2010. augusztus 07.

Egyszerű falazás, gyors építés

Egyszerű falazás, gyors építés

A Porotherm Profi falazási technológia rövid idő alatt, akár félnapos – ingyenes – képzésen elsajátítható, amihez a gyártó díjmentes helyszíni tanácsadást is ad: a kiképzett kivitelezők első megrendelésekor, azaz az első ház építésekor a Wienerberger munkatársai ellenőrzik a falazás folyamatát, és helyszíni műszaki szaktanácsadással állnak a kivitelezők rendelkezésére.

A Porotherm Profi márkanévvel forgalomba kerülő Wienerberger termékcsalád elemeit az égetést követően a felfekvő felületein megcsiszolják – ez az egyik legfőbb jellemzője a Porotherm újgenerációs termékcsaládjának. Ez nem csupán új termék, hanem új építési technológia is, amivel a Profi-fal építése egyszerűbbé vált, mint a hagyományos falazaté. A csiszolt termékcsalád mind hagyományos üregszerkezettel, mind hőszigetelési szempontból jobb HS üregszerkezettel kapható, és az azokhoz kínált kiegészítő elemek sora is rendelkezésre áll.

Az új, Porotherm Profi technológia legfontosabb szakasza az első sor pontos lerakása, amihez szintező műszerre van szükség. Ezután a többi téglasor lerakása játszi könnyedségű, ugyanis az egyes téglasorok közé mindössze 1 mm vastagságú falazóhabarcsot kell teríteni, aminek nagy előnye, hogy körülbelül 90 százalékkal kevesebb kell belőle, mint a normál falazóhabarcsból. A habarcsterítés a célszerszám révén gyorsabb és egyszerűbb – ennek és a kiegészítő elemeknek köszönhetően nem keletkezik annyi hulladék, így tisztább, rendezettebb az építési helyszín is.

 

Egyszerű falazás, gyors építés Egyszerű falazás, gyors építés

 

A Porotherm Profi falazási technológia lépései

Egyszerű falazás, gyors építés1. A sík, szilárd, pormentes fogadószerkezeten (lábazaton, födémen) lézeres vagy optikai szintező és milliméter-osztású léc segítségével határozzuk meg a falazat vonalának legmagasabb pontját.

2. A falazat helyét kicsapózsinórral kell bejelölni, majd a legmagasabb pontról indulva, a terhelésnek és hőszigetelési követelményeknek megfelelő Porotherm (normál) habarcsból tökéletesen sík és vízszintes, minimum 1 cm, maximum 4 cm vastag habarcságyat kell kialakítani körben a falazat alatt, a falazat vastagságának megfelelően. A habarcságyat – a lehúzóléc hosszától függően – 2-3 méteres szakaszokban képezzük ki a speciális szintezőeszközök segítségével.

3. A még nem teljesen száraz habarcságyon ismét be kell jelölni a falazat helyét, majd a sarkokról indulva elhelyezhető az első sor csiszolt tégla. Amennyiben a habarcságy teljesen megszáradt, az első sor téglái alá a vékony falazóhabarcsból fogas glettvassal pár milliméter vastagságú réteget kell teríteni. A téglákat egyesével – gumikalapács és vízmérték segítségével – mindkét irányban vízszintbe állítjuk, majd ellenőrizzük a sor síkfogasságát, és szükség esetén gumikalapáccsal igazítunk. Az első sor esetében a tompán ütköző, nem nútféderes kapcsolatú téglák (sarok, vágott elem) függőleges nútjait normál habarcscsal ki kell tölteni.

4. A zsákos kiszerelésű, vékony falazóhabarcsot zsákonként (25 kg) 9-11 liter vízzel tiszta vödörben, forgószáras keverővel egyenletesre és sűrűn folyóvá keverjük. Addig kell keverni, amíg csomómentes, sima habarcsot nem kapunk. A bedolgozásra kész habarcshoz utólag vizet sem szabad hozzáadni.

5. A keverőedényből a habarcsterítőbe adagoljuk a vékony falazóhabarcsot és elterítjük a második sor alatt, maximum 5 méter hosszan. A téglákat nagy pórustérfogatuk miatt, habarcsterítés előtt, a habarccsal érintkező felületükön be kell nedvesíteni, hogy ne szívják el túl gyorsan a vizet a habarcsból.

6. A sarkokról indulva, a függőleges falazatot vízmértékkel folyamatosan ellenőrizve, falazózsinór mellett, elhelyezzük a második sort. A téglák gumikalapáccsal 4-5 percig még mozgathatók, de körülbelül 7 perc után a habarcs megköt. A második sortól a tompán ütköző, nem nútféderes kapcsolatú téglák (sarok-, vágott elemek) függőleges csatlakozó felületeit vékony falazóhabarccsal kell illeszteni.

7. Innen a folyamat soronként ismétlődik. Porotherm Profi válaszfalak csatlakozásainál nem hagyományos, hanem bekötővasas bekötés készül, aminek elemeit már a külső főfal falazásakor vékony falazóhabarcsba ágyazva el kell helyezni. Porotherm Profi belső főfalak csatlakozásainál hagyományos (a téglakötés szabályai szerinti) és nem hagyományos (bekötővasas) bekötés is készülhet.

8. Csiszolt és nem csiszolt elemek (például áthidaló, U-zsalu, koszorútégla) találkozásánál a nem csiszolt elemek elhelyezésére minden esetben hagyományos habarcsot kell használni.

 

Miben tud többet a Dryfix?

Egyszerű falazás, gyors építésA Dryfix komplett rendszer révén mindazon előnyöket nyújtja, amiket a korábban megszokott Porotherm falazási rendszerek kínálnak. A falazóelem és a kötőanyag speciális kapcsolata révén olyan építési rendszer jött létre, mely a Dryfix ragasztóhabnak köszönhetően akár -5 °C-tól is alkalmazható.

A Dryfix ragasztóhab olyan speciális purhab alapú ragasztó, mely gyorsan köt és nagy kötőerővel rendelkezik. A Dryfix ragasztóhab flakonos kiszerelésű, ami nagyban könnyíti a bedolgozását, ugyanis nincs szükség külön célszerszámra, amivel fel kell hordani és el kell egyengetni a falazat sorai közti kötőanyagot. Azon túl, hogy a bedolgozás gyorsabbá válik, nincs szükség habarcskeverésre vagy a célszerszámok hosszadalmas tisztogatására, a kifújópisztoly egyszerű mozdulattal tisztítható. A falazás sebessége a Profi falazáshoz képest akár 30 százalékkal is gyorsabb lehet.

 

A Dryfix falazási technológia lépései

1. A Porotherm Dryfix technológia alkalmazásakor az 1., 2. és 3. lépés a Profi falazási technológiáéval azonos, de a Dryfix használatakor már az első sor tompán ütköző, nem nútféderes kapcsolatú téglák (sarok-, vágott elemek) függőleges fugáit is Dryfix ragasztóhabbal, és nem normál habarcscsal töltjük ki.

2. Használat előtt a Porotherm Dryfix ragasztóhab flakonját körülbelül 20-szor felrázzuk (ezt nem csak az új, tele flakonok esetében, hanem minden használat előtt meg kell tenni). Felcsavarjuk a pisztolyt a flakonra, majd a pisztoly állítószelepét kinyitjuk és a ravaszt legalább 2 másodpercen keresztül nyomva tartjuk, hogy a ragasztó teljesen kiszorítsa a pisztolyból a levegőt. A kiáramló ragasztó mennyisége a ravasszal és az állítószeleppel szabályozható.

3. A szabályok szerint elkészített téglasor csiszolt felületét hőmérséklettől, páratartalomtól, széltől és napsütéstől függően nedvesítjük. A nedvesített, por- és törmelékmentes felületre 2 darab körülbelül 3 cm átmérőjű ragasztóhabcsíkot fújunk párhuzamosan, 5-5 cm-re a tégla széleitől. 10 és 12 cm vastag falazat esetén 1 ragasztócsíkot fújunk középre. A tompán ütköző, nem nútféderes kapcsolatú téglák függőleges fugáit Dryfix ragasztóhabbal töltjük ki.

4. A csiszolt téglát a ragasztóhab bőrösödése előtt helyezzük el. A már elhelyezett csiszolt téglát nem szabad többet megemelni, különben a két ragasztóhabcsíkot újra ki kell fújni. Használat után a pisztoly a nem üres flakonon hagyható néhány órára, ha a pisztoly állítószelepét elzárjuk. A pisztoly ilyenkor mindig maradjon ragasztóval tele, és a flakont álló helyzetben tároljuk. Habarcs, ragasztóhab és szállítás az árban Porotherm Profi és Dryfix alkalmazásakor a tégla összeépítéséhez norma szerint szükséges mennyiségű vékony falazóhabarcs vagy ragasztóhab, valamint a tégla és a kötőanyagok építési helyszínre történő szállítása és lerakodása is benne van a tégla árában.

 

Egyszerű falazás, gyors építés Egyszerű falazás, gyors építés

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog