2013. május 22.

Frisomat evolúció – költséghatékony csarnoktípusok óriási választékban

Frisomat evolúció – költséghatékony csarnoktípusok óriási választékban

Ipari, mezőgazdasági és logisztikai felhasználás esetén is gyakori tervezési szempont az acél alapanyag költséghatékony felhasználására való törekvés. Itt mutatkozik meg a hidegen hengerelt alapanyagú Frisomat csarnokrendszer egyik kiemelkedő előnye. 

A Frisomat csarnokok standard típusait a költséghatékonyság messzemenő figyelembe vételével alakították ki. A gyártási technológiának köszönhetően a szerkezeti elemek falvastagságát 0,25 mm-ként lehet változtatni, így a szokásosnál sokkal pontosabban lehet a szükséges acélmennyiséget meghatározni. Ezzel mind a beruházás költsége optimalizálható, mind a környezetterhelés csökkenthető.

Természetesen a szabványok és a jellemző meteorológiai viszonyok figyelembe vétele mellett a tűzvédelem szempontjai is jelentősen latba esnek. Erre ugyanakkor a cég a házon belüli szakértelmét kínálja: a Frisomat csarnokait ugyanis tűzvédelmi tervezéssel együtt kínálja.

A Frisomat-csarnokok esetén sokoldalú, széles választékkal bíró standardizált rendszerről van tehát szó, amelyet minden esetben a megrendelő országban hatályos jogszabályokhoz és előírásokhoz igazítanak, a konkrét éghajlati sajátosságoknak – hőmérséklet, szél, csapadék – megfelelően terveznek a cég mérnökei.

Szinte ránézésre, a fő szerkezeti elemeket figyelembe véve is eldönthetjük, hogy az egyszerűbb – Omega, Ypszilon és Delta –, vagy a komolyabb megrendelői igényeket kielégítő 4 emelt szintű műszaki megoldásokat felsorakoztató csarnok – az Astra, Astrigma, Ceptra és Sigma –, vagy azok lapostetős változatai – a Flatro és Flatrigma – közül választjuk ki azt, amely az egyedi csarnokunk alapját fogja képezni. Az első 7 standard csarnoktípus így rendkívül széles körű lehetőségeket kínál.

A Frisomat kétféle „evolúcióról" beszél:

  • Egyrészt az egyes, az evolúció során kialakult és együtt sokétű felhasználást biztosító 7 különböző standard csarnok egyenként is, a mai napig folyamatos fejlesztés alatt áll.
  • A másik típusú evolúció a belga anyavállalat kelet felé történő indulásának eredménye. Az építészeti kultúrában, az előírásokban, valamint a meteorológiai és egyéb körülményekben tapasztalt jelentős különbségek okán a kínált csarnokszerkezeteknek különböző igényeknek kellett eleget tenniük.

Az épületrendszerek több mint 200 lehetséges standard méretben elérhetőek.

 

A Frisomat Evolúció állomásai

Az evolúció az egyszerű íves, festett acél csővázas szerkezetű, faszelemenes, felülvilágítókkal ellátott Omega csarnokkal kezdődött. Ez a típus mai napig költséghatékony tárolási megoldásként szolgálhat, akár ideiglenesen is, hiszen könnyen átépíthető.

Frisomat evolúció – költséghatékony csarnoktípusok óriási választékban

Az Ypsilon típus esetén függőleges tartóváz váltotta fel az Omega oldalfalain szokásos íves szerkezetet, amit bizonyos tárolási igények indokoltak. Ez a típus is a szerényebb műszaki igényekkel fellépő beruházók esetén nyújt költséghatékony megoldást.

Frisomat evolúció – költséghatékony csarnoktípusok óriási választékban

A kis alapterületű, magasság és szélesség tekintetében nem különleges elvárásokat támasztó tervezési feladatok estén ajánlott alkalmazni a fejlődés következő állomásának tekinthető Delta csarnokot, amely – már szakítva az íves formákkal – hagyományos nyeregtős változat. Az egyszerűbb típusokhoz tartozó Delta csarnok már horganyzott C profilú tartóvázzal készül, de még faszelemenes, hullámlemez borítás tartozik hozzá.

Frisomat evolúció – költséghatékony csarnoktípusok óriási választékban

Ha a három egyszerűbb szerkezetűnél komolyabb műszaki tartalommal kínált típusok – Astra, Astrigma, Ceptra és Sigma – közül választhatunk, amelynek alapanyaga tüzihorganyzott előregyártott acélszerkezet. Ezeknél a tető- és a homlokzati burkolata különböző hőszigetelési lehetőségekkel választható igény szerint, illetve hideg raktárként is építhető. Ebben az esetben a külső burkolat trapéz profilú acéllemez.

A fejlődés korai szakaszának megoldásaival szakít, és a máig legkorszerűbb és leguniverzálisabb felhasználást biztosít a világszerte szinte minden igénybevételnek megfelelő Sigma csarnok.

Frisomat evolúció – költséghatékony csarnoktípusok óriási választékban

A horganyzott acélszelemenekkel (trapézlemez burkolattal) készülő, 22 fokos hajlásszögű nyeregtetővel ellátott csarnok nagyobb területi igények esetén kínál alternatívát, így 4 méteres tengelytávolsággal, akár 22 méter alátámasztás nélkül fesztávolsággal is tervezhető.

De ha még ezt a méretet is meghaladó a beruházói igény, akkor érdemes az Astra csarnokkal dolgozni. Ez a típus 30 méteres szabad fesztávval alátámasztás nélküli lefedésére is biztonsággal alkalmas, de már Magyarországon is épült Astra típusú 35 méteres fesztávú épület is. Ebben az esetben természetesen a statikai és anyagminőségi kérdésekkel is behatóan kell foglalkozni, de ezekben a kérdésekben a Frisomat teljes körű szolgáltatást nyújt.

Frisomat evolúció – költséghatékony csarnoktípusok óriási választékban

Az Astra típus az evolúció következő állomásán található. A párhuzamos övtartós szerkezettel egy manapság keresettebb formájú épületet tervezhetünk, 10 fokos tetőhajlásszöggel. Ebben az esetben érdemes a beruházóval a lehetséges fal és teljes belső magasságok, a rácsostartók elhelyezkedéséből, azaz a szerkezetből adódó különbözőségeit előre tisztázni. (A fal maximális magassága 12m, szélesség függvényében pl. 30m széles csarnok esetén a belső magasság középen közel 15m.)

A legkeresettebb Sigma és Astra csarnokok közös előnye, hogy mindkét szerkezetből a Frisomat statikai támogatásával nagy fesztávú épületek viszonylag nagy belmagasságokkal (pl. az Astra esetén 27x8 m vagy 25x10m) biztonsággal és költséghatékonyan megtervezhetőek. A Sigmánál 4,5m a megoldható legnagyobb magasság.

Amit mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy e két univerzális szerkezettel a tűzvédelem szempontjait is maximálisan kielégítve, költséghatékonyan épülhet akár terménytároló, akár magasabb esztétikai igénnyel tervezett autószalon is.

A különféle igények azonban hamarosan a fejlődés újabb állomásaira irányították a Frisomat mérnökeit.

Az igényes megrendelő ma már dönthet a Sigma szerkezetű, azaz nyeregtetős, de 10 fokos tetőhajlásszögű változat, az Astrigma mellett is. Ez az elmúlt évek mezőgazdasági felhasználóinak kedvelt választása volt: számos lovarda, feldolgozó üzem, terménytároló épült ezzel a szerkezettel.

A Sigma csarnok tömegformálását tekintve a könnyebben elhelyezhető akár lakóövezetben is, míg az Astrigma robosztusabb megjelenése miatt inkább az ipari környezetben állja meg helyét.

A legnagyobb alapterületű csarnokok tervezéséhez azonban a Ceptra szerkezet ajánlott. A vízszintes övtartós szerkezettel akár 35 méteres, és akár 12 m belmagasságú csarnokok is megoldhatóak.

Frisomat evolúció – költséghatékony csarnoktípusok óriási választékban

A legmodernebb formájú, szögletes formavilágú csarnokok, a Flatro és a Flatrigma az elmúlt évek fejlesztéseinek eredményként születtek meg. Mindkét típus a lapostetős épületek kategóriájába tartozik. Amennyiben ez forma nyeri el tetszésünket, a nagyobb fesztávok lefedése érdekében a rácsostartós szerkezetű Flatrigma szerkezet használata javasolt.

Frisomat evolúció – költséghatékony csarnoktípusok óriási választékban

 

hírlevél-feliratkozás

épjog