2014. február 28.

Sokkal kevesebb beton elegendõ a födémhez

Sokkal kevesebb beton elegendõ a födémhez

A kupolacellás, oszlopmátrixos New Elevator bennmamaradó zsaluzatrendszer alkalmazásával gyorsan, olcsón oldhatók meg speciális födémkialakítási feladatok. A rendszer legfõbb elõnye, hogy a födém betonvastagsága töredékére redukálható, lévén az áthidalótávolság 0,7 méterre csökken.

A New Elevator rendszer alkalmazásával például 7 méter fesztávú ciszternafödémnél a hagyományosan kialakított födém betonvastagságának – terhelési igénytõl és vasalástól függõen – nyolcada-tizede elegendõ, ami 7×7 méteres födém esetén több mint 10 m3 beton (és a kapcsolódó vasalás) magtakarítását eredményezi (15 m3 beton helyett 2,5 m3 elegendõ).

Sokkal kevesebb beton elegendõ a födémhez

Sokkal kevesebb beton elegendõ a födémhez 

 

A rendszer nyújtotta további elõnyök:

  • a zsaluhĂ©jak statikailag elõnyös kupolaformát adnak, Ă©s van saját teherhordásuk is;
  • gyorsan szerelhetõ Ă©s azonnal betonozhatĂł rendszer;
  • a rendszer elemei könnyĂ»ek, a kompakt, egymásba illõ elemek szállĂ­tása, rakodása egyszerĂ», Ă©s nem kell a bontás, elszállĂ­tás, tartĂłtámbeállĂ­tás feladataival foglakozni;
  • szĂ©les terhelĂ©si spektrumban alkalmazhatĂł;
  • a bennmaradĂł hĂ©jazat bizonyos mĂ©rtĂ©kig vĂ©di a betont a korrĂłziĂłtĂłl, mikrobiolĂłgiai erĂłziĂłtĂłl.

 

Összeépítés

Sokkal kevesebb beton elegendõ a födémhez Sokkal kevesebb beton elegendõ a födémhez Sokkal kevesebb beton elegendõ a födémhez 

Sokkal kevesebb beton elegendõ a födémhezSokkal kevesebb beton elegendõ a födémhez Sokkal kevesebb beton elegendõ a födémhez

 

Fõ alkalmazási lehetõségek

Sokkal kevesebb beton elegendõ a födémhez

Ciszternák, szikkasztók, egyéb fedett medencék: csapadék-, ivóvíz-, illetve viharvíztárolók, átmeneti tárolók és más, földalatti betontankokban elhelyezhetõ elegyek tárolói, illetve technológiai alkalmazások, például szennyvíztisztítók medencéi, mezõgazdasági tárolók. Bizonyos térfogat (20–50 m3) felett a betonozott megoldások a legolcsóbbak a felsorolt alkalmazásokra (kisebb kapacitások esetén mûanyag tankok alkalmazása ajánlott).

Gyökérzóna védelem: utak melletti mûtárgyak közelében a talaj gyakran betömörülhet az áttevõdõ terheléstõl, ami jelentõsen károsíthatja az ott élõ növényzetet, ezért újabban gyökérvédõ cellákat építenek például az út menti fáknak – e cellák födémszerkezetének kialakítására is jó megoldást nyújt az Elevátor rendszer.

 

Szilárd burkolatú átereszek, vizesárok, egyéb vízvezetések fedése, áthidalása.

 

 

Különféle talajegyenetlenségek (gödrök, mélyedések stb.) áthidalása.

 

 

Sokkal kevesebb beton elegendõ a födémhez

 

 Alkalmazások lejtõs területen.

 

 

Nagyon alacsony vagy nehezen megközelíthetõ terek felsõ padlózata (ahonnan a klasszikus födémzsaluzatok nem emelhetõk ki), például kábelszerelvény-aknák, átvezetések.

Podestek, egyéb emelvények, talapzatok (méréstechnikai, reklám, szoborelhelyezési, színházi, hangtechnikai stb. célokra).

 

Logisztikai platformok kialakítása – szintillesztések, áthidalások.

 

Stégek, vízi- és sportlétesítmények, -mûtárgyak (a vízfenéki alkalmazások speciális technológiát igényelnek, a rendszer leginkább szilárd mederfenék esetén használható).

 

Akadálymentes felhajtók kialakítása.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Ă©pjog