Deceuninck

 

2018. december 12.

Rendszermegoldás a lépcsőházi hanghidak kiküszöbölésére

Rendszermegoldás a lépcsőházi hanghidak kiküszöbölésére

A Schöck cég kifejezetten vasbeton lépcsőkhöz fejlesztette ki Tronsole nevű lépcsőházi lépéshang-szigetelő rendszerét, mely szakszerűen kivitelezve könnyedén túlteljesíti az épületakusztikai követelményértékeket. A különféle szerelvények és alátétlemezek gondoskodnak a lépcsőkarok és pihenők épületről történő hangtechnikai leválasztásáról.

Ahhoz, hogy a zajvédelemre vonatkozó törvényeknek és előírásoknak megfeleljen az épületszerkezet, ügyelni kell az alkalmazott lépéshang-szigetelő anyagok minőségére. A hazánkban kialakult építési gyakorlat sajnos nem nyújt kellő biztonságot, és kivitelezési hibákra is bőven akad lehetőség. A létrejövő hanghidak miatt még az alapkövetelmények teljesülése is veszélybe kerül. Mindez elkerülhető a bevizsgált, igazolásokkal rendelkező Schöck Tronsole rendszer alkalmazásával, amivel a tervező biztonságos megoldást adhat a problémára. A termékhez mellékelt képes elhelyezési útmutató egyszerűsíti a kivitelező munkáját, a szakszerű elhelyezést is. A kiváló minőségű elasztomerbetét meggyőző – és, mint említettük, ellenőrzött – akusztikai teljesítményt nyújt.

Rendszermegoldás a lépcsőházi hanghidak kiküszöbölésére

 

Életminőség-javítás lépéshang-szigeteléssel

Lakóterekben a zajterhelés a fejfájás mellett ingerlékenységet, a koncentrálóképesség csökkenését, alvászavarokat és ezáltal kimerültséget okozhat. A lépcsőházak kiemelt zajforrások, ezért már a tervezés fázisában át kell gondolni a lépcsők akusztikai elválasztását a környező tartószerkezetektől. Érezhető tendencia, hogy a lakók tudatossága és igényessége a zajvédelem terén folyamatosan növekszik – miközben az akusztikai előírások és törvények is egyre szigorodnak.

 

Követelmények

Az aktuális szabványok (DIN, MSZ) szerint az elvárt hangnyomásszintértékek többlakásos lakóépületeknél és irodáknál L'n,w ≤ 52-55 dB, ikerházaknál és sorházaknál pedig L'n,w ≤ 45-46 dB. Megemlítendő, hogy az alapkövetelmény mellett létezik emelt/elvárt követelményszint is (például a német Dega 103 ajánlás). Az alapszint az egészségvédelmet célozza, ezért ezt nem szabad alulteljesítenie a szerkezetnek. Minden projektnél a beruházó döntése, hogy melyik követelményszintnek kíván megfelelni. Jobb hangszigeteléssel nyilvánvalóan hoszszabb távon marad korszerű az épület.

Rendszermegoldás a lépcsőházi hanghidak kiküszöbölésére

 

Rendszermegoldás a hatásos hangszigetelésért

Ha hangszigetelésről van szó, az építkezéseken sok próbálkozással és rögtönzött megoldással találkozhatunk, melyek hatékonysága megkérdőjelezhető. Előfordul, hogy a gumialátétek nem töltik ki teljesen a csatlakozás teljes szélességét, vakolat és egyéb szennyeződés kerül a fugákba – ami hanghidakhoz vezet. Hanglágy, puha anyagok (a kőzetgyapot alkalmazásának hatásossága nem igazolható) elhelyezésével és szigorú, tiszta kivitelezéssel is csupán az alapkövetelmények teljesíthetők. Kemény anyagok (polisztirol és más habok) használatával még ez sem érhető el.

A Schöck cég átfogó, igazolható, szabványokat túlteljesítő megoldást kínál lépcsőházak lépéshangszigetelésére: ez a Tronsole rendszer. Mielőtt rögtönzött megoldásokat terveznénk és építenénk, gondoljunk arra, hogy a zajvédelemben is a leggyengébb láncszemen múlik minden; egyetlen kavicsszem a fugában körülbelül 10 dB-lel rontja a hangszigetelés értékét! Ezzel ellentétben a Tronsole rendszer a jellegzetes „kék vonallal” körbeveszi az egész lépcsőt, így a hanghidak végleges és megnyugtató módon kiküszöbölhetők.

Rendszermegoldás a lépcsőházi hanghidak kiküszöbölésére

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog