2013. október 14.

Nagyméretű csarnokok: egyedit a típusból

Nagyméretű csarnokok: egyedit a típusból

Az elmúlt 22 évben Magyarországon százával épültek a kisebb és nagyobb tárolók, állattartó épületek, hűtőházak, üzemcsarnokok és autószalonok, de készült csarnok 35 méteres alátámasztás nélküli szabad fesztávval is. Ezek a projektek a Frisomat acélcsarnokok sokoldalúságát támasztják alá, melyeknél a modulrendszer kimondottan előny a tervezés során.

Az egyszerű és gyors tervezés mellett számos előnyt nyújtanak a megrendelőnek és a tervezőknek a típusokra épülő, de több száz egyedi megoldást nyújtó Frisomat csarnokrendszerek. A hétféle alaptípus több száz variációja épült már meg az elmúlt 35 évben a világ számos országában, a legkülönbözőbb éghajlati körülmények között, változatos igénybevételeknek és előírásoknak megfelelően. A modulrendszer előnyeiből adódóan a Frisomat az egyszerű tervezés mellett gyors, gazdaságos és környezetkímélő csarnokmegoldásokat kínál.

Nagyméretű csarnokok: egyedit a típusból

 

A gazdasági előnyök sora a technológia következménye

A beruházónak is többféle, egymásra épülő előnyt kínálnak e kivételesen erőteljes, egyben meglepően könnyed acélcsarnokok, ami nagy méretek esetén már számottevő gazdasági előnyt is eredményez.

A kis súly a hidegen hengerelt acél egyik fontos előnye. Az eljárás során síklemezből hengerelt könnyű, horganyzott acélprofilokból készülnek a Frisomat által tervezett, fejlesztett és összeszerelt csarnokok. Éppen ezért könnyed stabilitás jellemzi a csarnokrendszert, ami a gyorsaság jellemzőjével párosul.

Utóbbi tulajdonság, azaz a gyors gyártás és kivitelezés abból adódik, hogy a gyártósor által méretpontosan elkészített, előre lyukasztott standard elemek a késztermék szerelési idejét jelentősen lerövidítik, valamint a hidegen hengerelt kiváló nagyszilárdságú acélprofilok nem igényelnek további feldolgozást a helyszínen.

Az acél kisebb súlya miatt alacsonyabb a szállítási költség, valamint a helyszíni szereléshez is elegendő három ember és néhány egyszerű szerszám.

A felhasznált anyagok nem igényelnek helyszíni hegesztést vagy darabolást, továbbá a szerkezet építésénél nem keletkezik hulladék, ezért kevésbé károsítja a környezetet.

Sokszor döntő szempont a tervezés során a szerkezet kiválasztásánál, hogyan optimalizálható a beruházás költsége. Ennél a gyártási technológiánál a falvastagság 0,25 mm-enkénti változtatási lehetőségének köszönhetően, más eljárásokkal szemben sokkal pontosabban lehet a feltétlenül szükséges acélmennyiséget meghatározni. Így az éppen szükséges acélmennyiség felhasználásával, annak szállításával költség takarítható meg, amely emellett a környezetterhelés mértékére is kihatással van. A szerkezetek teljes egészében újrahasznosíthatóak.

 

Frisomat evolúció: a nagy méretek

A megrendelői igényekre alapozott Frisomat evolúció komolyabb műszaki tartalommal kínált és kimondottan nagyméretű csarnokok kialakítását is lehetővé tevő típusainak (Astra, Astrigma, Ceptra és Sigma) alapanyaga tűzihorganyzott acélszerkezet. Ezeknél a tető- és a homlokzat burkolata különböző hőszigetelési lehetőségekkel választható, illetve igény szerint szigetelés nélkül is építhető. Ebben az esetben a külső burkolat trapézlemez.

 

Máig legkorszerűbb és leguniverzálisabb alkalmazást biztosít a világszerte, számtalan területen alkalmazható Sigma csarnok. A horganyzott Sigma profilú vázzal és szelemenekkel készülő, 22 fokos hajlásszögű nyeregtetővel ellátott csarnok 4 méteres tengelytávolsággal, akár 22 méter alátámasztás nélküli fesztávolsággal is tervezhető. A Sigma csarnoktípus kiválóan alkalmazható az egyszerű terménytárolótól az exkluzív autószalonokig.

De ha még ezt a méretet is meghaladó a beruházói igény, akkor érdemes az Astra csarnokkal dolgozni. Ez a típus 30 méteres szabad fesztávval alátámasztás nélküli lefedésére is biztonsággal alkalmas, de különleges esetekben, egyedi szerkezetként 35-40 méteres fesztávval is készülhet. Ebben az esetben természetesen a statikai és anyagminőségi kérdésekkel is behatóan kell foglalkozni, de ezekben a kérdésekben a Frisomat teljes körű szolgáltatást nyújt.

Nagyméretű csarnokok: egyedit a típusból

A párhuzamos övtartós szerkezetű Astra 10 fokos tetőhajlásszögével manapság keresettebb formájú épületet tervezhetünk. Tervezéskor érdemes a rácsostartó elhelyezkedéséből adódó belméreteket előre tisztázni (fal maximális magassága: 12 m, szélesség függvényében, például 30 m széles csarnok esetén a belső magasság középen közel 15 m). Természetesen a szabványok és a jellemző meteorológiai viszonyok figyelembe vétele mellett tervezéskor a tűzvédelem kérdéseivel is minden esetben foglalkozni kell. Erre a Frisomat a tűzvédelmi tervezéssel a házon belüli szakértelmét kínálja.

Amit mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a Frisomat a tervezői csomag részét képező statikai és tűzvédelmi számítással segíti a tervezők munkáját.

További információ: www.frisomat.hu

hírlevél-feliratkozás

épjog