Peri01

2015. április 07.

Speciális csarnokok bármilyen ágazati igényhez

Speciális csarnokok bármilyen ágazati igényhez

Az egyszerű terménytárolótól a legkorszerűbb elvárásoknak megfelelő feldolgozóüzemig, a birkahodálytól a modernizált baromfinevelőig vagy a legkomolyabb ágazati specifikációknak megfelelő hűtőházig, bármely iparág, bármilyen igényeihez illeszkednek a Frisomat könnyűszerkezetes acélcsarnokai.

Az acélcsarnokkal megvalósítható telephelyfejlesztésekhez, beruházásokhoz nemsokára újra pályázati támogatás is igénybe vehető lesz.

Két gazdaság, két egészen különböző iparági területen, két teljesen eltérő funkcióval, egy dolog azonban közös, mindkét telephelyen a Frisomat acélcsarnokából épült a gazdaság épületegyüttese.

Amíg a növénytermesztéssel foglalkozó alföldi gazdaság számára egy egyszerű funkciót ellátó, praktikus létesítményre, addig az élelmiszeriparban tevékenykedő vállalkozás számára egy igen komoly előírásoknak megfelelő hűtőházra volt szüksége. Mindez bizonyítja, hogy a ma már időtálló, minőségi nyersanyaga, gazdaságossága, gyors és könnyű kivitelezése miatt egyébként is egyre kedveltebb épületmegoldás, a könnyűszerkezetes Frisomat-acélcsarnok bármely iparág, bármilyen igényeihez képes illeszkedni, legyen szó ipari csarnokokról, mezőgazdasági tárolókról, műhelyekről, raktárakról, sportcsarnokokról. Mitől ilyen rugalmasak a Frisomat csarnokai?

Az ipari acélcsarnokok, a modul rendszerű hangárok, és az egyedi fejlesztésű acélszerkezetek elemei előre legyártva várják, hogy csomagolás és szállítása után, a kivitelezés helyszínére érkezve, néhány nap alatt alakot öltsenek. Az elemek súlya töredéke a hagyományos építőanyagokénak, így a szállítási költségek jóval kedvezőbbek. A helyszíni összeszerelést a Frisomat saját, jól felkészült szerelői végzik, ami a gyors és pontos kivitelezés garanciája is egyben. Mindemellett nagy szerepet kap a megrendelői igények pontos felmérése és precíz kivitelezése. A tervezéstől a gyártáselőkészítésen át a gyártásig mindent a Frisomat magasan képzett mérnökei és gyártástechnológusai végeznek. Ez biztosítja a gyors, gazdaságos és kiváló minőségű terméket. A gyártás során felhasznált alapanyagokat Európa legnevesebb szállítóitól rendelik. A teherhordó acélszerkezet, a csomóponti elemek, valamint a tető- és falváz-szelemenek jó minőségű, tűzihorganyzott HSS acélból készülnek. A burkolat az igényekhez igazodva lehet egyszerű trapézlemez, hőszigetelő szendvicspanel de akár nagy vastagságú hűtőházi panel is. Mindez hogyan működik egy valós projektnél?

 

Az egyszerű gabonatárolótól a korszerű technológiát befogadó hűtőházig

Az alföldi régió egyik legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági vállalkozása, a tiszaszentimrei Urbán-Agro Kft. számára megépített gabonatároló esetében egy kevésbé gépesített, egyszerű technikával rendelkező, praktikus csarnokra volt szükség. A kétezer hektárnyi területen gabonanövények, napraforgó, kukorica, repce, lucerna és borsó termesztésével foglalkozó gazdaság egy egyterű 1500 m2 alapterületű gabonatároló megépítésével kereste meg 2013-ban a Frisomat szakértői csapatát. Az egyeztetéseket követően a Frisomat mérnökei a jobb kihasználhatóság érdekében két, 750 m2 alapterületű csarnok megépítését javasolták. Az acélszerkezet mindkét esetben 150 cm magasságú, vasbeton lábazat tetejére került rögzítésre. A lábazat a gabona oldalnyomását hivatott felvenni. A kondenzáció elkerülése érdekében a burkolólemezek belső felülete antikondenzációs bevonattal van ellátva. Ez a bevonat a levegő nedvességtartalmát magába szívja, és ezzel megakadályozza a csöpögést. A ki- és betárolást mindkét csarnokon 2-2 db 5x4,5 m méretű toló kapu biztosítja.

Speciális csarnokok bármilyen ágazati igényhez

Speciális csarnokok bármilyen ágazati igényhez

Amikor a mezőgazdasági gép- és gabonatárolására van szükség, ahogy a tiszaszentimrei gazdaság esetében is, a minőségi megoldást a Frisomat dongaszerkezetű, Omega nevű csarnoktípusa nyújtja.
Az elsősorban mezőgazdasági gép- és gabonatárolásra ajánlott, donga szerkezetű, Omega típusnevű rendszer teherhordó szerkezete ívesre hajtott és a hossza mentén T bordával megerősített acél csövekből készül. A vízszintes szelemenezést gombásodás és egyéb kártevők ellen impregnált, fából készült gerendák alkotják. A fa szelemenekre kerül rögzítésre a donga szerkezet ívét követő, horganyzott és műanyag bevonattal ellátott, acél hullámlemez burkolat. A burkolat rögzítése megfelelően tömítő csavarokkal történik.

 

A feldolgozóipar igényeihez igazítva

A mezőgazdasághoz kapcsolódó feldolgozóiparban gyakori jelenség, hogy a versenyképesség megőrzése megköveteli a legkorszerűbb környezet kialakítását. Ezen igények kielégítésére a Frisomat kínálatának számos típusa alkalmasa, ám a leggyakrabban az Astra vagy Ceptra csarnoktípust alkalmazzák. A Vecse Frucht Kft. Tabdiban épült 1500 m2 alapterületű hűtőházának teherhordó acélszerkezete a Frisomat Ceptra csarnoktípusából készült. Az épület a minőségi csarnoképítés mintapéldája. Mivel az acélszerkezet kívülről és belülről is elburkolásra került, a korrózióvédelem szempontjából a tűzihorganyzásnak kiemelkedő jelentősége van, hiszen ez biztosítja a gondozásmentes, hosszú élettartamot. Mind a hűtőkamrák, mind pedig a manipulációs terek belső burkolására használt hűtőházi panelek, valamint azok felszerelési módja, rögzítése és tömítése megfelel a legszigorúbb élelmiszeripari előírásoknak.

Speciális csarnokok bármilyen ágazati igényhez

Speciális csarnokok bármilyen ágazati igényhez

A két megismert Frisomat csarnok jó példa arra, hogy az idő- és költséghatékonyságon túl mennyire fontos egy gazdasági épület esetében az adott ágazat sajátos igényeihez, funkcionális, technológiai követelményeihez, környezeti igénybevételéhez való maximális alkalmazkodás. Ebben a 37 éve acélszerkezetes csarnokok tervezésével, fejlesztésével, gyártásával és kivitelezésével foglalkozó Frisomat messzemenően rugalmas és sokoldalú. A cég acélszerkezetes épületei a gabonatárolótól a feldolgozóüzemig, a birkahodálytól az automatizált baromfinevelőig, vagy a legkomolyabb előírásoknak megfelelő hűtőházig, bármilyen funkcióhoz képesek illeszkedni.

 

Miért érdemes a Frisomattal pályázni?

Az acélcsarnokkal történő telephelyfejlesztés esetében már a beruházás előkészítő szakaszában díjmentesen kérhet pályázati előminősítést a Frisomat partnerétől, és akár a reális esélyeket kínáló pályázat szintén díjmentes megírását is igénybe veheti. A Frisomat komplex szolgáltatást nyújt a tervezéstől (statikai és tűzvédelmi tervvel együtt), a költségvetés kiíráson keresztül egészen a teljes pályázati menedzsmentig. Részletek: www.frisomat.hu

(X)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog