2021. november 09.

Megújulóenergia-termelés alumíniumtetőn

Megújulóenergia-termelés alumíniumtetőn

Tévhit, hogy a könnyűtetők közé tartozó alumíniumtetőkre nem lehet napenergia termelésére alkalmas eszközöket felszerelni. Sőt, az utólag felhelyezni tervezett eszközök biztonságos rögzítésére is van mód: e rögzítők a környezetbarát és újrahasznosítható PREFA alumíniumrendszer részét képezik.

A föld felszínének minden négyzetméterét másodpercenként 1000 joule napenergia éri. Magyarországon 1 kW-os napelemrendszerrel számolva ez az érték – alapul véve a már meglévő napelemes rendszerek adatait – nagyon jó, 1050 és 1250 kilowattóra között van évente – ezért is érdemes kiemelt figyelmet fordítani a megújuló energiaforrások közül a napenergiát hasznosítókra. Felértékelődik a szerepe egy stabil tetőnek, ha fel van szerelve a megújuló napenergia hasznosítására alkalmas eszközökkel. Ilyen eszközök akár a könnyűfedések kategóriájába tartozó alumíniumtetőre is szerelhetők – a kulcs az átgondolt szerkezet.

Megújulóenergia-termelés alumíniumtetőn

A PREFA rendszerelemei között minden fedési módhoz létezik megfelelő rögzítőeszköz, az utólagos felszerelés pedig a korcolt fedések esetén kivitelezhető a leghatékonyabban. A Prefalz Vario szolártartó nagy előnye, hogy a szolárelemek utólagos felszerelésekor sem kell a fedést megbontani, sem átfúrni, mert a tartók a korcokra kapaszkodva stabilan rögzítik az általában egyenként 1×1,5 méteres elemeket.

A megtermelhető energia mennyiségét nagyban befolyásolja a tető tájolása, dőlésszöge és a földrajzi helyzet, illetve a tetőárnyékoltság is. A legnagyobb hatékonyság déli tájolású telepítéssel érhető el.

Megújulóenergia-termelés alumíniumtetőn

A kivitelezésnél figyelembe kell venni, hogy a rendszer hatékony működéséhez szükség van a teljes szolárfelület megfelelő alsó átszellőzésére. Ha ez nem megoldott, a szolárelemek nem tudják produkálni a laboratóriumi vizsgálati körülmények közötti teljesítményüket (Wp). Ez az érték meghatározott hőmérsékleten és a napsugarak adott beesési szöge mellett mérhető, így a nem megfelelő szellőzés esetén túlmelegedő táblák hatékonysága romlik. A Prefalz Vario szolártartó rendszerrel könnyedén kialakítható a megfelelő szellőzőrés.

Egy átlagos családi ház igényei körülbelül 15 táblával, nagyjából 18-22 m2 napelemfelülettel elégíthető ki – ami könnyedén működhet úgy, mint egy ilyen méretű vitorla, ezért kiemelten fontos a rögzítési biztonság.

Megújulóenergia-termelés alumíniumtetőn

Utólagos felszerelés esetén ritkán van arról információ, hogy a tetőfedő anyag, esetünkben a Prefalz lemezek rögzítése, milyen sűrű hafter-kiosztással készült. Normál eseteben a hafter-távolság maximum 30 cm, míg a széleknél – az időjárás hatásai miatt – sűrűbb rögzítés a szokásos. A szolárelemek persze éppen a tetősíkokra kerülnek, ahol 15-20 cm-enkénti rögzítés lenne megfelelő. A PREFA szerkezete esetén azonban akkor sincs gond, ha csupán az átlagos hafeter-kiosztás készült, hiszen a korcra szerelhető idomok kellő biztonságot nyújtanak így is.

Megújulóenergia-termelés alumíniumtetőn

A szolártartó rendszer elemei a PREFA burkolataihoz hasonlóan tartósak, így jár rájuk a cégtől megszokott 40 év alapanyag garancia. Az idomok és a napelemet rögzítő profilsínek egyaránt korrózióálló ötvözött alumíniumból készülnek, a szerkezetet összetartó csavarok alapanyag pedig A2 rozsdamentes acél. A rögzítőrendszerek elhelyezését, kiosztását a PREFA osztrák műszaki osztálya végzi, amelyhez a tető felülnézeti rajzát és néhány jellemző adatot kell mindössze megadni.

PREFA Magyarország | PREFA

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog