2015. augusztus 31.

Már zsákos kiszerelésben is elérhetõ szulfátálló cement

Már zsákos kiszerelésben is elérhetõ szulfátálló cement

A Duna-Dráva Cement Kft. júniustól új kiszereléssel is elérhetõvé tette a CEM I 52,5 N-SR 0/NA kis alkálitartalmú szulfátálló portlandcementjét. A speciális tulajdonságokkal rendelkezõ, agresszív kémiai hatásoknak is ellenálló cementet eddig csak ömlesztett kiszerelésben forgalmazta a cég – az építõipari igényekhez igazodva mostantól azonban már zsákos kiszerelésben is elérhetõ.

Magyarország számos területén veszélyezteti az épített környezet tartósságát a szulfátok által szennyezett talajjal történõ érintkezés. A szulfátok a kénsav sói, amelyek vízben oldódó csoportja a légszennyezés hatására erõsen savas kémhatású esõt eredményez. A talajba került megváltozott pH értékû esõ káros hatást gyakorol a természetre és az épített környezetre, mivel a szulfát betonkorróziót okoz. Az agresszív vegyületek kémiai reakcióba lépnek a cement alkotóelemeivel, amely eredményeképp a vegyületek térfogata növekedésnek indul, vagy oldat formájában felszívódva kikristályosodik, így roncsolva a cement szerkezetét és jelentõsen csökkentve élettartamát. Ha mindez tartósan fennáll, a beton teljesen szétrepedezik és elmorzsolódik.

A szulfát leggyakrabban az épületek alapozását és a földbe helyezett betonszerkezeteket veszélyezteti. Létezik azonban olyan betontechnológiai eljárás, amely megoldást nyújt a problémára.

A Duna-Dráva Cement Kft. ömlesztett termékeinek kínálatában már 2014 óta megtalálható a CEM I 52,5 N-SR 0/NA típusú, kis alkálitartalmú szulfátálló portlandcement, amely használatával sikeresen megelõzhetõ a szulfátkorrózió.

Már zsákos kiszerelésben is elérhetõ szulfátálló cement

E speciális cementtípus 2015 júniusától a megszokott ömlesztett kiszerelés mellett – kisebb anyagigényeket is kielégítve – zsákos kiszerelésben is kapható. A középszürke színû CEM I 52,5 N-SR 0/NA portlandcement nagy kezdõ- és végszilárdságú, nagy fajlagos felületû, jelentõs hõfejlesztésû cement. Speciális tulajdonságai következtében alkalmazása elsõsorban az elõregyártásban a sablonforduló meggyorsítására javasolt, valamint gõzöléses érlelésnél a gõzölési energia csökkentésére. Különleges összetételének köszönhetõen kiválóan alkalmas agresszív szulfáthatásnak kitett, C 30/37-C 60/75 szilárdsági jelû beton- és vasbeton szerkezetek, valamint elõ- és utófeszített betonszerkezetek gyártásához.

Már zsákos kiszerelésben is elérhetõ szulfátálló cement

Alkalmazása kifejezetten javasolt alapozási munkák mellett minden olyan betonszerkezethez, ahol a beton közvetlenül érintkezik szulfát-ionnal szennyezett környezettel, amennyiben a SO42-- ion mennyisége nem haladja meg talajvízben a 6000 mg/l-t, talajban a 24000 mg/kg-ot (XA1, XA2, XA3). Emellett azokban az esetekben is kitûnõen használható, amikor a betonszerkezet vízzel érintkezik – leggyakrabban vízzáró betonok (XV1-XV3), vízépítési és hídszerkezetek esetén. Ez a speciális portlandcement képes ellenállni a nagy mechanikai igénybevételnek és az idõjárási viszontagságoknak is, így tartós térburkolatok, kopás- (XK1-XK4) és fagyálló betonok (XF1-XF4) is készíthetõk belõle. Kis alkálitartalma révén alkalmas alkáli-kovasav és alkáli-karbonát reakciónak ellenálló betonok és betonszerkezetek készítésére is. A speciális felhasználáson túl alkalmazható valamennyi általános felhasználású cementtel készített betonszerkezethez, így ragasztók, habarcsok és vakolatok készítéséhez is.

Már zsákos kiszerelésben is elérhetõ szulfátálló cement

A Duna-Dráva Cement Kft. CEM I 52,5 NSR 0/NA típusú, kis alkálitartalmú szulfátálló portlandcementjével készültek például:

  • kĂ©miai hatásoknak kitett elõregyártott betonelemek (szennyvĂ­zakna, áteresz, betontámfal, betonkorlát): szennyvĂ­ztisztĂ­tĂł telep Erdõteleken;
  • általános felhasználásĂş betonszerkezetek (födĂ©mlemezek, betonfalak, -pillĂ©rek, betonalapok, aljzatbetonok, kĂĽltĂ©ri betonszerkezetek, járda, kerĂ­tĂ©slábazat), fagyállĂł Ă©s kopásállĂł betonszerkezetek: Eger, DobĂł tĂ©r felĂşjĂ­tási munkálatai, az Egri Vár restaurálása, MOL telep gázfogadĂł Ă©pĂ­tĂ©se Eger mellett.

hírlevél-feliratkozás

Ă©pjog