2024. január 02.

Cementmentes felújítóanyagok

Cementmentes felújítóanyagok

Több mint 30 éve, 1992-ben vezette be a Mapei a Mape-Antique elnevezésű termékcsaládot, amely speciális, 100 százalékban cementmentes megoldásokat kínál a régi épületeken végzett felújításokhoz, beleértve a műemléki és történeti értékkel bíró épületeket is. A Mapei kutató-fejlesztő laboratóriumaiban ebben a termékcsaládban ötvözték a múltból ránk maradt tudást, anyagokat és az innovatív technológiákat a fenntartható építési módokkal.

A Mape-Antique termékek a korabeli épületek falazataihoz és vakolataihoz használt habarcsokhoz hasonló fizikai és mechanikai tulajdonságokkal rendelkeznek, így a termékek kompatibilisek az épületek eredeti szerkezetével. Rendkívül magas mechanikai szilárdsággal rendelkeznek és ellenállnak az agresszív kémiai hatásoknak, így például a savas esőnek, a fagyási-olvadási ciklusok váltakozásának, a szennyező gázoknak, a falazatokban található oldható sóknak és a nedvességnek.

Cementmentes felújítóanyagok

Ezek a termékek alkalmasak tégla, kő, tufa és vegyes falazatok, ezen belül akár műemléki épületek falazatainak megszilárdítására és helyreállítására is. A termékcsaládba tartoznak injektálóhabarcsok, kötőanyagok habarcsok készítéséhez, habarcsok szárítóvakolatokhoz, habarcsok páraáteresztő és szerkezeti vakolatokhoz, falazóhabarcsok, simítóhabarcsok, valamint védő- és vízszigetelő bevonatok is.

Cementmentes felújítóanyagok

Mikor vegyük számításba ezeknek a cementmentes anyagoknak a használatát? A tavaly megjelent hazai Építésügyi Műszaki Irányelv 9-es fejezete két esetet emel ki, amelyeknél a cementmentes vakolatrendszerek jobb választások a gyakran alkalmazott WTA vakolatok helyett:

  • A WTA felújító vakolatrendszerek kötőanyagában is található cement, amely a szulfátsókkal együtt ettringit vagy taumazit képződéséhez vezethet, ami káros folyamatokat indíthat el a falazatban. Ha el szeretnénk kerülni a vakolat idő előtti tönkremenetelét, akkor a cementmentes megoldások alkalmazása javasolt.
  • Műemléki épületek felújításakor sem javasolt cementes anyagok használata – ilyenkor korhű, cementmentes vakolatokra van szükség. A Római Birodalom épített örökségei – mint például a Colosseum – a bizonyíték, hogy a cementmentes anyagok kiállják az idő próbáját.

Számos hazai épület felújításakor használták a Mape-Antique cementmentes termékcsaládot, amire jó példa a 2022-ben elkészült majki Kamalduli Remeteség, vagy akár a budapesti Hild-villa. Folyamatban van a Citadella és a diósgyőri vár rekonstrukciója, a soproni Tűztorony pedig már több mint tíz éve újult meg ezzel a megoldással.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog