2010. május 06.

Légtisztító cementtel készül burkolat a pécsi Kálvária-dombon

Légtisztító cementtel készül burkolat a pécsi Kálvária-dombon

A Duna-Dráva Cement Kft. felkarolta a pécsi Kálvária-domb rendbetételének ügyét. A felújításra és gondozásra szoruló terület természeti ritkaságokat rejt, melyek a város és az építõanyag-gyártó cég összefogásával még megmenthetõk.

Az évtizedek óta elhagyatott, természeti védettséget élvezõ Kálvária-domb a belváros szívétõl mindössze néhány percre található, azonban állapota miatt tisztításra és felújításra szorul. A Duna-Dráva Cement Kft., több tízmillió forintos beruházással vállalja a terület teljes körû helyreállítását. A város és a beremendi cementgyárat üzemeltetõ vállalat együttmûködésének részeként az õshonos növényzet és természetvédelmi terület rendbetételére kerül sor.

A felújítási program összhangban van a biológiai sokszínûség (biodiverzitás) megõrzésével és a fenntartható fejlõdés elvével. „A ritka és különleges terület rendbetételére a huszonnegyedik órában járunk, az eredeti, speciális növénytársulások eltûnnek, ha nincs beavatkozás” – mondta G. Detky Rita, a tervezéssel megbízott tájépítész.

A Kálvária-domb belsõ területén csak a legszükségesebb rendbetétel zajlik majd, míg várhatóan az északi és déli „kapuknál” alakítják ki azokat a sétányokat, melyek átvezetik a belváros szívébõl érkezõ látogatókat az épített környezetbõl a Kálvária-domb rejtett „szigetébe”. A tájba illeszkedõ burkolt felü-leteket csak olyan mértékben tervezik kialakítani a bevezetõ szakaszoknál, melyek szükségesek ahhoz, hogy a belsõ zöld szigetet megfelelõen és biztonságosan meg lehessen közelíteni. A terület szomszédságában található gyönyörû kálvária így méltó környezetet kap.

„Minden munkafolyamat az érintett szakhatóságok és szakértõk gondos felügyeletével zajlik, már a tervezési szakaszban is. Most a tervezés és felmérés idõszaka kezdõdik meg, látványos változásra csak a nyár közepétõl lehet számítani, hiszen az értékes talaj és növényvilág óvatos és speciális kezelést igényel, melyet nem lehet egyik napról a másikra elvégezni” – jelentette ki Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

Szarkándi János, a Duna-Dráva Cement Kft. elnök-vezérigazgatója elmondta: „igazán különlegessé és egyedülállóvá teszi a programot az új cementtípus, a TioCem alkalmazása, melyet Magyarországon a Duna-Dráva Cement Kft. használ fel elõször. Az új fejlesztés lényege, hogy a termék felhasználásával készült beton burkolat felülete reakcióba lép a napsugárzással és így képes a szennyezõanyagok lebontására. Reményeink szerint a betonfelületek a modern betonépítészet esztétikai értékeit is bizonyítják majd.”

Légtisztító cementtel készült burkolat a pécsi Kálvária-dombon

Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Szarkándi János, a Duna-Dráva Cement Kft. elnök-vezérigazgatója

 

(Forrás: DDC-sajtóközlemény)

hírlevél-feliratkozás

Ă©pjog