Deceuninck

 

2022. május 18.

Aktív betonfödém – fenntartható fűtés és hűtés az épületekben

Aktív betonfödém – fenntartható fűtés és hűtés az épületekben

A fenntartható fejlődés, illetve a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése egyre inkább alapkövetelménnyé válik minden területen. Hogyan érhető el a karbonsemlegesség az EU által kitűzött időpontig, 2050-ig? A karbonsemlegesség akkor valósul meg, ha egyensúly jön létre a kibocsátott szén-dioxid, illetve a légkörből természetes módon kivont szén-dioxid mennyisége között. A szakirodalom szerint jelenleg 38 Gt kibocsátott mennyiség áll szemben a kivont 10 Gt-vel.

A különbség eltüntetésére az élet számos területén változtatásokra van szükség. A kibocsátásért majd 40 százalékban épületeink felelősek. Adott a cél és a feladat az építészek, épületgépészek számára: olyan műszaki megoldásokat kell alkalmazniuk, amelyek bizonyítottan hozzájárulnak az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérsékléséhez. A termikusan aktivált épületszerkezet legkedvezőbb változata a zöldebb hőforrások integrálásával, az alacsonyabb vízhőmérsékletekkel akár 80 százalékkal kevesebb szén-dioxidot generál működés közben, mint egy hagyományos légtechnikai rendszer.

Aktív betonfödém – fenntartható fűtés és hűtés az épületekben

A termikusan aktivált épületszerkezet alkalmazása iroda-, közösségi és ipari épületek esetében már évtizedes múltra tekint vissza. Azonban az elmúlt közel 20 évben a technológiát adaptálták lakóépületekre is, ahol a teljesértékű fűtés-hűtés funkció érdekében a nagyobb teljesítményigény, a gyorsabb reagálás és a szabályozhatóság miatt a felületközeli változatok nyertek teret. A technológia a szerkezetek dinamikus termikus viselkedését használja ki hűtésre a sugárzó és konvekciós hő abszorbeálásával, illetve fűtésnél a betárolt energia kibocsátása révén és ezzel elősegíti a csúcsterhelések csökkentését.

Aktív betonfödém – fenntartható fűtés és hűtés az épületekben

A födém energetikai aktiválását biztosító fűtő-hűtő megoldások amellett, hogy hozzásegítenek a CO2-kibocsátás csökkentéséhez, több, az építőiparban jelenlévő kihívásra is megoldást adnak. A gyárilag előszerelt födémfűtő, -hűtő panelekkel just in time módon vagyunk képesek a rendszert a gyárból az építkezés helyszínére szállítani, és ott a lehető legkevesebb élőmunka igénybevételével telepíteni. Ezáltal egyrészt a szállítási folyamat a lehető legrövidebb lesz, másrészt a szakemberhiány, a magas munkabérek és a rövid építési határidők okozta nehézségek is áthidalhatók.

A rendszerjellemzőket jelentősen befolyásolja, hogy a csőrendszert a födémen belül hová helyezik. A technológia minden esetben az épület betonszerkezetébe ágyazott csővezetékeket alkalmaz, amelyekben fűtés esetében emelt hőmérsékletű, hűtés esetében alacsony hőmérsékletű víz áramlik. A folyamat a beton óriási hőtároló tömegét aktiválja, amely pufferként szolgál a nap folyamán jelentkező változó fűtési és hűtési igények számára.

A kivitelezésre három fő módszer terjedt el:

Aktív betonfödém – fenntartható fűtés és hűtés az épületekben
Helyszíni szerelés – helyszínen öntött betonfödém

Aktív betonfödém – fenntartható fűtés és hűtés az épületekben
Gyárilag előszerelt panelek – helyszínen öntött betonfödém

Aktív betonfödém – fenntartható fűtés és hűtés az épületekben
Gyárilag előszerelt panelek – részben előgyártott betonfödém

 

Röviden az REHAU előszerelt födémfűtés, -hűtéspanelekről

Aktív betonfödém – fenntartható fűtés és hűtés az épületekben

Monolit vasbeton födém esetén a vakolat alatti mennyezetfűtés, -hűtés megoldás kiváltására alkalmas a födémben elhelyezett, úgynevezett felületközeli kialakítás előgyártott REHAU panelekkel. Alkalmazása családi és társasházakban is hatékony. A monolit vasbeton födém alsó vasalata alá helyezik a csővezetéket. Jellemzője, hogy az energia betárolása mellett a sugárzó hatás is jelentősen érvényesül.

Az üzemi előregyártás magas minőséget garantál. A tervezés egyszerű, a kivitelezés rendkívül gyors a standard és egyedi gyártású panelekkel. Kimagasló előnye a maximális komfort, illetve az alacsony bekerülési és üzemeltetési költség, valamint a szerkezetépítéssel együtt haladó, jól ütemezhető kivitelezési mód. A beszállítás az ütemtervnek megfelelően a beépítés időpontjában történik, így elkerülhető a kivitelezőnek többletköltséggel járó közbenső raktározás.

Minden panel a terv szerinti egyedi azonosítóval ellátott, ami a műszaki adatok mellett tartalmazza a fektetés helyét is. Kivitelezéskor a födémre daruval helyezett szállítókeretről egy ember képes a paneleket a födémzsalura helyezni. Nincs maradék cső, nincs karbantartási igény.

Kijelenthető, hogy új építés esetén a működésében stabil műszaki megoldás a jelen és a jövő felületfűtő, -hűtő rendszermegoldása! Tervezése egyszerű, kivitelezése gyors.

 

Lépések a gondolattól a megvalósításig

A megvalósíthatóság mérlegelése

Szempontok: födémkialakítás, hőigény, hőnyereség, hőellátás, mennyezet kiképzése. Az alkalmazhatóság első mérlegelése során tisztázandó, hogy adottak-e a REHAU panelek alkalmazásának alapvető feltételei:

 • monolit födém,
 • kielégíthető hő- és hűtési igény,
 • álmennyezet nem megengedett.

Aktív betonfödém – fenntartható fűtés és hűtés az épületekben

 

Szakágak tervezési egyeztetése

Az építész, a statikus és az épületgépész hármasának a tervezés korai fázisában kell meghatározni az alkalmazás feltételeit:

 • a termikusan nem aktiválható tiltott zónák és gipszkarton falak beépítése esetén a szerelési sávok meghatározását,
 • a bekötő vezetékek elhelyezését és azok kivezetésének helyét, irányát.

 

Létesítési feltételek, tervezési alapadatok

A panelek hatékony alkalmazásának főbb építészeti feltételei:

 • az egyenletes teljesítményprofil fűtés és hűtés estén,
 • az ablakfelületek hőátbocsátási tényezője 0,8–1,3 W/m²K értékű legyen,
 • napsugárzás elleni külső védelem alkalmazása.

Az aktív zónában függesztett, zárt álmennyezet nem megengedett.

Jellemző tervezési adatok, amelyek azonban nem helyettesítik a gondos méretezést:

 • Fűtés esetében a szokásos előremenő hőmérséklet 28-35 °C, a tartósan megengedett maximális előremenő hőmérséklet 45 °C.
 • A magyarországi éghajlati viszonyok mellett a javasolt minimális hűtési előremenő hőmérséklet 15-16 °C. Hűtött helyiségek esetén a páratartalom szempontjából kritikus helyiségeknél, harmatponti felügyelet alkalmazása javasolt.
 • Felületközeli épületszerkezet-temperálásnál a 75-85 W/m2 hűtési, illetve fűtési teljesítmény is elérhető, ezzel a teljes fűtési és hűtési igény lefedhető. A rendszermegoldás gyors reagálású, reakciósebessége kb. 20 W/m2h, felületi hőmérséklet változása kb. 2 K/h.
 • A modulok csőfektetése kettős kígyóvonalú, amely homogénebb hőmérsékleteloszlást eredményez az épületszerkezetekben és egyenletesebb hőmérsékletprofilt biztosít a födém felületén.

Aktív betonfödém – fenntartható fűtés és hűtés az épületekben

Szokásos fektetési távolság 75 és 150 mm
1 ponthegesztett acélháló
2 alsó vasalat
3 távtartó
4 RAUTHERM SPEDD 14×1,5 mm

A segéd acélháló és a födém alsó síkja közötti távolságról műanyag távtartók, látszóbeton esetén a segéd acélhálóra erősített öntött beton távtartók gondoskodnak. A cső tengelytávolsága a födém alsó síkjától 23 mm.

 

Aktív betonfödém – fenntartható fűtés és hűtés az épületekben

A csőhálózat elhelyezkedése a födémben

Aktív betonfödém – fenntartható fűtés és hűtés az épületekben

Öntött betonlábak gondoskodnak a csövek pontos magasságáról

 

A tervezést tovább könnyíti, hogy 2021. november óta a teljes adatbázis megtalálható a Bausoft programban. A szokásos tervezői feladatokat követően végezhető el a szabad felületeken a panelkiosztás, a panelek bekötése és a födémkivezetések meghatározása, illetve a rendszer méretezése.

 

A kivitelezés előkészítése:

 • szerelési segédanyagok, kiegészítő rendszerelemek rendelése,
 • a tervezői kiírás alapján a panelek ütemezett rendelése,
 • a helyi adottságoknak megfelelő anyagmozgatás megtervezése.

Az előszerelő üzemben a csővezetékeket a kiviteli tervnek megfelelően (mezőméret, osztástávolság, körhossz) fektetik a segéd acélhálóra. A panelek kiszállítása daruval és villás targoncával egyszerűen mozgatható szállítókereten történik.

 

Aktív betonfödém – fenntartható fűtés és hűtés az épületekben

A gyárból érkezett REHAU előszerelt panelek a szállítókereten

 

Kivitelezés fő lépései:

 • a panelek mozgatása a kamionról közvetlenül a födémre,
 • a számozott panelek kiviteli terv szerinti elhelyezése,
 • az összekötő vezetékek fektetése és kivezetése a födémből,
 • nyomáspróba a csőrendszer készre jelentése után,
 • második nyomáspróba a betonozási folyamat befejezése után,
 • osztó-gyűjtő bekötése,
 • nyomástartás a csőrendszerben a betonozás közben.

 

Aktív betonfödém – fenntartható fűtés és hűtés az épületekben

Az előszerelt panelek elhelyezését a zsaluzaton egy ember el tudja végezni

 

Műszaki ellenőrzés a kivitelezési fázisban

A szemrevételezés során ellenőrizni kell a zsaludobozok elhelyezését és rögzítését, valamint a modul-, illetve csőelrendezést az érvényes szerelési tervek alapján, a csatlakozó vezetékek elhelyezését az alsó vasalaton és azok rögzítését, valamint a tökéletes bevezetést a zsaludobozba. A nyomáspróbát vízzel vagy levegővel a gyártói előírás szerint kell végezni. A vasszerelés közbeni esetleges sérülésből adódó tömítetlen helyek felismerése érdekében a fűtési köröket a betonozási folyamat alatt végig nyomás alatt kell tartani. A betonozási folyamat befejezése után szükség van egy második szemrevételezéses ellenőrzésre és nyomáspróbára.

 

Beüzemelés:

 • felfűtés, ami a betonozást végző cég engedélyét követően történhet,
 • beszabályozás.

 

Rendszerelemek és fő jellemzőik

Panelméretek:

 • szélesség 0,75; 0,90; 1,05; 1,20; 1,50 m,
 • hosszúság 0,9–5,70 m, 15 cm ugrásokkal,
 • egyedi létesítményfüggő panelméret is rendelhető.

Kiegészítő elemek:

 • sűrített levegős csatlakozó és véglezáró dugó,
 • öntött beton távtartó,
 • műanyag távtartó,
 • bekötődoboz, átvezető doboz,
 • hálóösszekötő elem.

 

Aktív betonfödém – fenntartható fűtés és hűtés az épületekben
Átvezető doboz elhelyezése

Aktív betonfödém – fenntartható fűtés és hűtés az épületekben
A zsalu bontása után a cső kivezetése láthatóvá válik

Aktív betonfödém – fenntartható fűtés és hűtés az épületekben

RAUTHERM SPEED cső 14×1,5 PE-Xa, térhálósított polietilén cső, oxigéndiffúzió-záró réteggel, 2×1,0 m hosszú bekötővezetékek a modul terven előírt oldalán rögzítve

 

A RAUTHERM SPEED cső alkalmazásának előnyei:

 • megfelel az építkezés követelményeinek – kivitelezés -10 °C-ig végezhető,
 • tartósan tömör, O-gyűrű nélküli toldóhüvelyes kötés,
 • nem érzékeny a feszültség okozta repedésképződésre,
 • a kötéstechnika biztosítja a maradék darabok felhasználását,
 • hosszú élettartam és biztonság.

 

Az előgyártás előnye a rendkívül rövid kivitelezési idő

Az előszerelő üzemben a csővezetékeket a kiviteli tervnek megfelelően (mezőméret, osztástávolság, körhossz) fektetik a segéd acélhálóra. Minden egyes modult a terven megadott egyértelmű azonosítószámmal szállítanak. Az azonosítókártyán feltüntetik a modulban letekert cső- és csatlakozóvezeték-hosszakat is. A kiszállítás az építkezésre szállítókereten, just in time rendszerben történik.

 

A REHAU panel újabb felhasználási módja a klímapanel

Aktív betonfödém – fenntartható fűtés és hűtés az épületekben
Klímapanel gyártása az üzemben

Aktív betonfödém – fenntartható fűtés és hűtés az épületekben
Klímapanel beépítve

A mesterpanel födémelem gyártása során helyezik el a REHAU paneleket, így már a betonozási munka is üzemi körülmények között történik, tehát az előszerelés és az előgyártás is, ami a helyszíni élőmunka és kivitelezési idő további radikális csökkentését eredményezi.

 

Összefoglalásként az előnyök:

 • energetikai szempontból kedvező fűtő-hűtő rendszer,
 • a nedves mennyezetfűtés-, hűtéshez hasonlóan gyors reagálású, helyiségenként jól szabályozható,
 • igazolt teljesítményértékek,
 • kiváló termikus komfort, „kellemes hűtés” huzat nélkül,
 • teljesértékű fűtésre és hűtésre is alkalmas,
 • helyiségek tűzállósági besorolásától függetlenül alkalmazható, tűzállósága 120 perc,
 • alacsony beruházási- és üzemeltetési költség,
 • szerkezetépítéssel együtt haladó rendkívül gyors, jól ütemezhető kivitelezés,
 • a szállítási útvonal a lehető legrövidebb,
 • építkezésen az élőmunkát jelentősen csökkenti.

Több magyarországi társasházban és családi házban alkalmazták már a REHAU gyárilag előszerelt födémfűtő, -hűtő panelt. Ezzel hazai gyakorlatban is bizonyítást nyert nagy előnye, a minimális élőmunka, az alacsony szerelői létszámmal történő gyors, szakszerű szerelhetőség. A technológia megfelel a kor tudományos és technikai színvonalának felületfűtés-, hűtés területén.

 

Aktív betonfödém – fenntartható fűtés és hűtés az épületekben

XI. REHAU Szakmai Nap

Úgy a környezetünk védelme, mint a jelentős számú érdeklődére való tekintettel szeretnénk, hogy a lehető legszélesebb szakmai körben ismertté váljon ez a fenntartható hőelosztási technológia, amellyel közelebb kerülhetünk a karbonsemleges gazdasághoz és társadalomhoz. Ennek jegyében rendezzük meg a XI. REHAU Szakmai Nap live-online konferenciát az Aktív betonfödém – Fenntartható fűtés és hűtés az épületetekben címmel.

A REHAU Szakmai Napok helyszínéül mindig igyekeztünk olyan épületet találni, ami építészeti és épületgépészeti megvalósításában is kapcsolódik a konferencia témájához. Idén az aktív betonfödém miatt esett választásunk a Közép-Európai Egyetem Nádor utcai kampuszára, amelynek Sheila O’Donnel, John Tuomey építészek és a M-Teampannon építésziroda voltak a megálmodói. A tervezés során a fenntarthatóság, a CO2-kibocsátás csökkentése és a hosszú távú energiatudatosság fontos szerepet kapott, így kiérdemelte a BREEAM rendszer legjobb minősítését is.

A szakmai nap egy konkrét területre, a betonfödémre fókuszál, amelyet az épületszerkezet statikai és térelválasztó alapfunkcióval bíró elemeként ismerünk, azonban az elmúlt évtizedekben épületgépészeti, energiabetárolási funkcióval bővült.

Az egyes témákról a live-online konferencián sokéves tapasztalattal rendelkező szakemberek beszélnek. Felteszünk és választ adunk sok kérdésre. Mire és hol használható? Hová pozícionáljuk a csöveket? Melyek az egyes megoldási módok legfontosabb előnyei, mire kell különösen ügyelni úgy a tervezés, mint a kivitelezés során? A technológia több kihívásra is megoldást ajánl, melyek ezek?

Az e-konferencián való részvétel díjmentes, azonban a link hozzáférése előzetes regisztrációhoz kötött. A rendezvény streamelése a YouTube csatornánkon keresztül történik. Korlátozott létszámban lehetőség van a személyes részvételre is, jelezze szándékát előzetesen és tájékoztatjuk, hogy van-e még szabad helyünk.

A részletes program elérhető honlapunkon és Facebook eseményünkben.

Ne hagyja ki!

https://www.rehau.com/hu-hu/rehau-szakmai-nap-live-online

Szebellédi Tamás
REHAU Épületgépészeti üzletágvezető

Aktív betonfödém – fenntartható fűtés és hűtés az épületekben Aktív betonfödém – fenntartható fűtés és hűtés az épületekben

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog