2020. október 05.

Mitől lesz komfortos a tetőtér?

Mitől lesz komfortos a tetőtér?

A Tondach tetőcserepek esetén kiemelt érdeklődés övezi a nyári túlmelegedés elleni védekezés lehetséges módjait. Laborvizsgálatok mellett a tatai gyáregység udvarán megépült mintaházakon is figyelemmel követték a különböző tetőfedések viselkedését.

A tetők hőátbocsátási tényezőjének követelményértéke immár 0,17, amely a korábbi gyakorlatnál vastagabb, egybefüggő hőszigetelést tesz szükségessé a beépített tetőtereknél. A Wienerberger szakemberei a BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszékkel együttműködve arra voltak kíváncsiak, hogy a beépített tetőterek rétegrendjének mely elemei befolyásolják számottevően a nyári túlmelegedést, tehát mely elemek kutatás-fejlesztésére érdemes koncentrálni. A kéthónapos, nyári mérés eredményeinek elemzése során számos megállapítást tettek.

Korszerűen kialakított szerkezet esetén a tetőfedőanyagok színe vagy bevonata nincs értékelhető hatással a lakótér hőmérsékletére. Nagyon fontos a minimális 5 cm-es szellőztetett légrés kialakítása a cserép alatt, ugyanis ennek hatására a szigetelés felső síkjára a cserép felületi hőmérsékletének csupán kb. 30%-a jut el.

 

Mitől lesz komfortos a tetőtér?

 

A lakóklíma hőmérsékletére a legnagyobb hatást természetesen hőszigeteléssel gyakorolhatjuk. A Wienerberger a szarufák feletti PIR-hőszigetelés mellett tette le a voksát, ezt ajánlják a rétegrendi kialakítás tervezéséhez. A PIR-hőszigetelés számos előnnyel bír a tetőben használható más hőszigetelő anyagokkal szemben. Hővezetési tényezője 0,022 W/mK, így 14 cm rétegvastagsággal elérhető a hőátbocsátás követelményértéke. Csekély tömegének (30 kg/m3) és a nútféderes csatlakozásoknak köszönhetően könnyen beépíthető és nem terheli a tetőszerkezetet, ennek ellenére lépésálló és az idő előrehaladtával sem változik az alakja. Anyaga ellenáll a nedvességnek, a gombának, antiallergén és újrahasznosítható. A Tondach Thermo PIR hőszigetelések alumínium- és ásványfátyol kasírozással is elérhetőek, új építéshez az előbbit, felújításhoz az utóbbit érdemes választani.

A 2019-es év újdonsága volt a Tondach Inspira XXL cserép, amely igen gazdaságos, mindössze 9,2 db tesz ki egy négyzetméter tetőfelületet. Ráadásul ez a legkönnyebb és legvékonyabb nagy méretű síkcserép is: tömege csupán 38 kg/m2, vastagsága pedig 27 mm. Hogy mégis a legerősebb síkcserép lehet, azt kerámiabordákkal érték el, törőszilárdsága 2 kN. Magas és alacsonyabb tetőhajlásszöghöz egyaránt alkalmas. Terrakotta, titán és antracit színekben érhető el, minden kiegészítővel együtt. A 2020-as év sem maradt újdonság nélkül: bemutatták a Tondach ereszcsatorna-rendszert, amelyhez 30 év funkcionális, 15 év szín-, illetve korrózió elleni garanciát nyújt.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a lett a Magyar Építészet Napja

épjog