2017. prilis 21.

Betontechnológiai attrakció Mohácson

Betontechnológiai attrakció Mohácson

2016 egyik legnagyobb Baranya megyei zöldmezõs beruházása a Mohács mellett mintegy 20 milliárd forintból megépült vágóhíd volt. Az eredmény egy, a legkorszerûbb technológiával mûködõ sertésvágó-, csontozó- és daraboló-üzem, amely betontechnológiai szempontból sem elhanyagolható különlegességgel büszkélkedhet.

A komplexum építtetõje az „MCS” Vágóhíd Zrt., a tervezõi munkák az Óbuda Építész Stúdió Kft.-nek, valamint az ATP Innsbruck Planungs GmbH Magyarországi Fióktelepének köszönhetõk. A 2015 nyarán kezdõdött és 2016. november 30-án átadott projekten pedig olyan kivitelezõ cégek dolgoztak, mint a Veolia Zrt., a Market Zrt., a Hírös-Róna Zrt., a Hungarian Project Kft., az Ok Bau Kft. vagy a Moratus Kft.

Betontechnológiai attrakció Mohácson

A vágóhíd megépítéséhez szükséges transzportbeton-termékek kizárólagos beszállítója a Duna-Dráva Cement Kft. Mohácsi Betonüzeme volt, amely útbetonokat és különbözõ szerkezeti betonokat, pilléreket, ipari padlókat is készített.

Betontechnológiai attrakció Mohácson

Az építés során mindösszesen 30.000 m3 betont használtak fel a kivitelezõk, 8.600 tonna cementre és 60.000 tonna adalékanyagra volt szükség az alapanyag elõállításához. CKT-4-es típusú betonból megközelítõleg 6.000 m3-re volt szükség, amely zúzottkõ alapanyagú, minimális cementadagolással készülõ, földnedves konzisztenciájú beton, amelyet útalapként építettek be a munkálatok során. A komplexum területén az utak fokozott terhelésnek vannak kitéve, ezért a felületre aszfaltburkolat helyett CP4/2,7-22-F2 útbeton került, amelybõl 7.500 köbméternyit szállított a DDC mohácsi üzeme. Ez a bazaltbeton légbuborékképzõ adalékszerének köszönheti fokozott fagyállóságát és ellenálló képességét.

A telep ipari padlói C25/30-16/F3 típusú betonból készültek, acélszál erõsítéssel, amely a hajszálrepedések kialakulásának megakadályozásában játszik fontos szerepet. Az ipari padló felsõ részének felcsiszolásával a felület kopásállóságának növelését és nagy kopásállósággal rendelkezõ kéreg képzõdését segítették elõ, amely így az erõteljesebb igénybevételnek is jobban ellenáll, mindamellett esztétikus is.

Betontechnológiai szempontból a projekt különlegessége, hogy a speciális betonfelületek kialakításakor olyan betontermékek gyártására is szükség volt, amelyek maximális mértékben ellenállnak a rendszeres savval, vérrel, zsírral vagy éppen sóval érintkezés eróziós hatásainak.

A komplexum Mohács külterületén, a 0145/021 helyrajzi szám alatt tekinthetõ meg.

Betontechnológiai attrakció Mohácson

Magyar és Hazai Termék védjegyes cement felhasználásával készült minõségi transzportbeton termékeinkért keresse az Önhöz legközelebb esõ betonüzemünket!

www.duna-drava.hu/hu/betonuzemeink

(x)

Mentés

hrlevl-feliratkozs

épjog