2016. december 13.

Siniat: akusztikai megoldások gipszkartonnal

Siniat: akusztikai megoldások gipszkartonnal

A Siniat Szárazépítési Rendszerek nemcsak a „szokásos” gipszkarton termékelemeket jelentik, de akár olyan speciális területekre is megoldást nyújtanak, mint egy tornaterem, koncertterem vagy hotel akusztikai feladatainak megoldása.

A lengyel Sopot városka turisták által kedvelt mólója közelében épült a Sheraton Hotel Sopot, Conference Center & Spa, egy 189 szobás és több mint 4000 négyzetméteres konferencia- és wellness központ. Itt a Siniat gipszkarton rendszer elemeit alkalmazták, nemcsak a szokásos szárazépítési feladatokra, hanem az olyan speciális területeken, mint a wellness részleg (NIDA HYDRO), a konferencia- és báltermek hangelnyelő födémei (NIDA SONIC) vagy az íves felületek kialakítása (NIDA FLEXI).

Siniat: akusztikai megoldások gipszkartonnal

Siniat: akusztikai megoldások gipszkartonnal

Sheraton Sopot Hotel

 

A széles termékskála mellett pont az teszi egyedivé a Siniatot, hogy speciális igények esetén is megoldást nyújt: legyen szó vizes, párás helyiségről vagy olyan teremről, amelynél bevált műszaki megoldás szükséges akusztikai problémákra.

Siniat: akusztikai megoldások gipszkartonnal

Itt kerül a képbe a Siniat NIDA SONIC termékcsalád, melynek többrétegű szerkezete eleget tesz a hangszigetelési követelményeknek. Ez a szerkezet azonos (két gipszkarton lap) vagy eltérő típusú rétegekből áll (például gipszkarton lapok és tömör szerkezeti elemek), melyeket az üres szerkezeti térben puha és rugalmas szigetelőrétegek választanak el egymástól. Amíg egyrétegű tégla- vagy pórusbeton blokk szerkezetnél csak a falvastagság növelésével fokozható a hangszigetelés, addig ez a szárazépítési rendszerek esetében a gipszkarton lapok vastagságának, a fémprofilok és a töltőanyag (jellemzően ásványgyapot) megfelelő kiválasztásával érhető el. Széles termékválaszték található magas hangszigetelési projektekhez a Siniat gipszkarton és NIDA SONIC perforált lap kínálatában, melyek a funkció mellett esztétikai elemként is szolgálnak. A Siniat NIDA SONIC dekorációs és hangelnyelő burkolata perforált gipszlapokból áll, amelyet a környező országokban komoly elvárásokat támasztó beruházásokon már előnnyel alkalmaztak. Ezek az „átlagos” gipszkarton laphoz hasonlóan gipszmagból és ragasztott kartonburkolatból épülnek fel, de a lap teljes vastagságában perforációk találhatóak, a hátoldalon pedig speciális akusztikus textília fehér vagy fekete színben (lapvastagság 12,5 mm, a lapméretek fajtától függően 1200×2000 – 2400 mm-ig terjednek).

Siniat: akusztikai megoldások gipszkartonnal

Sheraton Sopot Hotel

 

Akusztikus környezet, hangminőség-javítás

A hangelnyelés és a hangvisszaverődés együttes hatása jellemzi a megfelelő akusztikai környezetet. Koncert- és színháztermeknél, előadótermeknél vagy akár osztálytermekben ez fontos, ahol a nagy magasság mellett az akusztika kiemelt szerepet kap. Ezek a gipszkarton lapok ideálisan tompítják az emberi hangok által keltett zajt és csökkentik a hangvisszaverődést, mert a NIDA SONIC lapok hangelnyelési karakterisztikája megegyezik az emberi hang intenzitásának frekvenciájával. A lapok fajtájától, a felfüggesztés magasságától és a választott kőzetgyapot burkolat vastagságától függően változóak a Siniat akusztikai igényekre fejlesztett burkolatainak hangelnyelési szintjei.

Siniat: akusztikai megoldások gipszkartonnal

 

Egyedi, esztétikus mintázat, szabványos kivitel

A NIDA SONIC lapok a felhasználó igényének és a helyiség akusztikai követelményeinek megfelelően többféle mintázattal rendelhetők (kör alakútól a négyzet alakú perforációig vagy a változó nagyságú körökig). És nemcsak a formája választható, de a perforáció tetszőleges geometriai mintázatba is rendezhető. Ezzel, valamint a lapok lefestésével és a kétszínű textil fedőréteggel eredeti vizuális effektusok érhetők el. Látványosan társíthatók más belsőépítészeti elemekkel, és beépítés után egybefüggő sík felületet képeznek, pontosan illeszkednek és egy felületre erősíthetők a függesztett modulos álmennyezettel. A NIDA SONIC lapok alkalmazása pedig gyors és egyszerű, mert szinte mindenben azonos módon alkalmazható, mint a hagyományos gipszkarton lapok. Megfelelnek az MSZ-EN 14190 sz. szabvány követelményeinek, és szabványos szerelési elemei, a profiloktól a szerelvényekig magasfokú alkalmazhatóságot biztosítanak.

További információ itt található >>

 

Siniat: akusztikai megoldások gipszkartonnal

Új a márkanév, de a cégnév ismert lehet: a Lafarge Csoport európai és dél-amerikai gipsz üzletágának felvásárlásával, a Siniat márkanévvel, de a megszokott minőségben kínálja szárazépítészeti megoldásait a belga Etex Csoport, aki új szereplő ezen a piacon. A Siniat termékválasztékában megszokott általános megoldásoktól a kiegészítőkig és a speciális elemekig hatalmas kínálattal rendelkezik, így komplett rendszereik nemcsak a családi házas építkezéseken, de középületeknél, irodáktól a moziig és a bevásárlóközponttól a kórházakig jól használhatók.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog