Peri02

2017. június 07.

Vékony falú, hidegen hengerelt acélszelvények

Vékony falú, hidegen hengerelt acélszelvények

A magasépítésben rendkívül széles körben alkalmaznak vékony falú acélszelvényeket, azonban sajátos statikai viselkedésük, illetve egyedi szerkezeti kialakításaik miatt használatuk speciális ismereteket is igényel. A vékony falú elnevezés a kis lemezvastagságra (t<4 mm), a hidegen alakítás pedig a gyártástechnológiára utal.

A vékony falú Z- és C-profilokat leggyakrabban másodlagos teherviselő elemekként (tetőszelemen, falvázgerenda és falvázoszlop) alkalmazzák. Feladatuk ilyenkor a tető- és falburkolat közvetlen alátámasztása és a terhek továbbítása az elsődleges teherviselő elemekre, a főtartó keretállásokra. Gazdaságosan alkalmazhatók még közbenső födémekben fióktartóként vagy belső elválasztófalak vázszerkezeteként. Bizonyos épületméretek esetén akár komplett főtartó vázszerkezet is készíthető e szelvényekből.

Vékony falú, hidegen hengerelt acélszelvények

A vékony falú szelvények gyártásához felhasznált alapanyagok jelölését külön szabvány (MSZ EN10346:2015) határozza meg. A Swedsteel acélprofilok minősége S350GD+Z275 (folyáshatár: 350 MPa, korrózióvédelem: 275 g/m2, azaz 20+20 μm cinkréteg), ami további felületvédelem nélkül is hosszú élettartamot garantál.

A Swedsteel Z-, C-, U-szelvények gyártása teljesen automatizált, NC-vezérlésű hengersoron történik. Mérettartománya széles: a profilmagasság 100 mm-től 400 mm-ig, a lemezvastagság 1 mm-től 4 mm-ig választható. A speciális, úgynevezett repülő lyukasztóegység a csavarozott szerkezeti kapcsolatoknak teljesen megfelelő gyárthatóságot tesz lehetővé.

Vékony falú, hidegen hengerelt acélszelvények Vékony falú, hidegen hengerelt acélszelvények

Az acél tartószerkezeti építési termékek harmonizált európai szabvány (MSZ EN 1090-1:2009+A1:2012) hatálya alá tartoznak, kötelező CE jelöléssel hozhatók forgalomba az Európai Unión belül, és teljesítménynyilatkozatot kell kiállítani. A teljesítményállandóság értékelésének és ellenőrzésének alkalmazott rendszere 2+, ami azt jelenti, hogy bejelentett üzemi gyártásellenőrző tanúsító szerv által kiállított tanúsítvánnyal kell a gyártóknak rendelkezniük.

A vékony falú szelvények a kis lemezvastagság, illetve az abból származó lemezkarcsúságok miatt statikai szempontból speciális viselkedésűek, többféle tönkremeneteli módot, stabilitásvesztési lehetőséget is figyelembe kell venni (például lemezhorpadás, torzulásos és globális stabilitásvesztés, részben megtámasztott szelvények stb.). Az Európai Unión belül az Eurocode méretezési szabványokat kötelező alkalmazni, a tagállamokban érvényes Nemzeti Mellékletekkel együtt (MSZ EN 1993-1-3:2007). Más (például német vagy svéd) szabványok alapján készített gyártói méretezési eszközök, táblázatok használata nem jogszerű! A Swedsteel gyártmányú Z- és C-szelvények Eurocode szerint készített statikai táblázatai és online kalkulátora megtalálható a cég internetes szakmai oldalán.

Az acél- és a tűzihorganyzott acél anyagok, valamint a belőlük készült termékek külön vizsgálat nélkül nem éghető, A1 tűzvédelmi osztályba sorolhatók. A tűzállósági teljesítmény acél rúdszerkezeti elemek esetén „csak” a teherbírásra vonatkozik (például R15 vagy R30), és kifejezi, hogy az adott acél szerkezeti elem tűz hatására mikor (hány perc múlva) kerülhet tönkremeneteli határállapotba. Meghatározása történhet akkreditált laboratórium által végzett szabványos vizsgálattal vagy Eurocode szerint végzett számítással. A követelményeket mindig a nemzeti előírások, jogszabályok tartalmazzák, Magyarországon ez az OTSZ 5.0 (54/2014. (XII. 5.) BM rendelet). A Swedsteel vékony falú acél szelemenek R15 vagy akár R30 tűzállósági teljesítménye Eurocode szerinti egyedi számítással igazolható. A cég mérnökei az elküldött adatok alapján számítással határozzák meg a szükséges szelvényeket.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog