2023. szeptember 26.

Így érdemes garázskaput választani

Így érdemes garázskaput választani

Ha úgy dönt, hogy új garázskaput vásárol, számos dolgot figyelembe kell vennie. Az egyhangú, funkcionális fémajtók ideje lejárt; napjainkban a garázskapuk széles választéka létezik, amelyek különbözõ funkcionális, esztétikai és biztonsági jellemzõkkel rendelkeznek. A Hörmann jól áttekinthetõ listát állított össze arról, hogy milyen szempontok szerint érdemes választani a lehetõségek közül.

 

 

Garázskapuk típusai - melyik kaputípus a legmegfelelõbb?

A garázskapuk mindenekelõtt lehetnek szekcionált kapuk, billenõkapuk és redõnykapuk. A szekcionált kapuk vagy eltûnnek a garázs mennyezete alatt (mennyezeti szekcionált kapuk), vagy a garázs belsejében oldalra tolódnak (oldalra futó szekcionált kapuk). Az úgynevezett mennyezeti szekcionált kapuk egyedi kapuszelvényekbõl állnak, amelyek egy vezetõsín segítségével felfelé mozognak. Ez azt jelenti, hogy nem foglalnak helyet a kapu elõtt, így egy második autó akár közvetlenül elõtte parkolhat. A mennyezeti szekcionált kapuk jó, illetve nagyon jó hõszigeteléssel rendelkeznek, és számtalan tervezési lehetõséget kínálnak. A mennyezeti szekcionált kapu számos elõnye miatt különösen népszerû az építtetõk és a háztulajdonosok körében.

Ha a garázs mennyezetét szabadon kell hagyni (mert például sporteszközök tárolását szeretnénk ott megoldani), akkor kétféle ajtótípus jön szóba: oldalra futó szekcionált kapuk, amelyek a kapunyílás melletti fal mentén haladnak, vagy redõnykapuk, amelyek közvetlenül a kapunyílás fölött egy tengelyen vannak feltekerve. Ezek is jó (redõnykapu) vagy nagyon jó (oldalra futó szekcionált kapu) hõszigetelést és különbözõ kialakítási lehetõségeket kínálnak.

A billenõkapuk olyan olcsó kapumegoldások, amelyeknél nyitáskor a teljes kapu a garázs mennyezete alá billen. Ezek viszonylag rosszul szigeteltek, és a garázs elõtt szabad helyet kell hagyni a nyitáshoz-csukáshoz. Formatervezés tekintetében a billenõkapuk lehetõségei korlátozottabbak.

A garázskapuk között különleges a homlokzati ajtó, mely a ház homlokzatának anyagával burkolható, és így szinte láthatatlanul illeszkedik az épülethez.

 

Így érdemes garázskaput választani

 

Garázskapu anyaga – fa vagy acél?

A garázskapuk jellemzõ anyagai a fa és az acél. A valódi fa garázskapuk különbözõ kivitelben kaphatók, és nagyon jól illeszkednek a sok faelemmel rendelkezõ házakhoz. Mivel a fa természetes nyersanyag, a fából készült garázskapuk speciális karbantartást igényelnek és viszonylag drágák.

Az acél garázskapuk robusztusak és tartósak. A tûzihorganyzott anyag és a kiváló minõségû poliészter alapozó bevonat mindkét oldalon biztosítja, hogy az esõ egyszerûen leperegjen; ez véd a rozsda ellen is. Az acél szekcionált kapuk jó, illetve nagyon jó hõszigeteléssel rendelkeznek. Számtalan tervezési lehetõséget kínálnak, és könnyen tisztíthatók. A Hörmann-katalógusokban további részletek is találhatók a billenõkapukról, a szekcionált garázskapukról és az oldalra futó szekcionált kapukról.

 

Garázskapu-szigetelés – miért fontos?

A szigetelés kérdése különösen fontos, ha a garázs közvetlenül a ház mellett van, illetve ha mûhelyként vagy hobbihelyiségként használják. A duplafalú szekcionált kapuk nagyon jó hõszigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezen kívül a stabil kapulapnak köszönhetõen rendkívül halkan mûködnek. A kiegészítõ mûanyag profilok minimálisra csökkentik a fal és a keret közötti hõhíd kialakulását. Az ilyen profilok további 15 százalékkal javíthatják a szigetelés hatékonyságát.

 

Így érdemes garázskaput választani

 

Garázskapu-meghajtások – az automata garázskapuk elõnyei

Az automatikusan mûködõ garázskapu-meghajtással különösen kényelmesen nyithatjuk és zárhatjuk a garázskaput kézi jeladóval, kódgombbal vagy ujjlenyomat-leolvasóval. A Hörmann BlueSecur alkalmazás segítségével Bluetooth-on keresztül okostelefonon keresztül is nyitható. A Hörmann minden egyes meghajtásába integrált HCP interfésznek köszönhetõen az ajtó külsõ Smart Home rendszerekkel, például a Homematic és a Delta Dore rendszerekkel is hálózatba kapcsolható. Ezenkívül a garázskapu-meghajtások nagyobb biztonságot nyújtanak a betörésekkel szemben, mivel egy biztonsági berendezésnek köszönhetõen gyakorlatilag nem lehet kinyitni õket, amikor zárva vannak. Ha ilyen kapunk van, akkor ügyelni kell arra, hogy olyan felemelésgátló eszközzel rendelkezzen, ami áramkimaradás esetén is mûködik.

 

A Hörmann szakképzett partnerei tanácsot adnak és elvégzik a beépítést

Ebben az áttekintésben megmutattuk, mire kell figyelnie, amikor garázskaput vásárol. Ez könnyebbé teszi a megfelelõ garázskapu kiválasztását. A Hörmann szakértõ partnerével pedig pontosan megbeszélheti, hogy milyen követelményeket támaszt új garázskapujával szemben. Egyébként a garázskapu kiválasztása után szakképzett partnereink is elvégzik a kapu beépítését. Ez egy kényelmes megoldás, és biztosítja, hogy az ajtó megfelelõen legyen beépítve.

 

Hörmann Hungária Kft.

 

Kapcsold cikkek:

hrlevl-feliratkozs

épjog