2020. október 20.

Több hasznos négyzetméter, hőszigetelő falazóelemekkel

Több hasznos négyzetméter, hőszigetelő falazóelemekkel

A kiemelkedő hőszigetelő képességű Porotherm falazóelemekkel egy rétegben is, a hatályos energetikai követelményeknek megfelelő, vagy akár annál sokkal jobb falakat is építhetünk. Ugyanígy megoldható kiegészítő homlokzati hőszigetelő rendszerrel kombinált, kisebb vastagságú téglával is. Van-e a falvastagságnak és a hőszigetelés vastagságának optimuma, amely mellett a legtöbb hasznos négyzetmétert érhetjük el energia- és költséghatékonyan?

A külső falak elvárt hőátbocsátási tényezője 0,24 W/m2K, amelynek az eléréséhez akár 14-18 cm hőszigetelésre is szükség lehet, ha a falazat hőszigetelő képessége nem számottevő. Ezzel ellentétben a Porotherm kínálatában több olyan falazóelem is szerepel, amelyek önmagukban, kétoldali vakolattal teljesítik a követelményértéket.

A hőszigetelő képesség növelésének több módja van: a Porotherm fejlesztéseiben szerepel egyrészt a habarcs falazaton belüli mennyiségének csökkentése: a nútféderes kivitellel már régen elfelejthettük a függőleges habarcsréteget, de a csiszolt felületű téglák egészen vékony ágyazóhabarccsal, illetve a poliuretán hordozórétegű téglaragasztóval is beépíthetőek, így a kétoldali vakolattal ellátott fal hőtechnikailag teljesen homogénnek tekinthető.

A tartósság és megfelelő légzárás elérése érdekében a falazatot kétoldali vakolattal kell ellátni. A vázkerámia falak hőszigetelő képességének növelésére a másik lehetőség a hő útjának növelése a szerkezetben: ugyanannyi agyag felhasználása és ugyanolyan befoglaló méretek mellett, egyedül a bordaszerkezet módosításával több mint kétszeresére sikerült növelni a hő útját. Számokban kifejezve a Porotherm 44 N+F bordaszerkezetében 44 cm-es hosszon vándorol végig a hő a fal belső és külső síkja között, míg a Porotherm Klímatégla esetén ez a hossz 101 cm. Akik a homogén külső fal mellett teszik le a voksot, a Porotherm kínálatából 38-tól egészen 50 centiméteres vastagságig válogathatnak, a Thermo Profi és Klíma Profi falazóelemeket bátran alkalmazhatják kiegészítő hőszigetelés nélkül.

Több hasznos négyzetméter, hőszigetelő falazóelemekkel Több hasznos négyzetméter, hőszigetelő falazóelemekkel Több hasznos négyzetméter, hőszigetelő falazóelemekkel

A másik járatos megoldás a kiegészítő homlokzati hőszigeteléssel ellátott falak alkalmazása, ahol egy kisebb szerkezeti vastagságú falazatra helyezünk külső oldalra hőszigetelő rendszert. Egy nappali + 3 szobás lakásalaprajzot és közelítőleg négyzetes befoglaló formát alapul véve megállapíthatjuk, hogy Porotherm 30 klímatéglával és 6 cm külső polisztirol hőszigeteléssel 1,67 m2-rel több hasznos alapterülethez jutunk, mint ha a hőtechnikailag éppúgy megfelelő Porotherm 30 N+F falazóelemet választjuk 12 cm külső oldali hőszigeteléssel.

Amennyiben kiegészítő homlokzati hőszigetelő rendszert alkalmazunk, akkor érdemes megfelelő téglát választani, hiszen a tégla hőszigetelő képességét is érdemes kihasználni. Ezáltal nemcsak kevesebb hőszigetelő anyagra lesz szükség, hanem például rövidebb, olcsóbb rögíztő dübeleket is kell alkalmazzunk.

A kivitelezési költséget és időtartamot kímélendő a Porotherm 30-as nagyüreges falazóelemeihez feles és háromnegyedes falazóelemek is megtalálhatóak, amelyek a precíz sarok- és nyíláskialakítást segítik.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a lett a Magyar Építészet Napja

épjog