Deceuninck

 

2015. december 14.

A padlófűtések betonja

A padlófűtések betonja

A fűtéscsövek tökéletes beágyazódásából adódóan kiváló a hőátadás A Cemflow beton egy vékony padlóréteg, mely hideg- és melegburkolatok aljzataként egyaránt használható. Számos előnnyel bír a hagyományos betonnal szemben, többek között nem igényel külön tömörítést, valamint szép, egyenletes felület és struktúra alakítható ki általa.

A Cemflow beton vékony, 4–8 centiméteres padlóréteg, más néven folyós cementesztrich, mely hideg- és melegburkolat közvetlen fogadására alkalmas. A vízszintes, sík felületű betonpadlóba vezetékek és padlófűtési csövek helyezhetők el, felcsiszolás után pedig közvetlenül használható.

A cementesztrich alkalmazásának környezeti feltételei:
1. a fogadószerkezet, a környező levegő és az esztrich hőmérséklete nem lehet +5 °C-nál alacsonyabb, és bedolgozása 25 °C felett nem ajánlott;
2. az esztrich beépítésének helyszíne legyen zárható, huzatmentes;
3. a helyiségek falai legyenek bevakolva;
4. a szintjelölések legyenek egyértelműek és láthatóak;
5. a fogadószerkezet (nyersbeton padló) legyen egyenletes, sík, portól, zsírtól, olajtól, repedésektől, habarcsmaradéktól és víztócsáktól mentes.

A padlófűtések betonja
A Cemflow beton legfőképp belső aljzatok, különösen padlófűtéssel ellátott aljzatok készítésére alkalmas, de az építőipar számos más területén is használható

A Cemflow beton előnyei:

 • könnyű bedolgozhatóság, gyors építhetőség;
 • nem igényel külön tömörítést, vízszintesen közel teljesen kiegyenlítődik;
 • élőmunka igénye kevesebb, ezért csökkennek a kivitelezés költségei;
 • szép, egyenletes felület és struktúra;
 • teljes szerkezetben egyenletes minőség;
 • nincs szükség alapanyagok tárolására az építkezés helyszínén;
 • erősen folyós állaga miatt tetszőleges alakú szerkezet önthető;
 • kedvező szilárdbeton tulajdonságok, nagy hajlító-húzó szilárdság.

A padlófűtések betonja
A cementesztrich habarcsot a keverési folyamat befejezése után haladéktalanul a beépítés helyszínére kell juttatni, elteríteni, lehúzni

A beton bekeverése

A Cemflow a beépítés helyszínére üzemi keverés után, felhasználásra készen, mixerautóval érkezik. Előtte a betonüzemben ügyelnek arra, hogy a keverés megkezdésekor a betonkeverőnek és a puttonynak tisztának kell lennie (a keverőben maradó kavicsok eldugítanák a pumpa csövét). A beton terítésének megkönnyítésére a felhordás 100-ról 50 mm-re szűkített átmérőjű csövön történik. A kimért öszszetevőket több percen át keverni kell, hogy jól elvegyüljenek, és az adalékszerek is kifejtsék hatásukat.

Az ilyen típusú beton nagyon érzékeny, többletvíz esetén a keverék széteshet, ami a cső eldugulását is eredményezheti. Keverés közben – a konzisztencia szigorú ellenőrzése mellett – a terülés és a légtartalom mérését is el kell végezni, valamint törekedni kell a folyamatos szállításra. A cementesztrich habarcsot a keverési folyamat befejezése után haladéktalanul a beépítés helyszínére kell juttatni, elteríteni, lehúzni. A kész felületet azonnal permetezzük le párazáróval; a helyiségben a nyílászárókat zárva kell tartani, hogy a pára bent ma kismértékben terhelhető. A dilatációs hézagok másnap bevághatók a padlóba.

A padlófűtések betonja
Erősen folyós állaga miatt bármilyen alakú szerkezet kiönthető a betonból

 

A padlóréteg elkészítése

A Cemflow betont speciális szigetelőanyag (10 milliméter vastag szigetelőcsík) választja el a nyers födémtől és a falaktól. Az ezen a szigetelőrétegen elhelyezett esztrichet nevezzük úszó esztrichnek. (Az úszó kifejezés azt jelenti, hogy az esztrichet méretezett hanggátló réteggel, oldalfaltól 10 mm polifoamréteggel választjuk el a nyers födémtől, nincs közvetlen kapcsolat a két réteg között.) Polietilén fólia kerül az aljzatra, mely megakadályozza a nedvesség szivárgását. Az alapfelület előkészítése során a vízzáró fóliaterítés mellett a legfontosabb a fűtés- és elektromos csövek rögzítése felúszás ellen, ezzel megelőzhető – többek között – a repedések kialakulása. A fóliát a falnál felvezetjük a végleges szint fölé; a beton megkötése, valamint burkolás után a felesleges peremszigetelő levágható. E módszer alkalmazása legfőképp belső aljzatok, különösen padlófűtéssel ellátott aljzatok készítésénél előnyös, de az építőipar számos más területén is használható.

A padlófűtések betonja
A csiszolás miatt láthatóvá válik a betonban lévő folyami kavics

 

A padlófelület megmunkálása

Ha ragasztott burkolat kerül a Cemflow felületére, akkor minimális felületcsiszolás szükséges a pórusok megnyitására és a cementtej eltávolítására. Burkolat nélkül a megmunkálása a HTC Superfloor eljárás során több lépésben, a HTC gépeivel és gyémántszerszámaival történik. A padlót három rétegben megcsiszolják (kereszt-, hosszirányokban), színezik és polírozzák, majd a megrendelő igénye szerint impregnálják. A csiszolás miatt láthatóvá válik a betonban lévő folyami kavics, ezzel együtt a beton belső, rendkívül kemény struktúrája kerül felszínre, ami egyenletesen sima. A teljes folyamat száraz technológián alapszik, nem keletkezik sem iszap, sem szállópor. A kész betonfelület hosszú ideig gazdaságosan fenntartható.

A padlófűtések betonja
A betonfelület megmunkálása a HTC Superfloor eljárás során több lépésben, a HTC gépeivel és gyémántszerszámaival történik

 

A Cemflow főbb tulajdonságai:

 • szemszerkezet: 0-4, 0-8 milliméter;
 • összetétel: cement, homok, kavics, vegyszerek;
 • testsűrűség: 2130 kg/m3;
 • tapadószilárdság: 1,6-1,8 KN/mm2;
 • szilárdság: C12/15-08/F5-C25/30-08/F5;
 • terülés: 28-29 centiméter;
 • légpórustartalom: 7,2 %.

Papp József

hírlevél-feliratkozás

épjog