2024. mrcius 12.

Sávos alumíniumburkolat: funkcionális és dizájnelem

Sávos alumíniumburkolat: funkcionális és dizájnelem

A legszélesebb színpaletta, a függõleges, vízszintes vagy éppen ferde fektetési mód, azaz a látványtervezés legnagyobb szabadsága, a nyitott vagy árnyékfugás alkalmazás, vagy éppen az áttört homlokzatok surlófényei, esetleg a háromdimenziós burkolat fény-árnyék játékai. Ezek azok a jellemzõk, amelyek nagy felhasználási rugalmasságot és határtalan tervezõi szabadságot ígérnek a PREFA Siding homlokzatburkolati formatervezési elemekkel dolgozók számára. És akkor még nem beszéltünk a mûszaki tartalomról, amely területen ez az anyag szintén az elõnyök sorát kínálja alkalmazóinak.

Számos szakmai díjat is elnyert nemzetközi és magyar példa mutatja a sávos alumínium homlokzatburkolat népszerûségét a legváltozatosabb épülettípusok esetén.

Amennyiben a tervezési szabadság a tervezési pontossággal is együtt jár – és miért ne járna –, úgy a PREFA Siding alumínium homlokzatburkolatot alkalmazó építészek a kevés kivitelezési hulladék és a kivitelezési gyorsaság kettõsével is megörvendeztethetik megrendelõiket. És lássuk be: manapság az idõvel és az anyaggal való takarékos bánásmód nem csupán divat, de kõkeményen pénz kérdése is. Talán mondhatnánk, hogy az építész számára nem feltétlenül ezek a legfontosabb tényezõk, azokból a Siding amúgy is kínál egész sort, mégis a magára valamit adó építész ma már nem tekinthet el a kivitelezést vagy a késõbbi üzemeltetést érintõ elõnytõl sem.

Sávos alumíniumburkolat: funkcionális és dizájnelem

Mindennek hátterében természetesen a PREFA a fenntarthatóságot egyre nagyobb súllyal figyelembe vevõ szemlélete áll. A gyártási technológiából adódó elõnyök között ma már nem csak a könnyû beépíthetõség fontos, hanem a méretre gyártás miatti idõ- és anyagtakarékosság is.

A gyártási technológia kapcsán még egy pillanatra visszatérve a tervezés és elõkészítés precizitásának fontosságára, érdemes megjegyezni, hogy a kivitelezés helyszínére annak sebességéért részben felelõs, beépítésre gyárilag elõkészített, profilra hajtott elemek érkeznek.

A gyorsaság további kulcseleme a Sidings elemek rögzítése, amely a jól bevált nútféderes rendszerrel történik, rejtett rögzítéssel, azaz látható csavarok vagy szegecsek nélkül. Külön kiemelendõ, hogy a Siding alumínium homlokzati profilok az EN 13501-1 szabvány szerint nem éghetõnek minõsülnek, és az A1 vagy A2-s1, d0 tûzvédelmi osztályba tartoznak akár dió, silver tölgy és világos tölgy színek esetében is. A rendszer ezen kívül 45 perces tûzterjedési határérték vizsgálattal és a szabvány által elõírt összes engedéllyel, így NMÉ-vel is rendelkezik, ami szalagablakok esetén is biztosítja a biztonságos használatot.

Sávos alumíniumburkolat: funkcionális és dizájnelem

 

Kreativitás és karbantartásmentesség

A Siding homlokzat színeinek vagy méretének sokfélesége, illetve azok rugalmas kombinálhatósága mellett, napjaink építészeti trendjei között az áttört vagy a síkból kilépõ, háromdimenziós fém homlokzati megoldások is egyre népszerûbbnek. Erre a PREFA Siding elemei sokoldalú formatervezési megoldást kínálnak. A Siding.X minimális törései a homlokzaton megjelenõ surlófények, fény-árnyék hatások elõidézésével járulnak hozzá az építészeti elképzelések sokszínûségének megvalósításához. A perforált Siding elem pedig a már jól bevált mûszaki elõnyöket ötvözi egyedülálló megjelenéssel.

Alkalmazásukra igen sokféle példa volt már: legyen szó lapostetõk felépítményeirõl, lépcsõházak és többszintes parkolók belátásvédelmérõl vagy ablaknyílások lefedésérõl.

Sávos alumíniumburkolat: funkcionális és dizájnelem

A Siding homlokzatburkolatok tetõn való alkalmazása nem ajánlott, de más kültéri alkalmazásuknak nincs akadálya. Erre remek példaként gyakran megjelennek kültéri álmennyezeti pozícióban.

A 138–600 mm × 500–6200 mm méretû, sima, stukkó vagy bordázott struktúrával, 21 alapszínben elérhetõ, nem éghetõ, alumínium homlokzatburkoló panelek pedig így hosszú élettartamuk alatt karbantartásmentesen védik és díszítik az épületeket.

Sávos alumíniumburkolat: funkcionális és dizájnelem

 

Akár ipari méretekben

A PREFA nagy formátumú, 500 és 600 mm Sidings elemei megfelelõek olyan nagy felületeken is, mint amilyenek egy ipari épület csarnokfalai. A nagyobb építési szélességeknek köszönhetõen nagyon rövid idõ alatt több száz négyzetméternyi homlokzatot lehet biztonságosan és jól leburkolni. Éppen ezért az 500-as és 600-as Sidings elemek nagyobb építési szélessége elõnyt jelent a homlokzatok megjelenése szempontjából.

Bõvebben a Prefa Siding termékekrõl >>

(x)

Kapcsold cikkek:

hrlevl-feliratkozs

épjog