2016. április 13.

Negyven centiméter vastag XPS tábla?

Negyven centiméter vastag XPS tábla?

A fordított rétegrendbe épített hőszigetelésnek nedves környezetben is tartósan meg kell őriznie jó tulajdonságait – erre az extrudált polisztirolhab lemezek (XPS), illetve a speciális, formahabosított hőszigetelő lemez, a Zenit alkalmas.

Sajnálatosan az extrudált polisztirolhab hőszigetelő termékek az elmúlt évekig csak korlátos vastagságban álltak rendelkezésre, így az új épületenergetikai követelmények kielégítése nehézségekbe ütközött. Az épületek hőszigetelésére 2015-től részlegesen életbe lépett költséghatékony modell szerint a lapostetők hőátbocsátási tényezője nem lehet több, mint 0,17 W/m2K. Ez éppen kielégíthető 20 cm vastag XPS lemezzel, de ha az épület öszszesített energetikai mutatója ennél nagyobb hőszigetelési értéket követel, vagy a beruházó nem elégszik meg azzal, hogy a szerkezet az előírásokat éppen hogy teljesítse, hanem igazán energiatakarékos épületet – akár passzívházat – szeretne, úgy ez már nem lesz elégséges.

Negyven centiméter vastag XPS tábla?
A Zenittel a minden vastagságban egyforma (0,035 W/mK) hővezetési tényező és a 40 cm-es maximális gyártási vastagság révén lehetővé vált a passzívházak fordított tetővel való tervezése is, és alkalmazásával a 2020-tól érvényes követelmények is kielégíthetők

A 20 cm-es vastagság gyártástechnológiai korlátja eddig azt eredményezte, hogy a fordított tetővel készülő passzívházakról le kellett mondanunk. A termékfejlesztésnek köszönhetően viszont ma már van olyan megoldás, amivel a szabványok előírásainak megfelelő, energiatakarékos épületeket alkothatunk. A jelenlegi gyártási vastagság megduplázása a táblák felületi hőkezelésével, majd a lemezek egymásba préselésével érhető el – így anyagában homogén, akár 40 centiméter vastag XPS hőszigetelő lemezek is gyárthatók. A rétegezéshez semmilyen segédanyagot nem kell használni, és a vastag termékek mechanikai, páratechnikai és nedvességfelvételi tulajdonságai megegyeznek a vékony lapokéval. Sőt, a hővezetési tényezője még kedvezően is alakulhat. Közismert, hogy az extrudált polisztirolhab anyagok hővezetési tényezője függ a gyártási vastagságtól. Ez a függés a technológia fejlődésével egy korszerű XPS termék esetében ma így néz ki:

Negyven centiméter vastag XPS tábla?

A nagy vastagságú homogén termékek gyártásához használt, vékonyabb lemezek hővezetési tényezője alacsonyabb, így a 20 cm-nél vastagabb XPS termékeknél egységesen 0,035 W/mK-es hővezetési tényezővel számolhatunk. Ezzel a fordított rétegrendű tetők hőátbocsátási tényezője is elérheti a 0,09 W/m2K-es értéket, de lehetővé vált a passzívházak fordított tetővel való tervezése is.

 

Negyven centiméter vastag XPS tábla?
A Zenit hőszigetelést először 2008 őszén építették be fordított rétegrendű lapostetőbe. Az ÉMI által előírt utóellenőrzés során, négy év elteltével vettek mintát az eredeti beépítésből: az anyag nyomószilárdsága, nedvességtartalma és hővezetési tényezője meghaladta a követelményszintet

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog