastagság mellett a kis súlynak (33 kg/m3), a nagy hajlítószilárdságnak (250–500 KPa) és a 100 KPa feletti nyomószilárdsági értéknek köszönhetően trapézlemezes tetők esetében további előnyt élveznek a többi hőszigetelő anyaggal szemben.

A kisebb vastagság rövidebb rögzítő elemek használatát teszi lehetővé, ezáltal is költséget takarítva meg. A nagy elemméret és a lépcsős élkialakítás eredményeként gyorsabban, egyszerűbben alakítható ki hőhídmentes szerkezet, és kis súlyából adódóan akár a tetőre használandó teljes mennyiség is feldeponálható további logisztikai költségmegtakarításokat elérve.

Lapostetők korszerű poliuretán hőszigetelése

A táblák merevsége nemcsak a kivitelezés közben rajtuk való járást segíti elő, hanem például mechanikai rögzítés esetén a dübelek anyagba való süllyedését és az ezáltal kialakuló pocsolyaképződést is megelőzi. A PIR anyag 90 százalékban zárt cellaszerkezetének köszönhetően a nedvesség felvétele 28 napos tartós nedvesség esetén sem éri el a 2,5 tf%-ot, ezért akár a kivitelezés közben hirtelen lehulló csapadék hatására sem kell tartani az anyag tönkremenetelétől.

Tűzvédelmi osztályba sorolásukat tekintve az alumíniumlaminálású termékek a D s1, d0 kategóriába tartoznak és trapézlemezes födémek esetében a szerkezetre vonatkozó REI 30 követelményszintet is teljesítik.

Ha a kiemelkedő minőségi tulajdonságokat, a hosszú élettartamot, a gazdaságos beépítést vesszük alapul, akkor kijelenthető, hogy a Bachl PIR anyagok használatával hozzájárultunk a jobb életminőség eléréséhez, a jövő építéséhez és környezetünk megóvásához.

 

www.bachl.hu

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog